Motivul pentru care o tânără a parcurs peste 1.700 de km ca să se vaccineze la București
În noaptea abia încheiată a continuat imunizarea doritorilor la cele două centre deschise non-stop la Maratonul vaccinării din Capitală.
Până sâmbătă seară, peste 10.000 de persoane au fost imunizate, fie cu prima doză, fie cu cea de rapel.
Pe de altă parte, începând cu 1 iunie, copiii care au împlinit 12 ani se vor putea vaccina anti-COVID-19, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță. Cei mici trebuie să fie însoțiți obligatoriu de părinți, sau de un tutore, la centrul de vaccinare.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Şi în cea de-a doua noapte a Maratonului de Vaccinare oamenii au merst atât la Sala Palatului, cât şi la Biblioteca Naţională, să se vaccineze cu unul dintre cele două seruri - Pfizer sau Johnson and Johnson.
- „Totul a mers foarte rapid, nu aştepţi."
- „Să se termine odată cu pandemia şi s-avem grijă de cei dragi"
O tânără venită din Suedia a ales să se vaccineze la noi, cu Johnson and Johnson. În ţara scandinavă nu ar avea încă nici o şansă la vaccinare, spune ea.
Fată din Suedia: ”Momentan cred că sunt persoanele peste 60 de ani care se vaccinează şi am venit să-mi fac vaccinul aici."
Distanța de la Stockholm la București este de peste 1.700 de km, cu avionul.
Cei care au ales să facă vaccinul speră că îşi vor putea relua cât mai repede activităţile de dinainte de pandemie.
- „Ca să am mai multă libertate... de a călători"
- „Normalitate îmi doresc, atât tot."
Din iunie şi copiii de peste 12 ani se pot vaccina anti-covid cu serul Pfizer, a anunţat doctorul Valeriu Gheorghiţă, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat acest vaccin pentru categoria de vârsta 12-15 ani.
Valeriu Ghoerghită, coordonator campanie: "Vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare încă de săptămâna viitoare. În momentul acesta platforma este în curs de optimizare. Sperăm ca luni, pe 31 mai, să fie pregătită pentru a permite deja programarea prin contul părinţilor.”
La Cluj-Napoca s-a dat startul unui maraton de vaccinare pentru adolescenţi cu vârsta între 16 şi 18 ani. Aceştia pot veni să se imunizeze, însoţiţi de un părinte său tutore, la oricare dintre cele 12 centre de vaccinare din oraş.
Sâmbătă seară, la maratonul din Capitală, peste 10.000 de persoane veniseră pentru rapel sau prima doză.
Reporter: Câte persoane aţi convins?
Bărbat: Toată familia. Şase persoane. Părinţii, soţia şi cumnată.
Printre cei imunizaţi au existat şi persoane care şi-au făcut prima doză în altă parte şi au venit aici doar pentru rapel, dar şi cetăţeni străini care au ales să se imunizeze la noi în ţară."
La maraton a venit să se vaccineze şi fiul medicului Mihai Craiu. Călin este student în Marea Britanie. Diagnosticat cu afecţiuni de tip astmatic, tânărul a ales doza unică de la Johnson and Johnson.
Călin Craiu: Din grabă, în primul rând pentru că trebuie să fac un singur vaccin şi mi-a fost de asemenea recomandat de părinţi. Am înţeles că e sigur,e ficient.
Reporter: E vreo diferenţă între campania de vaccinare din România şi cea din Marea Britanie?
Călin Craiu: Mi s-a părut mult mai uşor la noi şi într-adevăr în Marea Britanie, în special pentru cei tineri, mi s-a părut că este mult mai greu.
Până acum, aproape 4,3 milioane de români s-au vaccinat anti-covid cu serurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson and Johnson.