Zonele pitorești de care puțini români știu, ascunse între crestele Bucegilor şi Piatra Craiului
Dincolo de munţi, între crestele Bucegilor şi Piatra Craiului se ascund satele Peştera şi Măgura. Deşi se află doar la o aruncatură de băţ de celebra staţiune Bran, cele două localităţi pitoreşti au inceput să devină mai cunoscute abia în ultimii ani.
Zona este ideală pentru iubitorii de drumeţii, dar şi pentru cei care caută liniştea naturii şi peisaje de basm în orice anotimp.
Călătoria noastră a început dis-de-dimineaţă. Am lăsat în urma Branul cu tarabele sale nesfârşite şi parcă prea încărcate şi după nici şapte kilometri am ajuns în Peştera. Aşezat la 1.000 de metri, intre crestele Pietrei Craiului şi semeţii Bucegi, satul cucereşte imediat orice trecător.
Turist: "E frumos să te trezeşti cu muntele în faţă, chiar dacă ieri a nins pe munte, era zăpadă pe Bucegi şi e destul de frig, dar e foarte frumos."
Turistă: "Noi care în tinereţe am fost mari iubitori de munte şi am colindat toţi munţii ăştia cu piciorul, acum să îi privim măcar de la distanţă."
La doar trei kilometri distanţă, parcă tras la indigo, găsim un alt sat pitoresc - Măgura. De aici se văd şi mai bine crestele golaşe ale Pietrei Craiului.
Drumul până la Măgura, trebuie să ştiţi, este destul de anevoios, fie că veniţi dinspre Peştera sau dinspre Zarneşti. Deşi au mai fost astupate din găuri, tot trebuie să fiţi atenţi cum conduceţi.
Casele răsfirate printre dealuri, animalele care pasc în tihnă după gardurile din lemn şi căpițele de fân ce se înalță ici-colo completează perfect peisajul.
În ambele sate sunt aproximativ 800 de locuri de cazare în orice anotimp. E bine totuşi să vă faceţi o rezervare din timp. Chiar dacă zona a ieşit din anonimat abia în ultimii ani, vara aceasta aici s-a atins apogeul de vizite: cu 30% mai multe decât anul trecut. Iar asta pentru că, în contextul pandemiei, tot mai mulţi romani au căutat să-şi petreacă vacanţa în zone aerisite şi cât mai puţin aglomerate .
La un hotel de patru stele din Peştera, de pildă, o noapte de cazare într-o cameră dublă costa 595 de lei, iar într-un apartament cu 400 de lei mai mult. Se găsesc însă şi variante mai ieftine, cu doar 90 de lei pe noapte, iar multe dintre ele oferă şi mâncare.
Florin Adorean, proprietar hotel: "Preţurile au crescut un pic faţă de anul trecut, cam cu 15%. Odată din cauza scumpirii a tot ce înseamnă utilităţi, materii prime, cheltuieli cu salarii, şi aşa mai departe."
Frumuseţea celor două sate îi atrage şi pe fotografi. Aici sunt organizate în orice anotimp ture de fotografie, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Robert Lazăr, fotograf: "Prefer să capturez cumva în imagini contrastul dintre zăpada rămasă în vârfurile Bucegilor şi partea colorată din Măgura cea verde sau acum, toamna, odată ce se îngălbeneşte. E un contrast foarte frumos acolo."
Distanţa dintre cele două sate poate fi parcursă fără probleme şi la pas sau cu bicicleta. De altfel, întreaga zonă e împânzită de trasee.
Iar dacă plimbatul pe coclauri de peste zi nu ne-a obosit, un foc de tabără e fix ceea ce trebuie. Mai ales pentru că vremea încă ne lasă să stăm afară până târziu.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucegi, pestera, atractie turistica, magura,
Dată publicare:
04-10-2020 08:56