Mulți români nu-și mai permit să mănânce carne. Suntem pe locul I la sărăcie alimentară în UE, potrivit Eurostat

×
Codul embed a fost copiat

Suntem pe locul întâi la capitolul sărăcie alimentară din întreaga Uniune Europeană. Aproape un sfert din populație nu îşi permite să mănânce carne, nici măcar o dată la două zile.

Potrivit Eurostat, procentul este de aproape trei ori mai mare decât media Uniunii. Situația s-a înrăutățit de la an la an, şi mai grav decât atât, nici legumele nu îi salvează pe oamenii cu bani puţini. În mijlocul verii, sunt extrem de scumpe.

Familiile cu venituri sub medie cumpără carne sau pește ocazional și în cantități din ce în ce mai mici.

Bărbat: „Nu luăm mult, cu kilogramele, carne mai luăm când prindem oferte."

Reporter: E mai scumpă carnea?

Citește și
Secretul lui Jamie Oliver pentru „friptura perfectă”. Totul începe „de la cuțit”
Secretul lui Jamie Oliver pentru „friptura perfectă”. Totul începe „de la cuțit”
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Bătrâni: „E foarte scumpă! La pensia noastră e scumpă! Ceva trebuie să pui acolo, că nu poți să faci zeama așa, o aripă, o pulpiță. Mai rar, că la pensia noastră nu ne permitem."

Reporter: Cât de des consumați carne?

Pensionar: „De două ori pe săptămână"

Reporter: Se uită oamenii la fiecare leu când cumpără?

Vânzător: „Da, se uită, se cunoaște..."

Un roman din cinci nu se alimentează corespunzător, iar motivul sunt banii, arată sondajul Eurostat.

Bulgarii, slovacii și ungurii sunt imediat deasupra noastră în clasament, iar la polul opus se află țările nordice, Irlanda, Cipru și Luxembourg, unde nivelul de trăi este ridicat iar carnea este la îndemâna oricui.

Inflația a făcut că numărul românilor care nu îşi permit să mănânce carne prea des să fie în creştere de la un an la altul. De pildă, în urmă cu trei ani, procentul era de aproape 15%, iar în 2021 de 19%.

Reporter: E mai scumpă o masă cu carne decât fără?

Femeie: „Normal că e mai scumpă, carnea costă cât costă. Dacă faci legume e mai ieftin.”

Reporter: Pește cât de des mâncați?

Femeie: O dată la trei luni."

Nutriționiștii spun că o masă care ar conține carne poate fi înlocuită și de produse de origine vegetală, dar studiul Eurostat spune că nici pe acelea nu ni le permitem.

Andreea Maria Minea, nutriționist dietetician: „Putem apela, de exemplu, la leguminoase, şi aici menţionez soia, care este cea mai bună sursă de proteină vegetală, mazăre, năut, linte."

Reporter: Ce gătiţi când nu mâncaţi carne?

Femeie: „Legume, dovlecel, roşii, castraveţi, fasole verde, fasole boabe”

Reporter: Și tine de foame?

Femeie: Să știți că da"

Deși mesele din legume sunt sănătoase și benefice, mulți le ocolesc prin consumul mare de pâine albă, prăjeli, băuturi carbogazoase sau produse de patiserie. Chiar dacă sunt mai ieftine, efectele asupra sănătății pot fi grave în timp și pot apărea afecțiuni precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare.  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Mult zgomot pentru nimic: Ieftinirea anunțată de Guvern înseamnă reduceri de câțiva bani. Model de calcul | DOCUMENT
Mult zgomot pentru nimic: Ieftinirea anunțată de Guvern înseamnă reduceri de câțiva bani. Model de calcul | DOCUMENT

Vom putea cumpara alimente de bază ieftinite abia din luna august, conform unor surse din Guvern. Doar că lista produselor vizate de această măsura este destul de scurtă. Sunt doar câteva tipuri de pâine, carne, ouă, iaurt, fructe și legume.

Secretul lui Jamie Oliver pentru „friptura perfectă”. Totul începe „de la cuțit”
Secretul lui Jamie Oliver pentru „friptura perfectă”. Totul începe „de la cuțit”

„Friptura perfectă” a fost dezvăluită de celebrul Jamie Oliver. Maestrul culinar a recomandat chiar și o anume bucată de carne pentru a obține arome delicioase.

Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic
Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic

Un festin cu preparate locale deosebite are loc, weekendul acesta, în Ținutul Buzăului, la Berca. Tentațiile culinare sunt pentru toate gusturile: pizza cu afumături, ciorbă de babic sau deserturi din trufe recoltate din zonă.

O cunoscută fabrică de mezeluri de lângă București, închisă de ANPC. Inspectorii au retras tone de carne de la comercializare
O cunoscută fabrică de mezeluri de lângă București, închisă de ANPC. Inspectorii au retras tone de carne de la comercializare

O fabrică de mezeluri din judeţul Ilfov a fost închisă temporar de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care murdărie şi rugină.

Un restaurant din Taipei le oferă clienţilor cu simţul aventurii tăiţei cu carne de izopode gigantice
Un restaurant din Taipei le oferă clienţilor cu simţul aventurii tăiţei cu carne de izopode gigantice

Un izopod gigantic cu 14 picioare a devenit principala atracţie din meniul unui restaurant de tăiţei din Taipei şi clienţii stau la coadă, atât pentru a fotografia produsul culinar cât şi pentru a-l gusta, transmite duminică Reuters.

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.