Bolnavii care au nevoie de dializă, revoltați. Indemnizația lunară pentru însoțitori, restricționată
Un ordin al Ministerului Muncii privind reevaluarea bolnavilor dializaţi a creat haos în multe spitale din ţară.
Însoţitorii suferinzilor beneficiau de o indemnizaţie lunară, însă acum, în unele judeţe, comisiile au stabilit că aceşti bani s-ar fi acordat prea uşor.
Ciudat este că nu în toată ţara se aplică această regulă: dacă la Galaţi şi Iaşi bolnavii sunt din nou verificaţi, la Brăila şi Suceava, de exemplu, nu se pune în discuţie o asemenea decizie, iar însoţitorii pacienţilor vor primi în continuare ajutorul lunar.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Vasile Lascu vine la Galaţi tocmai din comuna Bereşti-Meria, de la 100 de kilometri distanţă, de trei ori pe săptămână. Este unul dintre bolnavii care au nevoie de dializă. De fiecare dată pierde cam patru ore, iar după procedură are nevoie de ajutorul soţiei.
Acum câteva zile a aflat că nu mai are dreptul la un însoţitor.
Vasile Lascu, bolnav dializat: "Mi s-a tăiat şi este ceva inuman. Mi-au spus că au primit de la Bucureşti o hârtie precum că cei care nu au picioarele tăiate sau să rămână chiori, ălora li se da asistent personal. Mi-au lăsat numai indemnizaţia aia de 200 şi ceva, atât. De ce nu ne ia şi dializa? Să vorbim direct cu popa, să ne facă programare la cimitir."
În judeţul Galaţi sunt peste 150 de persoane care au nevoie de dializă, iar 125 au fost chemate recent la reevaluare. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă socială vin cu o explicaţie năucitoare.
Dr. Ciprian Groza, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi: ”Am fost cam permisivi în acordarea gradelor de handicap. Şi anume, la hemodializă, criteriile spun că gradele de handicap sunt de la accentuat, grav şi grav cu asistent personal. La noi, în toate cazurile, erau "grav cu asistent personal." Criteriile sunt aceleaşi. Noi le interpretăm mai permisiv şi în interesul beneficiarului."
Reevaluarea bolnavilor înseamnă, altfel spus, că aceleaşi criterii vor fi reinterpretate, astfel încât să nu mai fie în interesul beneficiarului, susţin suferinzii. Pacienţii sunt revoltaţi.
Bărbat în cărucior cu rotile: "Cine mă ajută? Vedeţi cum mă chinui cu căruciorul asta, cu…"
Vasile Cepraga, preşedinte Asociația Bolnavilor Dializati din Galaţi: "Închipuiţi-va o staţie de epurare a apei într-un oraş în care pompele scot şi duc din nou la consum, fără să fie filtrată. Asta inseaman dializă. Permanentizarea gradului de handicap este absolut normală, pentru că rinichiul nu se mai creează, nu se mai regenerează, nu?"
Reprezentanţii bolnavilor au anunţat că vor face o plângere în instanţa şi vor organiza şi proteste.