Motivele pentru care patronii de restaurante aleg să închidă afacerea după câteva luni

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Deşi au rămas doar 10 luni până când Sibiul va deveni ''Regiune Gastronomică Europeană'', în vestitul oraş turistic sunt tot mai puţine restaurante.

Situaţia îi îngrijorează pe cei din domeniu, mai ales că în ultimii 5 ani s-au închis 162 de localuri şi s-au deschis numai 122. Asta şi pentru că mulţi au investit fără să aibă cunoştinţe în domeniu şi nici răbdarea necesară ca să le crească afacerea.

O seară la cinema culinar a reuşit să umple un restaurant, deşi nu este chiar în centrul Sibiului.

"Mâncarea în sine trebuie să vină şi cu o poveste ca să vândă. Să o legi de ceva. Şi am încercat să facem evenimente mai diferite puţin”, explică Ioan Bebșelea, managerul unui restaurant.

La fel de pline ar trebui să fie şi celelalte localuri, mai ales că Sibiul a fost desemnat pentru anul 2019 Regiune Gastronomică Europeană.

Autorităţile locale au la dispoziţie 8,6 milioane de euro ca să atragă turişti pe care să îi convingă apoi să guste din preparatele ardeleneşti. În meniuri aceştia vor găsi de la pomana porcului şi mămăliga cu lapte, până la telemea cu tarhon.

În prezent, în Sibiu sunt aproximativ 200 restaurante. Câteva zeci au dispărut însă în ultimii 5 ani. Printre motivele invocate de cei care au dat faliment se număra lipsa personalului calificat şi taxele prea mari.

"Undeva 70, poate 80 la sută din restaurantele nou deschise închid până într-un an. Sunt oameni care făcut mulţi bani în construcții şi vor să dechida ceva, altceva pe lângă construcţii şi se gândesc să facă un restaurant drăguţ sau un bistro. Sunt multe cauze, cea mai importantă cred eu că e nepriceperea la a gestiona o afacere de genul ăsta", a explicat chef Adrian Hădean.

Szabo Balint recunoaşte că a avut un local, dar n-a reuşit să reziste pe piaţă.

"Când mi-am făcut socotelile în ultimele luni, mi-am dat seama că 60% plătesc tot ce înseamnă taxe, taxe după salarii. Am tras linia, mi-am dat seama că rămânem cu buzunarul destul de gol, stăteam mai mult de 12 ore pe zi, ne-am hotărât împreună cu asociata mea ca să închidem", a spus Szabo Balint, fost proprietar de cafenea.

Alături de Sibiu şi Regiunea Egeea de Sud va intra anul viitor în această cursă gastronomică. Acum titlul este împărţit de oraşe din Olanda şi Irlanda.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO