Vladimir Ghika a fost beatificat prin decretul Papei Francisc. Povestea unui martir roman

×
Codul embed a fost copiat

Fericitul Vladimir Ghika este de astazi primul roman beatificat de catre Biserica Catolica.

A fost si primul ambasador al Romaniei moderne la Vatican, s-a nascut print, iar din averea sa a ridicat primele spitale gratuite din tara. A murit intr-o temnita comunista acum 60 de ani, schingiuit zilnic, dar fara sa renunte la crezul sau si la Dumnezeu.

Insusi Papa Francisc i-a recunoscut sfintenia vietii, prin trimisul sau special la Bucuresti, unde a avut loc o ceremonie inaltatoare. A fost facut asadar, pasul catre canonizare, urmatoarea etapa, prin care monsenionul va deveni sfant.

Peste 8.000 de oameni au insufletit pavilionul central de la Romexpo, transformat pentru o zi intr-un veritabil loc de inchinare. Ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika a impresionat prin grandoare. A vegheat asupra tuturor imaginea parintelui Ghika, cu privirea patrunzatoare. Educat la Paris si Roma, profesor, medic si psiholog, dar inainte de toate un om bun la suflet si darnic cu cei din jur, de astazi s-a transformat intr-o icoana pe altarul credintei.

Liturghia de beatificare este o sarbatoare pentru oricine participa la ea. Iar cei mai multi au venit la Bucuresti pentru ca martirul Vladimir Ghika nu este al unei religii, ci al unui popor.

Citește și
Vladimir Ghika
Monseniorul Vladimir Ghika, primul roman ales de Papa Francisc pentru a fi beatificat
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Batranelul cu barba alba din fotografiile pastrate in arhiva bisericii catolice a fost un exemplu pentru oricine l-a cunoscut sau a auzit despre el. Desi s-a nascut print si ar fi putut avea un destin lipsit de griji, a ales sa-si puna in slujba semenilor toti banii si toata cunoasterea. A calatorit pe toate continentele in misiuni umanitare sau ecumenice, iar batranetile si le-a dedicat romanilor.

IPS Ioan Robu, arhiepiscop al Bucurestilor: "Vladimir Ghika era un om foarte patruns de prezenta lui Dumnezeu, este un lucru la care ar trebui sa fim atenti si noi cred, crestini botezati intr-o biserica sau alta, pentru ca este o invatatura de credinta care spune ca Dumnezeu este pretutindeni".

A creat primul serviciu de ambulanta din Romania pentru victimele rascoalei taranilor din 1907. A infiintat primul dispensar gratuit si a pus bazele Spitalului Parhon de astazi, din Bucuresti. A scris sute de note si scrisori, ganduri despre viata romanilor din perioada interbelica. In 1952 a fost arestat de pe strada de comunisti si torturat la Jilava ca sa recunoasca tradarea sau sa se lepede de Dumnezeu.

Matei Boila, coleg de celula: "Eram in octombrie 1952 in reduitul Jilavei, intemnitat in celulele 9-12 impreuna cu 272 de detinuti in curs de judecata. Intr-o seara, se deschide usa celulei si un batran slab, abia tinandu-se pe picioare, este impins in interior. Ca un fulger s-a raspandit in cele patru celule: "A intrat printre noi Monseniorul Ghika!" Unii il cunosteau, majoritatea auzisera de el. Intalnirea mea, la usa celulei 9 Jilava, cu Monseniorul Ghika a fost evenimentul, pot spune acum cu siguranta, cel mai luminos din viata mea."

Doi ani mai tarziu monseniorul Ghika a murit intre patru pereti, dar cu cerul in suflet.

Astazi, sufletul "Fericitului" Vladimir Ghika a plecat pe calea lumeasca spre sfintenie. Beatificarea inseamna o recunoastere a jertfei sale pentru credinta. Reprezentantii Vaticanului vor cauta acum sa vada daca povestile despre vindecarile miraculoase pe care le-ar fi facut monseniorul sunt reale si daca intr-adevar harul sau era un dar ceresc.

Atunci el va deveni sfant si va fi canonizat.

UPDATE 11:00

Premierul Victor Ponta a declarat ca monseniorul Vladimir Ghika a fost "un mare spirit european", care a refuzat compromisul cu totalitarismul, iar beatificarea acestuia este o mare sarbatoare pentru Biserica Catolica si un prilej de bucurie pentru toti romanii.

"Regret faptul ca fizic, nu pot fi alaturi de dumneavoastra intr-un moment atat de important cum este beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, care si-a dedicat viata in intregime lui Dumnezeu, semenilor aflati in suferinta, precum si unirii tuturor crestinilor. Este un moment important pentru toti crestinii din tara noastra, in care renasterea spiritului religios reprezinta o realitate care ne da sperante in alcatuirea unei societati mai bune si mai atente la suferintele si nevoile semenilor nostri", se arata itr-un mesaj al premierului remis sambata.

Potrivit lui Ponta, ancorat in acelasi timp in traditia bisericeasca atat occidentala cat si rasariteana, "imbinand armonios Orientul cu Occidentul", monseniorul Vladimir Ghika a fost si ramane un chip luminos, un reper moral deopotriva in Biserica pe care a slujit-o cu dragoste pana la moartea sa martirica, cat si pentru intreaga societate romaneasca.

"Ca nepot al ultimului domnitor al Moldovei, Vladimir Ghika a facut parte dintr-o familie cu mari merite in efortul de modernizare a societatii romanesti. In ipostaza sa de 'mare vagabond apostolic', monseniorul Vladimir Ghika a legat Romania de nenumaratele locuri din lume in care a facut misiune. Ca intelectual, ne-a lasat mostenire nu doar lucrari de teologie, ci si opere de reflectie sociala, generate de nenumaratele sale experiente nemijlocite in randul bolnavilor si saracilor. Ca duhovnic, a imbarbatat mii de credinciosi in vremurile tulburi ale razboiului si ale totalitarismului stalinist din perioada imediat post-belica", se mai arata in mesaj.

CINE A FOST VLADIMIR GHIKA

Un om deosebit, de vita nobila, care toata viata a incercat sa-si ajute semenii. Momentul e unul simbolic, o etapa spre canonizarea monseniorului care a fost si preot catolic.

Printul Vladimir Ghika s-a nascut in 1873, in familia care a dat romanilor zece domni. Nobletea sa a devenit incet-incet smerenie si daruire fata de enoriasi.

Ajuns preot catolic in Franta, s-a intors in Romania unde a ridicat dispensare si un spital pentru sarmani. Tot el a fost intemeietorul primului sistem de ambulanta de la noi.

Toate aceste fapte bune i-au atras, insa, persecutia regimului comunist, care l-a ridicat de pe strada in timp ce plecase sa viziteze un bolnav.

Preotul Vladimir Ghika a fost tarat in inchisoarea de la Jilava in 1953. La aproape 80 de ani, a fost torturat psihic timp de 200 de zile. Ca raspuns la presiunile regimului comunist, Vladimir Ghika a mangaiat viata celor aflati in inchisoare. A vindecat cu credinta cazuri aparent fara leac. Un an mai tarziu a fost rapus, insa, de boala.

Preot Matei Boila, coleg de celula: "Fiind preocupat in primul rand de ce se intampla, de evenimentele de afara, de sansele noastra de eliberare l-am intrebat: 'Monsenior ce se mai aude? Cand vom fi liberi?'. In momentul in care am spus lucrul acesta - nu stiu, privirea lui, zambetul lui - mi-am dat seama de greseala mare pe care am facut-o, de prostia pe care am spus-o, sa-l intreb pe omul care - in viata mea nu am cunoscut un om mai liber decat el - sa-l intreb 'cand vom fi liberi'".

A murit martir in 1954. In anii '90 au inceput formalitatile pentru a fi trecut in randul sfintilor. Anul acesta Biserica Romano Catolica din Romania a primit, de la Vatican, acceptul de a-l beatifica si declara "fericit". Este primul rang al sfinteniei.

IPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de Bucuresti: "Este un dar deosebit nu numai pentru Arhidieceza noastra, dar pentru intreaga Biserica Catolica din Romania, pentru tara si poporul nostru din care s-a nascut aceasta mare personalitate, Vladimir Ghika, preot martir. Frumos semnal trimis de Sfantul Parinte Francisc Bisericii si tarii noastre, prin semnarea decretului de recunoastere a martiriului acestui fiu al Bisericii si al neamului nostru!".

Papa Francisc a semnat, pe 27 martie, decretul prin care recunoaste "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika". Dupa beatificare, in calendarul catolic de la noi va exista o zi de sarbatoare care-i va purta numele.

Pentru ca sambata vor veni numeroase grupuri de credinciosi din toata tara, s-a decis ca evenimentul sa aiba loc la pavilionul central Romexpo si nu la Catedrala Sfantul Iosif. Aici va fi, insa, o slujba de rugaciune pentru care au inceput deja pregatirile.

Estimarile arata ca vor participa in jur de 8.000 de credinciosi, 200 de preoti, 20 de episcopi si 3 cardinali. Printre acestia din urma este si Angelo Amato, desemnat special de papa Francisc sa tina liturghia si sa citeasca decretul de beatificare.

Pentru canonizarea lui Vladimir Ghika va fi insa nevoie de dovezi palpabile ale unei minuni. De pilda, un bolnav incurabil, pentru a carui vindecare medicii nu pot gasi explicatii. In fine, teologii catolici ar trebui sa confirme ca in spatele acelui miracol se afla fericitul Ghika, si nu un alt sfant.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Romania da credinciosilor catolici primul
Romania da credinciosilor catolici primul "Fericit". Povestea lui Vladimir Ghika

Peste un milion de crestini romano-catolici din Romania sunt in asteptarea celui mai important eveniment religios, dupa vizita Papei Paul al II-lea la Bucuresti.

Monseniorul Vladimir Ghika, primul roman ales de Papa Francisc pentru a fi beatificat
Monseniorul Vladimir Ghika, primul roman ales de Papa Francisc pentru a fi beatificat

S-a nascut print, a devenit preot si a murit martir. Acesta este monseniorul Vladimir Ghika, primul roman ales de Papa Francisc pentru a fi beatificat.

Papa Francisc inscrie un roman, Vladimir Ghika, in randul sfintilor Bisericii Catolice
Papa Francisc inscrie un roman, Vladimir Ghika, in randul sfintilor Bisericii Catolice

Papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaste "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, Prin semnarea decretului de catre noul Suveran Pontif, Ghika, preot catolic si principe roman, va fi inscris in randul sfintilor Bisericii Catolice.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.