Altar ridicat în faţa Guvernului la protestul din 10 august. Cum au acţionat jandarmii
La un an de la mitingul diasporei, marcat de violențe, aproape 25.000 de oameni au ocupat, sâmbătă seară, din nou Piața Victoriei din Capitală.
Au vrut ca autoritățile să știe că ei nu uită și nu iartă. După episodul de atunci, aproape opt sute de persoane au depus plângeri penale împotriva jandarmilor care i-au agresat, dar deocamdată nimeni nu a fost găsit vinovat.
Manifestanții spun că vor să se facă dreptate și au criticat politicienii și modificările aduse Legilor Justiției.
O mare de oameni a ocupat zona din fața Guvernului şi, potrivit tradiţiei protestelor din ultimii ani, cei prezenţi au aprins lanternele telefoanelor mobile.
Printre zecile de mii de persoane care au ieşit în stradă s-au aflat mulţi români plecaţi în străinătate, care au venit acasă şi au ținut morțiș să participe la miting.
Protestatar: „Sunt plecat de opt ani din România şi aş vrea să mă întorc, vreau să mă întorc să pot să lucrez în ţară la mine şi să pot să dezvolt orice proiect în libertate."
Protestatar: „Am venit din Germania, din Munchen. Ne dorim o ţară mai curată, un nivel de civilizaţie nu spunem la nivelul ţărilor din Vest, dar măcar în acea direcţie."
Protestatar: „Cei pe care-i plătim nu lucrează în interesul nostru, cu toate Legile Justiţiei şi cu toate modificările care au avut de gande să le facă."
Oamenii spun că protestul de sâmbătă seară a fost diferit față de cel de acum un an, înecat în lacrimi şi gaze lacrimogene. Iar ei incă aşteaptă că vinovaţii pentru violentele de atunci să plătească.
Protestatar: „Anul acesta toată lumea este mult mai liniştită şi nu mai avem huligani care să strice atmosfera şi acre au fost infiltraţi dec către alţii."
Protestatar: „Au adus jandarmi ceva mai amabili, nu au mai adus acei scutieri, dar noi nu ne mulţumim cu puţin, nu vrem schimbări de formă. E bine ca în seara asta nu ni s-a mai dat cu gaze şi nu ni s-a mai pus pumnul în gură, dar noi vrem oameni responsabili."
Protestatar: „Îmi e puţin teamă. Mi-am luat măsuri."
La un moment dat, pe clădirea Guvernului au fost proiectate mesaje.
În Piaţa Victoriei a fost adus şi un pian. În mijlocul manifestanţilor a venit Davide Martello, cunoscut în toată lumea pentru acţiunile sale în sprijinul activităţilor civice. El s-a aflat chiar şi pe maidanul din Ucraina şi pentru a venit la Bucureşti şi-a anulat mai multe concerte în Germania.
Manifestanţii nu au uitat nici de tragedia din Caracal. În Piaţa Victoriei a fost ridicat şi un altar în memoria Alexandrei şi Luizei, fetele ucise la Caracal.
Din cauza căldurii, 11 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, spun autorităţile.
Femeie: „M-am simţit un pic rău. Bănuiesc de la căldură."
Perimetrul în care s-au aflat protestatarii a fost delimitat de garduri şi de un lanţ uman format din jandarmi. Iar cei care au mers în Piaţa Victoriei au fost controlaţi de poliţişti. Asupra a două persoane au fost găsite arme albe, iar o treia avea obiecte pirotehnice. În plus, un protestatar a avut o dispută verbală cu forțele de ordine şi a primit o amendă.
Mitingul diasporei de anul trecut a fost catalogat ca fiind una dintre cele mai violente manifestaţii de după Revoluţie. Pe 10 august 2018, aproape cinci sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Unii dintre aceştia au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, alţii loviţi cu bastoane, iar cei mai mulţi au primit jeturi cu gaze lacrimogene.
Jandarmii au tras şi cu tunuri de apă. Şi, după un an de zile, nu avem vreun vinovat, iar românii încă aşteaptă să se facă dreptate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: piata victoriei, 10 august, protest 10 august,
Dată publicare:
11-08-2019 07:32