Motivul pentru care românii preferă legumele congelate: „Ai terminat treaba în câteva minute”

×
Codul embed a fost copiat

Pentru că vor să gătească acasă, dar nu vor să stea prea mult la cratiţa, românii consumă de două ori mai multe fructe şi legume congelate faţă de acum 4 ani.

Medicii spun că este de preferat să mâncăm verdeţuri îngheţate la câteva ore după ce sunt recoltate, decât aşa- zisele prospături care zac cu săptămânile pe rafturile magazinelor. Din nefericire, în România sunt foarte puţini procesatori care pot ambala marfa noastră, astfel încât importăm foarte multe, gata îngheţate şi plătim pe măsură.

O dată pe săptămână, Mihai face cumpărături pentru cantina unei fabrici de sticlă. Angajatele de la bucătărie lucrează „de la gheaţă" cu tot ce se poate, de la ardei la usturoi.

Mihai Gurea:Nu mai stai să cumperi, să cureţi, să speli. Aşa l-ai luat, l-ai pus la mâncare şi ai terminat treaba în câteva minute.”

Citește și
borcane cu muraturi si varza acra
Cantitatea de zahăr dintr-o zacuscă sau un borcan cu murători. Ce ne recomandă medicii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Reporter: „Pentru câte persoane se găteşte la dvs?”

Mihai Gurea: „Peste 35 de persoane.”

În trei ani, importul de legume îngheţate aproape s-a dublat, iar cifrele pe acest an, disponibile până în august, arată clar că tendinţa e tot de creştere. La noi, în schimb, fabricile de profil sunt încă puţine.

De pe câmp, păstarnacul ajunge în câteva ore la o fabrică din Timişoara, Congelarea ultrarapidă, adică la temperaturi de -45 de grade, menţine integral conţinutul de vitamine şi minerale. Se formează cristale ultrafine, care nu sparg membrana celulară.

Cosmin Pavel, producător: „Acolo se spală, apoi se depilează. Noi nu facem decât să transformăm apa din stare lichidă în stare solidă. Nu intervenim cu niciun fel de aditivi sau tratamente.”

Dr. Damian Șerban, nutriționist: „Congelarea nu distruge calităţile nutriţionale ale fructelor, deci pot fi păstrate de ordinul câtorva luni. Ba din contră, vom avea aceleaşi beneficii ca în cazul fructelor proaspete. Varianta naturală şi fără niciun efect secundar a complexelor de vitamine.”

Cercetătorii Institutului de Bioresurse Alimentare au arătat că mixurile de legume conţin compuşi fenolici, carotenoizi şi fibre care nu apucă să se deshidrateze.

Multe legume pe care le găsim proaspete la raion au fost culese cu câteva săptămâni înainte, abia pârguite, tocmai ca să ţină. În schimb, legumele pe care le cumpărăm congelate au fost recoltate în punctul maxim al coacerii, adică pleacă la drum cu o încărcătură excelentă de nutrienţi și nici nu pierd mare lucru. După ce sunt spălate şi tăiate, sunt trecute printr-un abur fierbinte sau opărite câteva secunde. Astfel, bacteriile mor, iar activitatea enzimelor care degradează alimentele se opreşte.

Nu uitaţi, totuşi, câteva reguli de aur: se păstrează la cel mult -17 grade. Nimic nu se recongelează! Şi folosiţi întotdeauna mănuşi atunci când cumpăraţi vrac. În lipsa unei igiene corecte, fructele care nu se prepară termic se pot contamina cu lysteria şi alte bacterii care dau probleme digestive.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Mâncarea libaneză sau asiatică, printre opțiunile culinare ale celor care țin post
Mâncarea libaneză sau asiatică, printre opțiunile culinare ale celor care țin post

Suntem în postul Crăciunului, aşa că multe restaurante şi-au adaptat meniurile pentru această perioadă. Puteţi să comandaţi, fără grijă, sărmăluţe cu ciuperci şi mămăligă, tocăniţă de legume sau vinete coapte.

Cantitatea de zahăr dintr-o zacuscă sau un borcan cu murători. Ce ne recomandă medicii
Cantitatea de zahăr dintr-o zacuscă sau un borcan cu murători. Ce ne recomandă medicii

Ne turnam un suc răcoritor într-un pahar. Chiar proaspăt stors, din fructe. Ne asumăm, într-un fel, cantitatea de zahăr. Dar aceeaşi cantitate se găseşte într-o zacuscă sau într-un borcan cu murături.

Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import
Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import

Din grânarul Europei, România a ajuns o ţară în care agricultura nu mai reprezintă punctul forte. Deşi deţinem o treime dintre fermele Uniunii Europene, avem una dintre cele mai slabe producţii.

Cât de sănătoase sunt fructele pe care le cumpărăm din comerţ. Conservanţii dintr-un măr
Cât de sănătoase sunt fructele pe care le cumpărăm din comerţ. Conservanţii dintr-un măr

Niciun fruct din cele comercializate în România nu este etichetat asemenea celorlate produse alimentare. Ce ingrediente are un măr? Adică ce conservanţi adăugaţi după recoltare? Cum e cu fructele?

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.