Munții Măcinului, bijuteria din Tulcea. Turiștii pot merge pe munte cu calul

Ultima actualizare: 25-10-2020 10:01

Dacă visați la o plimbare în natură într-o zonă plină de istorie, vă invităm în Munții Măcinului. Cei mai bătrâni munți ai României se află la 2 ore distanță de Constanța şi la 3 ore de Capitală, în judeţul Tulcea.

În această perioadă a anului, nuanțele arămii ale vegetației se completează perfect cu cerul albastru, așa că peisajele sunt cu adevărat spectaculoase.
Pentru că traseele sunt ușor de parcurs, o plimbare în Munții Măcinului este ideală, inclusiv pentru copii și bunici.


Deşi, la prima vedere, nu sunt atât de convingători, odată ce pornești la drum prin Munţii Măcinului te bucuri de o privelişte cu totul specială. Aventura poate începe din Turcoaia, Cerna, Luncaviţa sau din comuna Greci. Pe lângă frumuseţea peisajelor, traseele oferă şi adevărate lecţii de istorie şi geografie.

Dan Staicu – ghid turistic: „Când ajungem în Munţii Măcin trebuie să ştim că se află pe cel mai vechi teritoriu al patriei noastre. Munţii Măcin s-au format acum 300 de milioane de ani, Culmea Pricopanului undeva acum 255 milioane".

Ilie Drăgan (Nea' Ilie) - antrenor de orientare: „Cea mai spectaculoasă zonă e culmea Pricopanului, acolo e super, găsești de toate. Mai ales formaţiunile astea stâncoase, sub diferite forme- Sfinxul, Degetul – e o stâncă, exact aşa e. E o zonă frumoasă, ai ce face în zonă şi de asta şi vin oamenii să ştiţi, le place".

Pentru că relieful e blând, riscul de accidentări este minim, aşa că zona nu este supravegheată de salvamontişti. Trebuie să ştiţi că, pentru orice tip de urgenţă, intervenţia va dura ceva mai mult.

Pentru a explora Munţii Măcinului aveţi la dispoziţie 13 trasee de dificultate mică spre medie. Atenţie însă la echipament. Trebuie să aveţi încălţăminte comodă, care să nu alunece! Şi nu uitaţi şi de sticla cu apă pentru că în zonă nu veţi găsi izvoare!"

Turiştii pot face drumul şi călare. Dacă tot aţi ajuns în Munţii Măcinului puteți încerca şi un traseu ecvestru de 2 sau 4 ore. Tariful este de 50 de lei pe oră de persoană cu echipamentul inclus.

Marian Berca – administrator herghelie Munţii Măcin: „Vin oameni de diferite vârste, copii de 5-10 ani până la 20 şi persoane mai în vârstă. Persoane de 70-80 de ani i-am pus pe căluţi, sunt foarte încântaţi, caii sunt cuminţi şi pot să se urce pe un cal să meargă pe munte."

Cei care vor să petreacă mai mult timp în natură se pot caza peste noapte lângă lacul Iacobdeal. Turiştii pot face şi grătare, în spaţiile special amenajate.

Marcel Țăranu – proprietarul lacului: „Majoritatea vin pentru linişte, pentru plajă, vara este foarte cald, se topeşte şapca în cap, mai pe româneşte."

Adrian Machetovici – proprietar camping: „Avem toalete, duşuri cu apă caldă, avem o mică bucătărie amenajată. Sunt turişti care vin cu bicicleta sau cu ce transport găsesc şi se opresc la noi, găsesc un loc de făcut o cafea, de făcut un ceai."

În zonă sunt mai multe cabane unde puteţi înnopta.
Localnic: "Zona de aici mi se pare foarte relaxantă, aerul este foarte curat. E o zonă care chiar merită vizitată (...) Din punct de vedere turistic este o zonă foarte frumoasă, ar trebui îmbunătăţită şi cu drag aş recomanda-o tuturor turiştilor să ajungă aici. Veniţi, dragi romani, aici!"

Adelina Moise – manager pensiune: „Din păcate e doar un turism de weekend şi am vrea să dezvoltăm în acest sens, să vină lumea şi în timpul săptămânii pe perioada vacanțelor, să vină cu copiii. E puţin de lucrat, dar e un început."

La cabanele din Munţii Măcinului, cazarea într-o cameră dublă costa, în medie, 150 de lei pe noapte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO