Mugur Isărescu, în centrul unui deepfake de proporții. Avertismentul guvernatorului: BNR nu face propuneri de investiții
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu apare într-un deepfake prin care oamenii sunt îndemnați să investească într-o platformă financiară. Oficialul și Banca Națională se delimitează clar de aceste practici înșelătoare.
Banca Naţională a României anunţă o tentativă de fraudă financiară tip deepfake după ce au apărut videoclipuri ce folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă, transmite news.ro.
„În ultima perioadă, pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă”, precizează BNR într-un comunicat.
Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu şi-a dat consimţământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.
„Reiterăm faptul că Banca Naţională a României nu face recomandări şi propuneri de investiţii. În cazul în care aţi dat curs unor astfel de anunţuri false, raportaţi imediat aceste situaţii autorităţilor competente”, precizează BNR.
Clipurile trucate cu imaginea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care ar inaugura o nouă platformă de investiţii la Banca Naţională a României au umplut în ultimele zile Facebook-ul, fiind postări promovate, care intră automat în cronologia utilizatorilor. Utilizatorii sunt îndemnați să intre pe linkul platformei, „bagi 1.100 de lei şi iei 8.200 de lei”, „şi contribui la transformarea României într-un loc mai bun pentru toţi cetăţenii săi”, după cum ne informează falsul Isărescu, dând din buze într-un mod nefiresc. Nu e primul și cu certitudine nici ultimul fals creat cu AI, dar cu puțină atenție, oricine își poate da seama de faptul că sunetul nu are nicio legătură cu mișcarea buzelor personajului.