Nămeți de 2-3 metri pe Transalpina. Un viscol puternic îngreunează munca drumarilor
Spectaculoasa Transalpina este în continuare acoperită de un strat gros de zăpadă. A nins inclusiv zilele trecute, iar drumarii încearcă să cureţe carosabilul de nămetii care ajung şi la 2- 3 metri înălţime.
Le va lua însă câteva săptămâni să facă șoseaua circulabilă. Deocamdată, le câștigă timp restricțiile de călătorie.
Pe unele porțiuni, zăpada este la fel de mare ca utilajele de intervenţie ale drumarilor.
Sandu Florea, drumar: Cu utilajul în spate se merge foarte încet pentru ca zăpada a fost tasata de viscolul foarte puternic, de 120 km la oră. Zăpada e foarte tasată, trebuie să avem grijă şi de utilaj, acolo are 120 cm nu se vede nici parapetul din cauza nămeţilor.
Se lucrează intens de vreo două săptămâni. E nevoie de un efort și mai intens, pentru că Transalpina să fie redeschisa traficului, atunci când măsurile de siguranță o vor permite.
Bogdan Bratu, şef Direcţia de Drumuri şi Poduri Craiova: Am preconizat ca pe 25 mai putem redeschide traficul pentru că sunt troiene de 2 3 metri, acţionăm cu o autofreza şi trei încărcătoare.
Chiar dacă, deocamdată, turiştii nu au cum să ajungă în zonă, atât cabanierii, cât şi ciobanii, care trebuie să urce cu turmele de oi pe munte, așteaptă ca drumul să fie curățat.
Constantin Panescu, cabanier Rânca: Când spui Transalpina spui mama turismului românesc. Cum se anunţa relaxarea după 15 mai, cred că va aduce încet încet turiştii în zonă, noi suntem pregătiţi să îi pregătim ca şi până acum să îi pregătim.
Marioara Babu, crescător oi: Am vrea să ne deschidă, deşi turiştii nu au voie pe Transalpina e necesar pentru noi crescătorii de animale ca să nu mai ocolilm. Uite, eu trebuie să ajung la Obârşia Lotrului pentru actele la Apia şi trebuie să ocolesc pe Petroşani sau Vâlcea.
În paralel cu îndepărtarea zăpezii, drumarii lucrează şi la refacerea marcajelor şi a indicatoarelor rutiere.