Guvernul a anunțat că ar putea veni la muncă, în România, 100.000 de lucrători din afara Uniunii Europene
Este oficial! Până la 100 de mii de muncitori străini, din afara Uniunii Europene, vor putea veni la noi în ţară anul acesta.
Numărul este dublu faţă de anul trecut
Decizia a fost luată de Guvern după ce tot mai mulţi patroni din construcții, hoteluri şi restaurante le-au cerut autorităţilor să le permită să aducă mai multă forţă de muncă din ţări asiatice de pildă. La noi nu găsesc suficienţi oameni.
Lyn și soțul ei, Bong: „Azi e o zi, cum se zice... Ziua rufelor? Nu e o zi nu prea ușoară, e una aglomerată.”
Lyn și Bhong sunt din Filipine și au venit să muncească într-un hotel din stațiunea Păltiniș din județul Sibiu, acum mai bine de trei ani.
Analyn Broqueza: „Pentru a ne putea trimite băiatul la școală, pentru că el să-și poată termina studiile și să ne putem construi o casă în Filipine.”
Bhong Broqueza: „Întreg salariul meu merge la nevasta mea.”
Reporter: Așadar ea e bancherul?
Bhong Broqueza: „Da! Eu sunt cu mușculița!”
Allan a venit și el acum 3 ani la îndemnul lui Bhong.
Allan Satairapan: „Am fost bine primiți aici, colegii noștri vorbesc cu noi și în engleză, am început să înțelegem și ceva română.”
Patronii se bazează pe angajații străini
În construcţii sunt 20 de mii de posturi vacante, în hoteluri şi restaurante, peste 5 mii.
Cornel Posea, manager hotel din Păltiniș: „Sunt niște muncitori exemplari, fără nici un fel de probleme, noi avem personal din Filipine. Am avut și din Nepal. Ne gândim să ne aducem niște personal pentru bucătărie, pentru servire, întreținere.”
Peste 6.500 de firme au cerut autorităților să aducă 83 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene
Anul trecut, peste 6.500 de firme au cerut autorităților să aducă 83 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene, întrucât în țară nu au găsit suficienţi lucrători. Guvernul a hotărât ca anul acesta vor putea fi aduși 100.000 de străini, dublu faţă de 2021.
Acum sunt 30 de mii de cetățeni din afara Uniunii Europene care au vize de muncă valabile. Patronii spun că deși vizele sunt acordate pentru un an, o parte dintre lucrători muncesc la noi în țară doar câteva luni, apoi caută să plece în vestul Europei, pentru salarii mai bune. Dacă în 2016 erau 5.500 de lucrători străini, acum vedem că numărul lor poate fi de 18 ori mai mare.
Pentru că Guvernul a întârziat cu aprobarea noului contingent de angajați străini, firmele care recrutează forță de muncă externă spun că au pierdut timp prețios.
Elena Antoneac, reprezentant al unei companii de realocare: „Ca să-ți aduci un angajat în ziua de azi din afara UE durează între 6 și 8 luni. E un impediment pentru companii. Niciun angajat nu te așteaptă 6-8 luni ca să își înceapă munca."
Andreea Gheorghe, consultant fiscal al unei companii de realocare: „S-a pierdut o lună de proces, iar cel mai repede primul cetățean nonUE care poate veni anul acesta în țară o să fie undeva spre finalul verii."
Majoritatea lucrătorilor din afara UE ajunşi la noi sunt din Turcia, China, Vietnam și Filipine. Salariile sunt de câteva ori mai mari faţă de ţările de origine.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, guvern, muncitori, constructii, horeca, muncitori straini,
Dată publicare:
27-01-2022 13:39