Expert BNR, despre rezervele de aur: Banca nu poate accepta integral amendamentele lui Nicolae

Sediul central al Bancii Nationale a Romaniei
Agerpres

Banca Naţională a României nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Şerban Nicolae privind propunerea legislativă referitoare la statutul BNR care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

Declarațiile au fost făcute de expertul principal la BNR Adrian Dumitrescu, care a adăugat că orice modificare a acestei legi presupune consultarea "obligatorie" a Băncii Centrale Europene.

"Banca Naţională a României nu poate susţine propunerea legislativă în discuţie în forma adoptată de Senat şi nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Şerban Nicolae. În primul rând, doresc să subliniez că, potrivit legislaţiei europene, orice iniţiativă de modificare a Legii 312 privind statutul BNR presupune consultarea obligatorie a Băncii Centrale Europene înaintea adoptării propunerii legislative de către Parlament, astfel încât avizul acestei instituţii europene să poată fi luat în considerare. În al doilea rând, aş dori să subliniez că, potrivit Băncii Centrale Europene, atribuţia băncilor centrale privind deţinerea şi administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre implică luarea unor decizii privind deţinerea, păstrarea, dispunerea, negocierea şi administrarea zilnică, precum şi administrarea pe termen lung a rezervelor internaţionale", a explicat Dumitrescu, la dezbaterile din Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, BNR consideră că noul amendament referitor la modificarea articolului 30, alineatul 1, litera a în sensul eliminării sintagmei 's-au depozitat în străinătate' nu asigură compatibilitatea cu prevederile Tratatului privind funcţionarea UE, deoarece restricţionează administrarea rezervelor de către Banca Naţională.

"În consecinţă, BNR propune pentru compatibilizarea textului proiectului cu prevederile Tratatului privind funcţionarea UE completarea articolului 30, alineatul 1, litera a cu sintagma 'cu informarea Parlamentului' , astfel încât forma finală a acestei prevederi să devină următoarea: 'aur deţinut în tezaur în ţară sau depozitat în străinătate cu informarea Parlamentului'", a transmis reprezentantul BNR.

Citește și
Niculae Bădălău
Ministrul Economiei: ”Avem aur mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, facem inele, ghiuluri”
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

El a precizat că Banca Centrală Europeană subliniază că băncile naţionale se bucură de independenţă în ceea ce priveşte toate acţiunile legate de deţinerea şi administrarea rezervelor internaţionale.

"Tot Banca Centrală Europeană defineşte deţinerea şi administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre ca fiind o misiune fundamentală care urmează să fie îndeplinită de băncile centrale naţionale care fac parte din sistemul european al băncilor centrale. Această dispoziţie a tratatului european impune păstrarea la banca centrală naţională a competenţei de a lua decizii cu privire la utilizarea activelor băncilor centrale naţionale. Adoptarea unor dispoziţii legislative care ar impune o alocare obligatorie a unei părţi din rezervele internaţionale în contradicţie cu atribuirea acestei misiuni băncii centrale naţionale ar fi incompatibil cu Tratatul privind funcţionarea UE, deoarece ar priva banca centrală naţională de una dintre misiunile sale fundamentale şi ar transfera de la Banca centrală naţională către un terţ competenţa pe care tratatul european o alocă în mod clar Băncilor Centrale", a mai explicat Dumitrescu.

Expertul BNR a adăugat că raportul de convergenţă al Băncii Central Europene din 2018 arată că "orice drept al unui terţ, de exemplu Guvernul sau Parlamentul, de a influenţa deciziile unei bănci centrale naţionale în legătură cu administrarea rezervelor internaţionale oficiale este incompatibil cu articolul 127 din Tratatul privind funcţionarea UE".

Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil proiectului iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

S-au înregistrat 12 voturi "pentru" şi nouă "împotrivă".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Comisia de buget din Cameră a dat raport favorabil proiectului PSD privind rezervele de aur
Comisia de buget din Cameră a dat raport favorabil proiectului PSD privind rezervele de aur

Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

Ministrul Economiei: ”Avem aur mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, facem inele, ghiuluri”
Ministrul Economiei: ”Avem aur mult. Îl vindem, îl ia Banca Națională, facem inele, ghiuluri”

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a susținut, miercuri seara, că, în această vară, va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale
Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale

Românii vor putea intra fără buletin în Bulgaria imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră vor continua timp de cel puțin șase luni.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.