Motivul pentru care românii mănâncă mai puțini cartofi. Ce preferă la restaurant
Consideraţi până nu de mult mâncarea de bază, cartofii pierd teren în preferinţele românilor.
Consumul este în continuă scădere în ultimii 10 ani pentru că s-au scumpit foarte mult. În plus, oamenii şi-au mai cizelat gusturile gastronomice spun bucătarii şi nutriţioniştii.
În ultimii ani, consumul de cartofi a scăzut constant. Dacă în 2008, un român mânca, în medie, într-o lună, 3,6 kilograme - anul trecut - potrivit Institutului Naţional de Statistică - a consumat cu 600 de grame mai puţin.
Scăderea se vede cel mai bine în restaurante. Lângă o bucată de carne, clienţii nu mai vor neapărat cartofi. Mulţi comandă legume sau orez.
Client: "Dovleceii sunt acum la modă că au indice glicemic scăzut. Lumea încearcă să evite acum carbohidraţii, suntem cu toţii la cură de slăbire, cum se spune. Dar, de două ori mănânc cartofi, acum de la o anumită vârstă, când eşti atent şi la dietă, da, cu siguranţă încerci să mănânci mai rar."
Scăderea consumului se vede şi în pieţe. Românii nu mai cumpără cartofi cu sacul - aşa cum se întâmplă acum câţiva ani - şi îi iau la kilogram. Cauzele nu ţin doar de dietă, ci şi de preţ. Dintre legume, cartofii s-au scumpit cel mai mult: cu 32% faţă de începutul anului.
Reporter: "Cat de des mâncaţi cartofi?"
Cumpărător: ''Eu, sincer, acum nu cred că am mâncat de două-trei săptămâni".
Reporter: ''Inainte mâncaţi mai mulţi cartofi?"
Cumpărător: ''Da, înainte da".
Reporter: ''Si cum de s-a produs schimbarea asta?"
Cumpărător: ''Pai s-a produs fiindcă cartoful nu e un aliment extraordinar care ţine la dietă"
Şi specialiştii în gastronomie au o explicaţie: românii au început să devină mai pretenţioşi după ce au început să călătorească peste tot în lume.
Robert Massong, chef: "Lumea o început să umble în Europa. Să umble în restaurante cât mai sofisticate şi atunci normal că au venit în România şi au vrut să mănânce şi ce au mâncat şi dincolo. În principiu, restaurantele au văzut că cerinţă este tot mai mare şi au început să se adapteze"
Iren Alexoi, nutriţionist: "Sunt şi trendurile actuale ale nutriţiei, care promovează o alimentaţie diversificată, acum ai acces la mai multe alimente. Nu recomand cartoful chiar în fiecare zi, ştim că e o mâncare populară, ne e şi uşor să îl cumpărăm şi să îl gătim, dar undeva la două, maxim trei ori pe săptămână, este de ajuns. Avem o gamă atât de diversificată de legume, încât putem alege şi altceva."
Deşi mâncăm mai puţini cartofi, România se menţine în topul marilor producători. Suntem pe locul 7 în Europa - cu o producţie în 2017, potrivit Eurostat, de aproape 3 milioane de tone de cartofi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!