Motivul pentru care tinerii români aleg să studieze la facultăți din Olanda
Liceenii care vor să studieze în alte țări au început să-și pregătească dosarul de admitere.
Anul acesta, cele mai căutate au fost facultățile din Olanda, unde pot fi accesate împrumuturi pentru studii. Deși taxele de școlarizare s-au menținut la același nivel peste tot, viața este mai scumpă.
Ioana studiază management ospitalier la o univeristate de profil din Olanda. Este în anul trei și face parte și din comitetul de primire al noilor studenți.
Ioana Pătru, studentă: „Este o comunitate de români la facultatea aceasta. Prețurile s-au mărit și simt asta”.
Cât costă viața de student în Olanda
În Olanda studiază peste 5.600 de studenți români, iar anul acesta a fost țara care a atras cei mai mulți absolvenți.
Deși chiriile s-au mărit și cu 25%, taxele universitare au rămas la fel. Studenții plătesc, în medie, 2.200 de euro pe an, iar în primul an se plătește doar jumătate.
Ana Maria Papp, business development manager: „Olanda este foarte ofertantă în ceea ce privește împrumuturi și granturi. Vorbim de împrumuturi care acoperă integral taxa de școlarizare. Rambursarea începe abia după finalizarea studiilor și doar în condițiile în care vor depăși un anumit grad de câștig, iar dobânda este sub 1%, cea mai buna dobândă pentru un împrumut studențesc".
Studenți internaționali
În Marea Britanie, studenții români sunt considerați studenți internaționali și nu mai pot accesa împrumuturi.
Taxele pornesc de la 9.250 de lire sterline și ajung și până la 56.000 de lire pe an, în cazul medicinei, de exemplu, la Universitatea Cambridge. Studenții pot primi ajutor de la Uniunea Europeană.
Rareș Almaș, director evenimente Târg Educațional: „Am reușit să deschidem în parteneriat cu UE și cu fondul de investiții european un proiect care poate finanța orice student din Europa care vrea să studieze în UK și Elveția. Putem să-i finanțăm cu până la 25.000 de euro. După ce termină facultatea au între șase luni și un an să-și găsească loc de muncă, urmând ca abia atunci să plătească rate fixe, lunare, în maximum 10 ani".
Viitorii studenți se îndreaptă și către facultăți din Germania, Franța, Italia, Danemarca sau Statele Unite ale Americii.
În Franța, de exemplu, taxa de școlarizare la o universitate de stat ajunge până la 3.000 de euro pe an, iar la universitățile private între 3.000 și 20.000 de euro.
În Germania, în schimb, facultățile de stat percep doar taxe administrative, între 100 și 300 de euro pe semestru, în timp ce universitățile private au taxe care încep de la 6.500 de euro, până la 20.000 de euro.
Liceele din străinătate oferă burse academice și pentru performanțe sportive sau artistice, care pot reduce la jumătate taxa de școlarizare.