Studenții străini din România preferă să rămână aici și peste vară. ”Este o țară super pentru prețuri, pentru tot”
Studenții străini care învață la noi au început să rămână aici și peste vară. Spun că se pot distra cu mai puțini bani ca în vestul Europei și au timp să și călătorească.
În medie, au nevoie de 500 de euro pe lună pentru relaxare și ieșiri în oraș, în condițiile în care acasă ar da aproape dublu.
Jan este din Slovenia și face aici un master în economie. Și-a planificat deja toată vacanța în România.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Jan Počivavšek, student: „Aici e ceva mai ieftin, de exemplu pentru un shot și o bere e 5 -6 euro. Vreau să merg la un festival aici în Cluj. Vreau să merg în Timișoara, am auzit că e foarte drăguț. Se întâmplă mai multe lucruri decât în orașul meu”.
Dar nu toți studenții care rămân în vacanță în România au și fondurile necesare. Juan, de pildă, a stat aici și vara trecută. Este implicat în mai multe proiecte din care câștigă ocazional câteva sute de euro.
Juan Barrios, student: „Mă distrez aici, comparativ cu acasă. Îmi place România mult, simt că m-am integrat foarte bine”.
Valentine a obținut un internship de vară. Predă cursuri de franceză, dar îi rămâne destul timp și pentru ea.
Numărul studenților străini a crescut cu 26% în ultimii 6 ani
Valentine Perrault, studentă: „Ca să mergi într-un club în Paris trebuie să plătești 20 de euro.
Reporter: Și aici?
Valentine Perrault, studentă: În jur de 6 euro și uneori e chiar gratis. Pentru cei din vestul Europei, ca mine, este o țară super pentru prețuri, pentru tot”.
Amira Pop, reprezentant Erasmus Student Network: „Ne cer locații pentru pub-uri, petreceri, cel mai mult pentru petreceri, orașe în apropiere ce pot să viziteze, de hike-uri sunt foarte interesați”.
Sergiu Miscoiu, Centrul de Cooperări Internaționale al UBB: „Unii dintre ei rămân pe perioada verii exclusiv pentru a beneficia de distracțiile de vară. Avem studenți francezi, germani italieni și spanioli, acestea sunt contingentele cele mai mari”.
În ultimii șase ani universitari, numărul străinilor veniți să învețe în Romania a crescut cu 26%.