E scandal pe apă în mai multe localități. Un fermier și-a făcut baraj privat, altul a pus lacătul pe stăvilar
Disperați că și-ar putea pierde recoltele, unii fermieri au recurs la metode ilegale pentru irigații.
În Brașov, un bărbat a blocat complet cursul râului Bârsa, astfel încât după barajul său nu a mai curs apă o săptămână, condamnând la pieire viețuitoarele din albie.
Iar în Prahova fermierii acuză un agricultor din Buzău că în mod abuziv, ar fi pus lacăt pe un stăvilar, ca să direcționeze apa doar spre culturile lui.
Aceste imagini, din județul Brașov, pe râul Bârsa, arată amploarea dezastrului dar și inconștiența unor indivizi. Undeva, pe câmp, un fermier a făcut un baraj din balastru oprind complet curgerea apei. În acumularea astfel creată a montat o pompă și un furtun prin care își irigă cele 80 de hectare de porumb, cartofi şi grâu pe care le deține.
Culturile arată foarte bine. În schimb, în aval de baraj, e dezastru. Albia este complet secată. Fermierul ştie că este ilegal ce a făcut, dar susţine că voia să-și salveze recolta.
Ștefan Munteanu, fermier: „Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura?”
Reporter: Dar este ilegal să opriţi cursul de apă....
Ștefan Munteanu, fermier: „Știu, doamnă, dar oricum vine foarte puţin!”
Reporter: Vecinii dumneavoastră ce fac? Cei care nu au barajul, n-au pus pompa ?
Ștefan Munteanu, fermier: Știu doamnă, ce să fac? Spuneți-mi dumneavoastră!"
Acum, omul s-a ales cu un dosar penal pentru infracțiune la legea apelor.
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Blocarea completă este clar împotriva legii. Înțeleg disperarea fermierilor, dar tot timpul trebuie să se asigure debitul minim pentru a ţine în viață habitatele în aval."
În aceste zile, lupta pentru apă se duce și acolo unde există sisteme de irigaţii. Mai mulţi fermieri din Prahova îl acuză pe un agricultor din Buzău că a pus lacăt pe un stăvilar al Agenției Naționale de Îmbunatăţiri Funciare pentru ca apa să ajungă doar pe terenurile lui.
George Ionescu, fermier: „Toată apa de pe acest canal se duce pe canalul de desecare către Afiliu.
Apa pe canalul CV2 spre Prahova este foarte puțină, nu mai curge deloc!"
Oana Negoiță, fermier: „A spus că apa este pe canal, doar ca apa la noi nu ajunge!"
Reprezentantul Agenţiei de Îmbunatăţiri Funciare știe de lacătul montat de fermier. În timp ce sute de hectare se usucă din cauza acestui gest iresponsabil, autoritățile ridică din umeri.
Vasile Ardelean, ANIF Prahova: „Domnul fermier efectiv a pus acel lacăt cu abuz de putere.”
Reporter: Și de ce nu l-aţi dat jos?
Vasile Ardelean, ANIF Prahova: „Ca să poți să îl dai jos am nevoie de aprobare. Noi nu avem de specialitate nici ateliere mecanice ca să putem face aceasta."
Contactat telefonic, fermierul din Buzău a negat toate acuzațiile și spune că seceta i-a dat și lui afacerile peste cap.
Agricultorii din zonele fără canale speciale pot cere Apelor Române aprobare să ia apă din râuri, contra cost. Preţul este de 3,35 lei pe mia de metri cubi dar procedura implică mai multe avize şi autorizaţii.
În perioadele secetoase, când debitele râurilor scad, fermierii sunt sfătuiți să foreze puțuri de adâncime. Acestea sunt însă lucrări costisitoare pe care mulţi spun că nu și le permit.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: seceta, apa, brasov, apele romane, baraj ilegal,
Dată publicare:
25-07-2022 19:52