Specialistii NASA au calculat data la care un asteroid va lovi Terra. ONU dezbate devierea sa
Specialistii Agentiei Spatiale Americane NASA au anuntat ca au detectat un asteroid a carui traiectorie are foarte mari sanse sa se intersecteze cu cea a Pamantului.
Are peste 140 de metri in diametru si exista o probabilitate de 1 la 650 sa se ciocneasca cu Terra. Posibilitatea este foarte mare si s-ar putea schimba in timp, spun specialistii NASA, care au calculat data exacta la care s-ar putea produce impactul. Aceasta este 5 februarie 2040.
Mai avem asadar 30 de ani in care sa gasim metode prin care sa deviem de la traseu acest obiect spatial amenintator.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Asteroidul a fost detectat anul trecut si a fost numit "2011 AG5". Prezenta sa i-a facut pe expertii ONU sa se reuneasca si sa caute solutii de evitare a unei eventuale catastrofe pentru omenire, scrie DailyMail.
Asteroidul care a dus la moarte dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani, avea un diametru de 14 kilometri, pe cand acesta are doar 140 de metri. Daca va cadea pe un oras, il va distruge cu siguranta, insa rasa numana nu va fi "stearsa" de pe suprafata Terrei.
In 2023, asteroidul va putea fi observat mult mai bine, deoarece va trece foarte aproape de noi, la 3 milioane de kilometri.
Cercetatorii incearca sa gaseasca modalitati ca sa evite un eventual impact cu un corp ceresc.
O explozie nucleara, schimbarea caii orbitale a asteroizilor sau o coliziune cu o racheta sunt cateva solutii. Pentru a le analiza mai bine, NASA are de gand sa ajunga pe un asteroid in 2025, cand va relua misiunile umane. Nu exista insa motive de ingrijorare in acest moment. In apropierea noastra sunt extrem de putini asteroizi care ar putea sa ne puna probleme. Iar urmatorul se va apropia abia peste cateva sute de ani.
In schimb, cei mici sunt mai greu de localizat. Specialistii stiu doar ca sunt in jur de 15.000. Dar nu si unde se gasesc cu precizie acestia.
Vor afla probabil raspunsurile de la telescopul Webb, care va orbita la un milion si jumatate de km distanta de Terra.
Misiunea Webb va fi lansata abia in 2018. A depasit deja termenul, cat si bugetul, ajungand sa coste 8,8 miliarde de dolari, cu 6 miliarde si jumatate mai mult decat pretul estimativ.