Munca la distanţă, reglementată oficial în România. Angajații care pot lucra acasă sau la cafenea


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 18:07
Categorie: Stiri actuale

Munca la distanţă este acum reglementată oficial în România. Parlamentarii au adoptat astăzi legea care le permite să muncească de acasă celor care folosesc computerul pentru a câştiga bani.

Este o practică des întâlnită în vest, pe care multe companii de IT au preluat-o deja.

Legea adoptată de Parlament spune că oricine lucrează pe calculator are posibilitatea să muncească la distanţă. Acasă sau alt loc preferat. Avantajele sunt evidente: angajatul câştiga timp şi nu mai plăteşte transportul, iar angajatorul poate reduce cheltuielile de întreţinere sau chirie.

”Este un proiect de lege popular în Japonia. Adică legislaţia din Japonia a stat la baza legislaţiei din România. Orice persoană care lucrează de pe calculator poate să o facă de acum înainte de acasă. Este pontat ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, are contract introdus în Revisal, are toate drepturile, ca orice salariat, doar că lucrează de acasă”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Munca este mai flexibilă, dar nu şi mai puţină. Angajatul are în continuare obligaţia să ponteze.

Cecilia Gherle, manager HR firma de IT: ”Avem un sistem intern de pontaj, automatizat, şi fiecare manager se poate asigura că acel coleg a stat numărul respectiv de ore, cele 8 ore pe proiectul respectiv.”

Legea prevede şi că angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă toate normele de securitate în munca acolo unde lucrează angajatul.

”Inspectoratele teritoriale de muncă pot să facă verificări. Practic, domiciul se transformă într-un fel de birou pentru angajat”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Pavel Popescu, deputat PNL: ”Eu sper să nu ne trezim cu inspectorii ITM care vor bate la uşile unor softişti să le verifice dormitoarele sau sufrageria sau cafenelele...”

Doar că mulţi dintre angajaţii din IT, de exemplu, lucrează nu doar acasă, ci şi în cafenele, librării sau parcuri.

Legea care reglementează munca la distanţă va intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedinte.

Cum se descurcă românii nevoiţi să stea 12 ore în frig din cauza muncii lor
VIDEO PROTVPLUS.RO