Motivul pentru care apa nu a devenit gratuită în restaurante și cafenele. Angajații refuză să o ofere clienților

×
Codul embed a fost copiat

O lege intrată în vigoare prevede că oamenii ar trebui să primească apă potabilă gratuit la cerere, în restaurante și cafenele, așa cum se întâmplă în multe țări europene.  

Însă prea puține localuri o respectă, mai ales că nu există norme de aplicare, iar prevederile nu sunt clare. Unii patroni se tem că legea le va afecta afacerea, pentru că oamenii nu vor mai cumpăra apă îmbuteliată.

La un bistro din București la care a fost cerută apă potabilă, conform noii legi, angajații au refuzat.

Articolul 14, alineatuL 4, litera D din legea privind calitatea apei destinată consumului uman prevede că „este obligatorie furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”.

Client:În țara mea primești apă gratuit peste tot. Este normal”.

Citește și
restaurant
A intrat în vigoare. Toate restaurantele și barurile sunt obligate să ofere acest produs gratuit tuturor clienților

Client:Nu am cerut, dar dacă aș cere nu cred că aș primi. Cred că o să mai încerc să întreb de acum”.

Client:Noi suntem obișnuiți ca în Statele Unite, unde apa de la robinet este întodeauna gratis”.

Cu toate acestea, există unele preocupări legate de implementarea acestei legi. Reprezentanții sectorului HORECA spun că ar trebui stabilite norme de aplicare, care să îi lămurească dacă apa trebuie să fie sau nu filtrată, de exemplu. Unii proprietari de restaurante și cafenele se tem că această măsură le-ar putea afecta profitul.

Pe de altă parte, există și restaurante și cafenele care deja le oferă clienților apă potabilă gratuită, înainte ca acest lucru să devină o obligație.

Teodora Pitiș, fondatorul unui lanț de cafenele:Am luat această decizie pentru că noi deja filtrăm apa și o folosim pentru toate echipamentele noastre și o servim odată cu cafeaua. Nouă ni se pare că apa este un drept al oamenilor și e normal să se hidrateze, mai ales când beau cafea și am făcut asta de la bun început, de acum opt ani, de când am început cu cafenelele noastre. Ne-am inspirat din afară ce-i drept, unde este o practică comună să servească apă din partea casei. Inclusiv dacă vor să plece cu apa putem să le dăm un pahar de „to go” să o bea în afara locației”.

Barman:La pahar oferim când se cer băuturi tip „single malț” sau la cafea dacă cere clientul, sau pur și simplu un pahar cu apă dacă dorește oricine poate să ceară așa ceva. Este apă trecută prin filtru și, pe timp de vară, și prin răcitor”.

Deocamdată, în lege nu sunt prevăzute sancțiuni pentru restaurantele și cafenelele care nu le dau oamenilor apă potabilă.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului

Pentru febră, medicii ne recomandă să consumăm apă cu electroliți, și mai ales să nu mâncăm carne.  

A intrat în vigoare. Toate restaurantele și barurile sunt obligate să ofere acest produs gratuit tuturor clienților
A intrat în vigoare. Toate restaurantele și barurile sunt obligate să ofere acest produs gratuit tuturor clienților

Restaurantele, barurile, cantinele și chiar firmele de catering vor fi obligate, prin lege, să le ofere apă potabilă clienților care vor cere, scrie profit.ro.

Un șarpe de aproape doi metri a fost filmat în timp ce se urca într-un copac, în Galați
Un șarpe de aproape doi metri a fost filmat în timp ce se urca într-un copac, în Galați

Apariție surprinzătoare într-o comună din apropiere de Galați! Localnicii au filmat un șarpe de apă, lung de aproape doi metri, cocoțat într-un copac.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.

Greenpeace România cere clarificări privind impactul Neptun Deep asupra mediului marin
Greenpeace România cere clarificări privind impactul Neptun Deep asupra mediului marin

Greenpeace România a anunţat că a dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea pentru ca aceste instituţii să comunice substanţele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră în cadrul proiectului Neptun Deep.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.