Maraton de transplant, la Brașov. Șase persoane vor primi un rinichi nou, de la apropiați
Este maraton de transplant renal la Brașov în aceste zile, unde viaţa a şase oameni se va schimba radical. Bolnavii vor primi câte un rinichi de la oameni apropiaţi.
Prelevarea organelor se face cu ajutorul unui robot chirurgical, într-o clinică privată, iar echipa medicală lucrează pro-bono.
După 11 ani de suferință, acest bărbat primește un rinichi de la soția lui.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mariana Palade, donator: „Când am văzut care sunt procedurile la stat și că e greu cu donatorii am hotărât să fac pasul asta."
Soțul Marianei, pacient: „Trebuie să treacă 5-10 ani, să aștepți și când aștepți poți să nu fii compatibil."
Intervențiile pentru cei șase bolnavi au loc la Brașov, în singurul centru privat din Romania acreditat pentru transplant. Doctori din Cluj operează pro-bono, sub îndrumarea unui medic din Elveția.
Christophe Iselin, șeful secției de urologie al spitalului universitar din Geneva: „Este al 6-lea sau al 7-lea an în care vin și este mereu o plăcere pentru mine. Sunt impresionat de energia pe care această echipă o acordă programului de transplant."
Dr. Crișan Nicolae, medic primar urolog: „Echipa de urologie a fost axată pe recoltarea de rinichi de la donatorul viu. Mentalitatea noastră e că această persoană care face un gest umanitar să se întoarcă cât mai repede la viața normală."
Pacienții trebuie să suporte însă o parte din cheltuieli - pentru că spitalul nu a reușit să încheie un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Dr. Bogdan Moldovan, coordonator centru transplant renal: „Există o lege care spune că centrele pot să intre în programul național doar dacă centrele de stat sunt depășite ca număr de cazuri și în această perioadă când numărul de transplanturi e mic, nimeni nu poate spune că este depășit că număr de cazuri."
Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiacă: „Sistemul de transplant din România suferă, numărul de proceduri a scăzut foarte mult din 2016-2017, când am avut un maxim."
Anual, două mii de români intră în programul de dializă. La nivel național avem aproape 20 de mii de persoane înregistrate cu afecțiuni renale grave.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în acest moment sunt 3165 de pacienți la cele 4 centre din țară în care au loc astfel de proceduri. Mulți dintre aceștia așteaptă și ani de zile o nouă șansă la viață.