A venit primăvara, au „înflorit” gunoaiele. Oamenii aruncă deșeurile în natură ca să nu plătească firmele să le ridice legal
A venit primăvara, prilej să răsară iar, din iarbă, munți de gunoaie pe tot întinsul țării.
Mulți aruncă în natură tot ce le prisosesește prin gospodării, pentru că nu vor să plătească firmele care ridică legal deșeurile.
Iar cei din primării și de la Garda de Mediu se declară neputincioși în fața acestui obicei. În curând, însă, vor apărea și la noi centre unde oamenii vor putea preda gratuit piese de mobilier, aparate stricate, resturi din construcții sau textile.
La Cojasca, în Dâmbovița, vacile și oile pasc printre vase de toaletă, canapele și moloz - toate aruncate pe câmpul de la marginea localității. Pe firul de apă ce străbate locul plutesc peturi, saci de plastic și alte deșeuri.
Localnic: „E rău. Mizerie, microbi. Degeaba te chinui să faci curat dacă aruncă iar.”
Responsabil pentru curățarea zonei, primarul din localitate, a spus întâi că zona ține de vecini.
Marcel Bamboi, primar Cojasca: „Aici e pe teritoriul localității Butimanu”.
După analizarea imaginilor, edilul s-a răzgândit și a recunoscut că deșeurile se află pe teritoriul comunei sale. Administrația a fost amendată în trecut de Garda de Mediu și a curățat o dată locul, în toamnă. Operațiunea a costat însă 60.000 de lei. Deși în zonă sunt camere de supraveghere, edilii nu au reușit să îi prindă pe cei ce duc gunoaie pe câmp.
Marcel Bamboi, primar Cojasca: „Din păcate se aduc noaptea, se descarcă din microbuze. Cine să fie, asta e greu.”
La fel se întâmplă și la doi pași de Sibiu, înainte de a intra în comuna Roșia.
Localnic: „Profită că nu e nimeni pe aici, au basculat și au plecat. De la lună la lună, tot crește."
Garda de Mediu i-a somat pe proprietarii terenurilor sufocate de gunoaie să ecologizeze locul. Inspectorii spun că așteaptă sesizări, însoțite de probe video.
Localnic: „Nici o autoritate nu a oprit vreodată, nu a căutat să întrebe pe cei ce depozitează aici ilegal."
Se întâmplă în condițiile în care deșeurile mari sunt preluate, gratuit, de două ori pe an, toamna și înainte de Paște.
Ciprian Mărginean, șef producție operator colectare: „Sunt acele deșeuri care nu încap în pubelele normale, atunci ne referim la mobile, saltele, leagăne, orice."
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov: „Tot ceea ce înseamnă mobilier vechi, baterii, deșeuri electronice și electrocasnice, toate vor putea fi duse acolo și depozitate, iar pe cetățeni depozitarea nu îi va costa nimic".
Primele 250 de astfel de centre vor fi înființate până la sfârșitul lunii septembrie.