Cand ar putea fi extradat Sebastian Ghita in Romania si ce se va intampla cand va ajunge in tara. Tratatul semnat cu Serbia

Ultima actualizare: 17-04-2017 09:07

 Sebastian Ghita poate fi extradat din Serbia in baza unui tratat incheiat intre tara noastra si tara vecina in anii '60, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Justitiei.

Ramane de vazut daca mai intai va ispasi mai intai pedeapsa pentru infractiunea comisa aici sau va fi trimis direct in tara.

Chiar daca tara vecina nu este membra a Uniunii Europene, Romania nu are nici o problema sa obtina extradarea lui Sebastian Ghita. Nu este o problema de "daca" ci una de "cand".

Sebastian Ghita va sta in arest la Belgrad o buna bucata de vreme. Un judecator sarb va trebui sa valideze intai mandatul international de arestare, apoi valideze cererea de extradare trimisa de Ministerul Roman al Justitiei si, nu in cele din urma, sa decida daca il judeca in Serbia pentru uz de acte false sau ni-l trimit noua pachet. In functie de decizia sarbilor, Ghita ar putea sa stea in puscarie la ei intre 3 luni si 5 ani.

Odata ajuns in tara, Ghita va ajunge la instanta din Ploiesti, unde i se va confirma mandatul de arestare emis pe numele sau, apoi va fi incarcerat, iar cele doua procese penale si cercetarea in celelalte trei dosare isi vor urma mersul firesc.

Intre Romania si Serbia functioneaza, potrivit Ministerului Justitiei, prin declaratie de succesiune, un tratat din 18 octombrie 1960 intre Republica Socialista Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica. Documentul a intrat in vigoare in 6 februarie 1961, scrie news.ro.

Potrivit Tratatului, partile se obliga sa-si extradeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei.

"Extradarea in vederea urmaririi penale si judecarii se admite numai pentru infractiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Parti Contractante, se poate da o pedeapsa mai mare de un an privatiune de libertate sau o pedeapsa mai grea", prevede documentul.

In tratat se mentioneaza ca extradarea nu are loc in cazul cand persoana a carei extradare se cere a savarsit o infractiune de natura politica, o infractiune pur militara (care consta exclusiv in incalcarea obligatiilor militare) sau o infractiune de presa.

De asemenea, extradarea nu are loc daca persoana a carei extradare se cere este, la data primirii cererii de extradare, cetatean al Partii Contractante solicitate sau infractiunea este savirsita pe teritoriul Partii Contractante solicitate.

"La cererea de extradare se anexeaza:

a) copia certificata a mandatului de arestare (decizia organului competent despre privare de libertate) sau a hotararii de condamnare cu mentiunea ca este definitiva. In aceste acte trebuie sa se expuna starea de fapt, cu indicarea timpului si locului savarsirii infractiunii, precum si calificarea ei juridica. Daca prin infractiune s-au produs pagube materiale, se va indica dupa posibilitate si dat privind cuantumul stabilit sau probabil al acestora;

b) textul legii penale in care se incadreaza infractiunea pentru care se cere extradarea, atat al Partii Contractante solicitante, cat si al statului pe teritoriul caruia s-a saviasit infractiunea;

c) dovezi si date despre cetatenia persoanei a carei extradare se cere, date si mijloace pentru stabilirea identitatii acesteia (semnalmente, fotografia, amprente digitale), daca persoana ceruta nu este identificata pe teritoriul Partii Contractante solicitate, ca si date despre adresa acesteia, toate acestea in masura in care este posibil", se mai arata in Tratat.

Documentul mai prevede ca, daca autoritatile sarbe considera ca sunt necesare date suplimentare, vor cere partii romane, ca, intr-un termen nu mai lung de doua luni, sa-i trimita aceste date.

"La cererea Partii Contractante solicitante, termenul de mai sus se poate prelungi. Daca in termenul fixat sau prelungit nu se primesc datele cerute, procedura de extradare va inceta, iar persoana a carei extradare se cere, va fi pusa in libertate. Procedura va continua daca ulterior se primesc datele cerute", se mai arata in Tratat.

Informatii initiale indicau ca nu exista un tratat de extradare, estimand la o luna termenul in care Sebastian Ghita ar putea fi adus in tara.

Omul de afaceri Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad, in noaptea de joi spre vineri. Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

Fostul deputat si-a schimbat si infatisarea, potrivit unei fotografii publicate de Politia Romana. Astfel, fostul deputat si-a lasat barba si s-a ras in cap.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca Ghita a fost capturat dupa ce fratele sau a fost urmarit. Aflat initial la Istanbul, fratele lui Ghita a plecat catre Serbia.

Pe numele lui Sebastian Ghita exista doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO