NATO vrea sa supravegheze spatiul aerian invecinat Ucrainei. Avioane AWACS vor fi trimise deasupra Romaniei si Poloniei
NATO a anuntat, in premiera, ca trimite avioane dotate cu radare ultraperformante ca sa efectueze misiuni de recunoastere deasupra Romaniei si Poloniei.
Alianta intentioneaza astfel sa tina sub supraveghere spatiul aerian invecinat Ucrainei. Decizia a fost luata la Bruxelles de Consiliul Aliantei Nord Atlantice.
"Consiliul Nord-Atlantic a decis, in cursul zilei de luni, sa trimita avioane AWACS in zboruri de recunoaste deasupra Poloniei si Romaniei, ca partea a eforturilor Aliantei de a monitoriza criza din Ucraina. Aceste zboruri vor spori capacitatea Aliantei de a supraveghea situatia. Toate zborurile AWACS vor avea loc doar pe teritoriul statelor din Alianta", se precizeaza in comunicatul NATO.
Aeronavele vor decola din Germania si Mare Britanie. Un astfel de avion poate zbura 18 ore si vede orice aeronava, chiar si la altitudine mica, de la o distanta de 400 de kilometri. Practic, radarul aerian acopera in permanenta o suprafata mai mare decat teritoriul Romaniei.
AWACS poate depista o racheta sol-aer si furnizeaza informatii despre traficul aerian in timp real.
Decizia NATO de a trimite spioni pe cerul Romaniei si pe cel al Poloniei este parte a unei actiuni de evaluare a implicatiilor pentru care aceasta criza le are pentru securitatea Aliantei.
Decebal Ilina, analist militar: "Sigur ca are un rol de a descuraja, pentru ca puteau fi facute fara publicitate. Romania nu are de ales. Atata timp cat e membra NATO isi alege si avantajele, dar si dezavantajele din apartenenta. Sigur, nu e foarte avantajos pentru Romania, care isi poate face un adversar si mai feroce din Rusia, care va considera ca punerea la dispozitie a spatiului aerian pentru aparatele AWACS constituie un element de ostilitate fata de Rusia".
Romania a ezitat sa confirme prezenta avioanelor de supraveghere. Ministerul apararii a anuntat ca o aeronava AWASC executa o misiune in cursul zilei de marti: "Zborul face parte dintr-un exercitiu planificat ce se executa periodic, al carui scop este antrenarea fortelor si a mijloacelor de politie aeriana".
Adica, alt tip de misiune decat cel anuntat oficial de NATO.
Misiunile se inscriu in decizia Aliantei de a-si intensifica prezenta in tarile membre din vecinatatea Ucrainei. In ultimele zile, Statele Unite au trimis 4 aparate F-15 in Lituania si 12 avioane de vanatoare F-16 in Polonia.