Mulți români nu-și mai permit să mănânce carne. Suntem pe locul I la sărăcie alimentară în UE, potrivit Eurostat
Suntem pe locul întâi la capitolul sărăcie alimentară din întreaga Uniune Europeană. Aproape un sfert din populație nu îşi permite să mănânce carne, nici măcar o dată la două zile.
Potrivit Eurostat, procentul este de aproape trei ori mai mare decât media Uniunii. Situația s-a înrăutățit de la an la an, şi mai grav decât atât, nici legumele nu îi salvează pe oamenii cu bani puţini. În mijlocul verii, sunt extrem de scumpe.
Familiile cu venituri sub medie cumpără carne sau pește ocazional și în cantități din ce în ce mai mici.
Bărbat: „Nu luăm mult, cu kilogramele, carne mai luăm când prindem oferte."
Reporter: E mai scumpă carnea?
Bătrâni: „E foarte scumpă! La pensia noastră e scumpă! Ceva trebuie să pui acolo, că nu poți să faci zeama așa, o aripă, o pulpiță. Mai rar, că la pensia noastră nu ne permitem."
Reporter: Cât de des consumați carne?
Pensionar: „De două ori pe săptămână"
Reporter: Se uită oamenii la fiecare leu când cumpără?
Vânzător: „Da, se uită, se cunoaște..."
Un roman din cinci nu se alimentează corespunzător, iar motivul sunt banii, arată sondajul Eurostat.
Bulgarii, slovacii și ungurii sunt imediat deasupra noastră în clasament, iar la polul opus se află țările nordice, Irlanda, Cipru și Luxembourg, unde nivelul de trăi este ridicat iar carnea este la îndemâna oricui.
Inflația a făcut că numărul românilor care nu îşi permit să mănânce carne prea des să fie în creştere de la un an la altul. De pildă, în urmă cu trei ani, procentul era de aproape 15%, iar în 2021 de 19%.
Reporter: E mai scumpă o masă cu carne decât fără?
Femeie: „Normal că e mai scumpă, carnea costă cât costă. Dacă faci legume e mai ieftin.”
Reporter: Pește cât de des mâncați?
Femeie: „O dată la trei luni."
Nutriționiștii spun că o masă care ar conține carne poate fi înlocuită și de produse de origine vegetală, dar studiul Eurostat spune că nici pe acelea nu ni le permitem.
Andreea Maria Minea, nutriționist dietetician: „Putem apela, de exemplu, la leguminoase, şi aici menţionez soia, care este cea mai bună sursă de proteină vegetală, mazăre, năut, linte."
Reporter: Ce gătiţi când nu mâncaţi carne?
Femeie: „Legume, dovlecel, roşii, castraveţi, fasole verde, fasole boabe”
Reporter: Și tine de foame?
Femeie: „Să știți că da"
Deși mesele din legume sunt sănătoase și benefice, mulți le ocolesc prin consumul mare de pâine albă, prăjeli, băuturi carbogazoase sau produse de patiserie. Chiar dacă sunt mai ieftine, efectele asupra sănătății pot fi grave în timp și pot apărea afecțiuni precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare.