Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.
Experții verifică dacă acum locatarii din bloc se mai pot întoarce în apartamente sau clădirea este nesigură.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
O cameră de supraveghere a surprins momentul exploziei violente din garsonieră. Într-o fracțiune de secundă, fumul se răspândește, iar bucățile de tencuială sar în toate părțile.
Locatar: „A bubuit pur și simplu de la o butelie. Partea de jos e mai dezafectată pentru că deflagaratia a fost jos după câte am observat noi”.
Clădirea pentru nefamiliști cu un singur etaj este acum o ruină. Zeci de oameni locuiau în cele 42 de garsoniere din imobil. Toți au ieșit speriați din locuințe.
Locatară: „Ușile se deschiseseră, căzută tencuiala de pe sus. Ne speriarăm și ieșirăm afară”.
Locatar: „Unii au scos pe alții afară cu copii în brațe. Așa am plecat din casă, am luat copiii”.
Salvatorii au activat Planul Roșu de Intervenție și la fața locului au fost trimise numeroase echipaje. Pentru o femeie de 51 de ani, care locuia deasupra apartamentului unde s-a produs deflagraţia, nu s-a mai putut face însă nimic. Alți trei oameni au fost transportați la spital. Proprietara locuinţei care a sărit în aer a rămas internată, cu arsuri pe un sfert din suprafaţa corpului.
Locatar: „De sub dărâmături am scos pe doamna bătrână, mama fetei, iar de la parter pe domnișoara care a fost prinsă acolo”.
Sora victimei: „Venim că a luat foc, că a explodat ceva. Dar nu mi-a spus altceva. Când am ajuns nici nu mi-am imaginat. Țipam la mama și mi-a spus lumea că e la spital”.
Localnicii care au scăpat teferi şi-au petrecut noaptea pe la rude şi prieteni. Au avut voie să îşi ia din case doar lucruri de strictă necesitate şi documente.
Cosmin Gagiu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială Craiova: „Am pregătit ajutoare de urgență pentru toți cei afectați din acest eveniment, vom aduce și în cursul zilei și cât este nevoie sandviș-uri, apă pentru cei care nu au voie să intre în clădire”.
După o noapte petrecută printre dărâmături, dimineaţă a fost găsită o pisică a unei familii. Betty a scăpat teafără din dezastru.
Stăpânul nu a avut liniște întreaga noapte și i-a rugat pe pompieri să îl mai lase preț de câteva minute să o caute.
Proprietarul pisicii: „În baie era băgată, am intrat de când nu s-au oferit cele 2-3 minute să putem să ne luăm niște haine”.
Blocul - construit în anii '60 - nu era racordat la rețeaua de gaze, așa că oamenii foloseau butelii. În acelaşi timp, mulţi îşi făcuseră modificări la apartamente, fără să aibă autorizaţii. O anchetă urmează să stabilească ce a declanșat dezastrul.