Motivul pentru care românii preferă legumele congelate: „Ai terminat treaba în câteva minute”

Ultimul update: Joi 29 Noiembrie 2018 23:26
Data publicarii: Miercuri 28 Noiembrie 2018 19:21
Categorie: Actualitate

Pentru că vor să gătească acasă, dar nu vor să stea prea mult la cratiţa, românii consumă de două ori mai multe fructe şi legume congelate faţă de acum 4 ani.

Medicii spun că este de preferat să mâncăm verdeţuri îngheţate la câteva ore după ce sunt recoltate, decât aşa- zisele prospături care zac cu săptămânile pe rafturile magazinelor. Din nefericire, în România sunt foarte puţini procesatori care pot ambala marfa noastră, astfel încât importăm foarte multe, gata îngheţate şi plătim pe măsură.

O dată pe săptămână, Mihai face cumpărături pentru cantina unei fabrici de sticlă. Angajatele de la bucătărie lucrează „de la gheaţă" cu tot ce se poate, de la ardei la usturoi.

Mihai Gurea:Nu mai stai să cumperi, să cureţi, să speli. Aşa l-ai luat, l-ai pus la mâncare şi ai terminat treaba în câteva minute.”

Reporter: „Pentru câte persoane se găteşte la dvs?”

Mihai Gurea: „Peste 35 de persoane.”

În trei ani, importul de legume îngheţate aproape s-a dublat, iar cifrele pe acest an, disponibile până în august, arată clar că tendinţa e tot de creştere. La noi, în schimb, fabricile de profil sunt încă puţine.

De pe câmp, păstarnacul ajunge în câteva ore la o fabrică din Timişoara, Congelarea ultrarapidă, adică la temperaturi de -45 de grade, menţine integral conţinutul de vitamine şi minerale. Se formează cristale ultrafine, care nu sparg membrana celulară.

Cosmin Pavel, producător: „Acolo se spală, apoi se depilează. Noi nu facem decât să transformăm apa din stare lichidă în stare solidă. Nu intervenim cu niciun fel de aditivi sau tratamente.”

Dr. Damian Șerban, nutriționist: „Congelarea nu distruge calităţile nutriţionale ale fructelor, deci pot fi păstrate de ordinul câtorva luni. Ba din contră, vom avea aceleaşi beneficii ca în cazul fructelor proaspete. Varianta naturală şi fără niciun efect secundar a complexelor de vitamine.”

Cercetătorii Institutului de Bioresurse Alimentare au arătat că mixurile de legume conţin compuşi fenolici, carotenoizi şi fibre care nu apucă să se deshidrateze.

Multe legume pe care le găsim proaspete la raion au fost culese cu câteva săptămâni înainte, abia pârguite, tocmai ca să ţină. În schimb, legumele pe care le cumpărăm congelate au fost recoltate în punctul maxim al coacerii, adică pleacă la drum cu o încărcătură excelentă de nutrienţi și nici nu pierd mare lucru. După ce sunt spălate şi tăiate, sunt trecute printr-un abur fierbinte sau opărite câteva secunde. Astfel, bacteriile mor, iar activitatea enzimelor care degradează alimentele se opreşte.

Nu uitaţi, totuşi, câteva reguli de aur: se păstrează la cel mult -17 grade. Nimic nu se recongelează! Şi folosiţi întotdeauna mănuşi atunci când cumpăraţi vrac. În lipsa unei igiene corecte, fructele care nu se prepară termic se pot contamina cu lysteria şi alte bacterii care dau probleme digestive.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Mâncarea libaneză sau asiatică, printre opțiunile culinare ale celor care țin post
Mâncarea libaneză sau asiatică, printre opțiunile culinare ale celor care țin post
VIDEO PROTVPLUS.RO
captura a politiei de frontiera
Droguri, ţigări şi arme, găsite într-o casă din Constanţa. Cine sunt proprietarii
Jandarmi chemaţi în București pentru capturarea unei "fiare". Ce era de fapt
Campion K1, prins când îi vindea droguri unui poliţist sub acoperire, în Oradea
Staţii de încărcare pentru maşini electrice, în Capitală. De ce NU sunt gratis, ca în Cluj
Autostrada urbană, inaugurată. "Vigilenţi fiind, am descoperit că lipsesc indicatoare"
Fermierii, învăţaţi să facă marketing. Ce slogan au inventat pentru mierea de Teleorman
gripa
Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. 11.000 de forțe de ordine mobilizate
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el