Muzeele, gările, aeroporturile și stadioanele ar putea deveni centre de vaccinare anti-Covid

×
Codul embed a fost copiat

Muzeele, gările, aeroporturile și stadioanele ar putea deveni centre de vaccinare anti-Covid pentru cei care au fobie de cabinete medicale.

În plus, în perioada următoare, adolescenții de peste 16 ani vor avea posibilitatea să se vaccineze la maratonul organizat de Ziua Copiilor. Iar în mediul rural unde oamenii ezită momentan să se imunizeze medicii de la oraș ar putea veni să le explice beneficiile vaccinării.

Conform medicului Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, 8 - 9 milioane de români au trecut deja prin boală ori au fost vaccinaţi.

Valeriu Gheorghiţă: "Probabil că vorbim de circa şase milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuţi cu infecţie SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat. Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidenţă la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa opt - nouă milioane de persoane care în momentul de faţă, în România, au un anumit grad de imunitate".

Cu toate acestea mulţi dintre cei din mediul rural ezită să se vaccineze. În localitatea Blăjenii de Sus, situată la 10 km de Bistriţa, sătenii sunt împărţiţi în două tabere.

Reporter: ”Ce le-aţi spune dacă ar veni la poartă?”

Femeie: ”Că nu mă vaccinez. Sunt bătrână, am 81 de ani, la ce?"

Până acum, peste 43 la sută dintre bucureşteni au primit deja serul anti-covid. Pe locurile doi şi trei se află judeţele Cluj şi Sibiu, cu peste 33 la sută din populaţie vaccinată. Iar la coada clasamentului este judeţul Suceava, unde abia 15 la sută dintre localnici sunt vaccinaţi. Deşi acolo a fost unul dintre primele focare de Covid şi mulţi oameni au murit.

Discrepanţa dintre mediul urban şi cel rural este uriaşă, susţin autorităţile. Pun la cale strategii pentru a-i convinge pe oameni de beneficiile vaccinării.

Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul Campaniei de Vaccinare: "Echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localităţi arondate fiecărui oraş și vor fi organizate anumite centre de vaccinare în care vecinii vor veni şi vor fi vaccinaţi sau se vor face mini maratoane de vaccinare în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale".

Acolo unde nu există medici de familie, localnicii ar putea fi transportaţi la centre de vaccinare. Iar pentru cei ce se tem de cabinetele medicale, ar putea fi deschise centre de vaccinare în muzee, în gări, în aeroporturi, pe stadioane, la munte sau la mare. Cel mai probabil vor fi imunizaţi cu ser Jhonson and Jhonson, pentru care nu este nevoie de rapel.

La Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Botoşani, 30 de elevi de 16 ani s-au vaccinat marți dimineaţă.

Elevă: "A fost ok. Super Ok. Mă aşteptam la mai rău, dar a fost super bine. În primul rând, pentru că vreau să merg la facultate şi vreau să pot participa la examene".

Elevă care s-a vaccinat: "Am zis că e momentul perfect acum să mă vaccinez, pentru că e înainte de Bac, dar şi pentru facultate. Vreau să demonstrez şi altora ca nu e nimic rău".

De Ziua Copiilor, pe 31 şi 1 iunie, va fi organizat un nou maraton naţional în centrele fixe, dar şi în alte puncte, unde copiii de peste 16 ani vor putea veni să se imunizeze, chiar şi pe timpul nopţii.

La sfârşitul acestei săptămâni, în Capitală are loc ediţia a doua a maratonului de vaccinare. Pe lângă cei care vin la rapel, se vor putea vaccina, cu o prima doză, şi alte persoane. Vor fi şi cabinete unde oamenii pot opta pentru serul Jhonson & Jhonson, administrat în doza unică.

Iar de lună viitoare, România urmează să primească peste 4, 3 milioane de doze Pfizer.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Acoperire vaccinală în România. Unde s-au vaccinat cei mai mulți și cei mai puțini români
Acoperire vaccinală în România. Unde s-au vaccinat cei mai mulți și cei mai puțini români

Acoperirea vaccinală anti-COVID în Bucureşti este de 43,48% din populaţia eligibilă (persoane cu vârsta de peste 16 ani), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Platforma de vaccinare, modificată de miercuri. Se vor introduce programări pentru Johnson&Johnson
Platforma de vaccinare, modificată de miercuri. Se vor introduce programări pentru Johnson&Johnson

Platforma de vaccinare va fi optimizată începând de miercuri şi va permite programarea persoanelor în centre cu vaccin de la Johnson & Johnson.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.