Muncitorii străini, tot mai ceruți de patronii români. În 2023, deja cu 30% mai mult față de 2022. Domeniile solicitate
Până la finalul anului, România ar putea avea 200 de mii de angajați străini. Pentru că nu găsesc suficienți oameni în țară, firmele aduc muncitori, din afara Uniunii Europene mai ales, pentru industria ospitalității, construcții și agricultură.
În primele două luni din acest an cererea a crescut, cu o treime față de 2022.
Misikir Teshome: „Bună ziua! Bine ați venit! Aveți o rezervare? Și pe ce nume?”
Această tânără în vârstă de 24 de ani locuiește în România de aproape un an. A venit din Etiopia după soțul ei, și spune că a luat cea mai bună decizie.
Misikir Teshome: „Am avut șansa la un loc de muncă mai bun, ne place să locuim aici, nu este atât de scump să trăiești. Salariul este mai mare.”
Silva are 35 de ani și a venit din Sri Lanka, în urmă cu 4 ani. Este barman și încearcă să își clădească o viață în România.
Silva Anurada, barman: „Pot să fac mai mulți bani aici ca să îi trimit în țara mea, deci e mai bine pentru mine și viitorul meu.”
Cum forța de muncă locală lipsește, angajatorii caută muncitori din afara Uniunii Europene. Este cerere mare pentru construcții, HoReCa, producție, agricultură, dar și curierat. Acesta este și motivul pentru care vedem, de pildă, și tot mai mulți curieri străini.
Zahid Mehmood, curier: „(n.r. România) e mai bună decât alte țări. Este o economie mai bună. Familia mea este în Pakistan, eu sunt aici de o lună.”
Cristina Sauciuc - șefă de comunicare la o companie de livrări: „Anul acesta a fost anul cu cea mai mare infuzie de personal asiatic, de cele mai multe ori, iar asta vine pe fondul nevoii și a lipsei de forță de muncă din HoReCa, care s-a tot resimțit în ultimii ani din ce în ce mai pronunțat.”
Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă spune că nu vor fi suficienţi 100 de mii de muncitori din afara Uniunii în acest an. Încă din primele două luni ale anului, numărul de cereri depuse pentru obținerea avizelor de muncă este cu 30% mai mare decât în intervalul ianuarie-septembrie 2022. Au fost înregistrate aproximativ 23.000 de cereri de acordare a vizelor de muncă. Iar numărul este în creștere.
Delia Bogdan, membru în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă: „Dacă stăm să ne gândim la cifre, anul trecut în luna iulie se anunţaseră 344 de mii de locuri vacante prin ANOFM, dintre care 144 de mii erau locuri de muncă anunțate în mod repetat, ceea ce înseamnă că ele nu au putut să fie acoperite. Deci, cu siguranță, cerere există.”
Țările principale din care vin lucrătorii străini sunt Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan, Vietnam, Turcia și Maroc.
Contingentul de lucrători străini, potrivit Ministerului Muncii:
2018 – 7 mii + 8 mii = 15 mii
2019 – 20 de mii + 10 mii = 30 de mii
2020 – 30 de mii
2021- 50 de mii
2022 – 100 de mii
2023 - 100 de mii
Sursa: Pro TV
Etichete: constructii, horeca, muncitori straini, firme de curierat,
Dată publicare:
07-05-2023 19:24