Motivul pentru care românii preferă legumele congelate: „Ai terminat treaba în câteva minute”
Pentru că vor să gătească acasă, dar nu vor să stea prea mult la cratiţa, românii consumă de două ori mai multe fructe şi legume congelate faţă de acum 4 ani.
Medicii spun că este de preferat să mâncăm verdeţuri îngheţate la câteva ore după ce sunt recoltate, decât aşa- zisele prospături care zac cu săptămânile pe rafturile magazinelor. Din nefericire, în România sunt foarte puţini procesatori care pot ambala marfa noastră, astfel încât importăm foarte multe, gata îngheţate şi plătim pe măsură.
O dată pe săptămână, Mihai face cumpărături pentru cantina unei fabrici de sticlă. Angajatele de la bucătărie lucrează „de la gheaţă" cu tot ce se poate, de la ardei la usturoi.
Mihai Gurea: „Nu mai stai să cumperi, să cureţi, să speli. Aşa l-ai luat, l-ai pus la mâncare şi ai terminat treaba în câteva minute.”
Reporter: „Pentru câte persoane se găteşte la dvs?”
Mihai Gurea: „Peste 35 de persoane.”
În trei ani, importul de legume îngheţate aproape s-a dublat, iar cifrele pe acest an, disponibile până în august, arată clar că tendinţa e tot de creştere. La noi, în schimb, fabricile de profil sunt încă puţine.
De pe câmp, păstarnacul ajunge în câteva ore la o fabrică din Timişoara, Congelarea ultrarapidă, adică la temperaturi de -45 de grade, menţine integral conţinutul de vitamine şi minerale. Se formează cristale ultrafine, care nu sparg membrana celulară.
Cosmin Pavel, producător: „Acolo se spală, apoi se depilează. Noi nu facem decât să transformăm apa din stare lichidă în stare solidă. Nu intervenim cu niciun fel de aditivi sau tratamente.”
Dr. Damian Șerban, nutriționist: „Congelarea nu distruge calităţile nutriţionale ale fructelor, deci pot fi păstrate de ordinul câtorva luni. Ba din contră, vom avea aceleaşi beneficii ca în cazul fructelor proaspete. Varianta naturală şi fără niciun efect secundar a complexelor de vitamine.”
Cercetătorii Institutului de Bioresurse Alimentare au arătat că mixurile de legume conţin compuşi fenolici, carotenoizi şi fibre care nu apucă să se deshidrateze.
Multe legume pe care le găsim proaspete la raion au fost culese cu câteva săptămâni înainte, abia pârguite, tocmai ca să ţină. În schimb, legumele pe care le cumpărăm congelate au fost recoltate în punctul maxim al coacerii, adică pleacă la drum cu o încărcătură excelentă de nutrienţi și nici nu pierd mare lucru. După ce sunt spălate şi tăiate, sunt trecute printr-un abur fierbinte sau opărite câteva secunde. Astfel, bacteriile mor, iar activitatea enzimelor care degradează alimentele se opreşte.
Nu uitaţi, totuşi, câteva reguli de aur: se păstrează la cel mult -17 grade. Nimic nu se recongelează! Şi folosiţi întotdeauna mănuşi atunci când cumpăraţi vrac. În lipsa unei igiene corecte, fructele care nu se prepară termic se pot contamina cu lysteria şi alte bacterii care dau probleme digestive.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!