Mâncarea libaneză sau asiatică, printre opțiunile culinare ale celor care țin post


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 22 Noiembrie 2018 19:16
Categorie: Stiri Diverse

Suntem în postul Crăciunului, aşa că multe restaurante şi-au adaptat meniurile pentru această perioadă. Puteţi să comandaţi, fără grijă, sărmăluţe cu ciuperci şi mămăligă, tocăniţă de legume sau vinete coapte.

Însă, bucătăria tradiţională românească este concurată de cea asiatică, ori libaneză, unde o să găsiţi o mare variatate de mâncăruri fără carne.

Bucătar: 'Sunt şi acum mese în restaurant care au comandat de post: fasole batută, salată de vinete sarmale de post, unele dintre cele mai cerute preparate''.

Sincron: "Varza călită, când nu e post, e cu untură de raţă. Acum că e post, o facem cu ulei de măsline, deci se reconfigurează puţin şi meniul".

Într-o zi obişnuită într-un restaurant din centrul Capitalei se vând peste 200 de preparate de post, în special tocăniţă cu mămăligă, ori supă cremă de legume.

Ica Tudor, ospătar: "Tocăniţă de ciuperci şi avem şi deserturi, plăcintă cu dovleac cu sos de caramel şi desertul domniţei".

Un desert ca o pictură: măr copt în aluat franţuzesc, învelit în fructe de pădure şi sos de caramel peste care se aşterne un strat fin de zahăr pudră.

Dacă vreţi altceva, asiaticii vin cu alternative gustoase şi arome exotice ca salata "green mango", ori supa "green thai curry".

Bucătar: "Varză roşie, un pic de usturoi, legumele trebuie să fie uşor tăi la final, nu le tocăm de tot. Câteva sosuri...dacă avem post nu punem sos de peşte, dar folosim soia dens pentru aromă de gătit soia pentru sare şi dulce pentru dulceață".

Cristian Avrămescu: "E un spectacol în fiecare farfurie. Noi deja avem, să spunem, formată ideea de ce ne aşteptăm să primim ceva românesc. Știm cum arată o sărmăluţă, dar mai puţin cum arată una asiatică şi atunci de fiecare dată e o surpriză".

Iar dacă aveaţi impresia că "de post" mâncăm mai puţin, nu ar strica să priviţi o masă cu mâncăruri libaneze.

Reporter: "Câte produse de post aveţi?"

Bucătar: "Păi 1, 2,3,4,5,6,7,8."

Reporter: "Care sunt cele mai cerute?

Bucătar: "Păi ce se vede aici: falafel, aici humus, rodie cu zeamă de alune, cartofi picanţi, lipie arsă, salată de vinete, etc".

Bucătar: "Falafel, humus şi tabule în România a crescut mult, pentru că e produs uşor, în primul rând, şi gustos cu pastă de năut, şi al doilea rând mâncarea românească e bogată dar e cu limită."

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai uşoare posturi de peste an.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO