Moment istoric. Peste 15.000 de credinciosi au asistat la Iasi, la beatificarea episcopului Anton Durcovici
Peste 15.000 de persoane participa, sambata, la Iasi, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, printre cei prezenti numarandu-se si premierul Victor Ponta, alaturi de sotia sa, Daciana.
Ceremonia, care a inceput in jurul orei 11.00, are loc pe Stadionul "Emil Alexandrescu" din Iasi, slujba fiind oficiata de mai multi episcopi, dar si de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc.
In timpul slujbei, episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat oficial "Fericit", fiind citit decretul semnat de Papa Francisc la Vatican. Ulterior, pe scena a fost adusa relicva episcopului martir.
La eveniment sunt prezenti premierul Victor Ponta, sotia sa, Daciana, vicepremierul Liviu Dragnea, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, seful Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, prefectul Romeo Olteanu, dar si peste 500 de preoti.
Stadionul, unde sunt instalate doua monitoare uriase, este arhiplin, credinciosii stand chiar si pe scari.
Strazile Toma Dumitrescu, Dumbrava Rosie, George Cosbuc, o portiune din bulevardul Carol, precum si toate arterele din jurul stadionului au fost inchise pentru a permite accesul pelerinilor, in timp ce autoritatile locale au interzis vanzarea bauturilor alcoolice pe o raza de 200 de metri in jurul stadionului, in intervalul 9.00 -13.00.
Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizata in Romania in ultimii ani, dupa beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la Bucuresti. Decretul de beatificare a episcopului de Iasi Anton Durcovici a fost semnat in luna noiembrie a anului trecut de catre Papa Francisc, dupa un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce inseamna ca va fi trecut in calendarul Diecezei locale, in 10 decembrie, ziua mortii sale, si va fi recunoscut pe teritoriul Romaniei.
Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iasi in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial si a fost arestat in 1949 pentru ca ar fi fost "o piedica in drumul spre comunism" si pentru opozitia fatisa pe care o avea fata de regim.
Acesta a murit in 10 decembrie 1951, dupa ce a petrecut doi ani si jumatate in inchisorile din Jilava, unde a fost inchis initial, si Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, batut, infometat, insa din marturiile celor care au fost inchisi alaturi de el a reiesit ca nu a renuntat la credinta si nu a dezvaluit nimic
interogatorilor. Monseniorul a murit singur in celula, la izolare, iar trupul sau a fost scos noaptea din cimitir cu o caruta cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet in care este ingropat monseniorul nu este cunoscut nici pana in prezent.