Curtea de Apel Ploiesti a respins contestatia depusa de avocatii lui Sebastian Ghita la masura arestului preventiv

Sebastian Ghita

Curtea de Apel Ploiesti a respins, luni, definitiv contestatia depusa de avocatii lui Sebastian Ghita la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele fostului deputat.

In plus, judecatorii CA Ploiesti au admis contestatia DNA si au dispus arestarea si pentru infractiunea de constituire de grup infractional organizat, in conditiile in care instanta de fond considerase ca nu exista suficiente probe pentru aceasta infractiune si a emis mandatul doar pentru trafic de influenta si spalare de bani.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti au respins definitiv, luni, contestatia inaintata de avocatii lui Sebastian Ghita la mandatul de arestare preventiva emis in 15 martie de Tribunalul Prahova, in al cincilea dosar de coruptie in care fostul deputat este urmarit penal pentru infractiuni de trafic de influenta, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat.

”Dispune arestarea preventiva a inculpatului Ghita Sebastian Aurelian, pentru savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat, prev. de art.367 alin.1 Cod penal si art.5 alin.1 Cod penal, pe o perioada de 30 de zile, care se calculeaza de la data punerii in executare a mandatului de arestare preventiva. Retine si dispozitiile art.223 alin.1 lit.a Cod proc. penala ca temei juridic al arestarii preventive a inculpatului pentru toate infractiunile pentru care s-a pus in miscare actiunea penala si s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului”, se arata in solutia data de instanta.

Judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au decis sa admita solicitarea procurorilor DNA de emitere a mandatului de arestare in lipsa pentru toate cele trei infractiuni pentru care a inceput urmarirea penala, respectiv trafic de influenta, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat. Decizia a fost luata in contextul in care instanta de fond, Tribunalul Prahova, dispusese emiterea mandatului de arestare doar pentru primele doua infractiuni, considerand ca nu exista suficiente indicii ca Ghita ar fi savarsit-o si pe cea de a treia, respectiv constituirea unui grup infractional.

Citește și
Sebastian GhitaDeputatul Sebastian Ghita s-a prezentat in fata comisiei juridice a Camerei Deputatilor, in Bucuresti, marti 29 martie 2016
Fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru, in fata instantei supreme: "M-a sunat Ghita, indignat, ca l-a oprit Politia"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

”Dispune emiterea mandatului de arestare preventiva a inculpatului pentru savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat, prev. de art.367 alin.1 Cod penal cu aplic. art.5 alin.1 Cod penal. In baza art.425 ind.1 alin.7 pct.1 lit.b Cod proc. penala respinge ca nefondata contestatia formulata de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian impotriva Incheierii nr.98/15.03.2017 pronuntata de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Prahova in dosarul nr.1398/105/2017. In baza art.275 alin.2 Cod proc. penala obliga pe contestatorul inculpat la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva”, se mai arata in solutia instantei.

Mandatul de arestare in lipsa cerut de DNA pe numele lui Ghita a fost emis de Tribunalul Prahova in 15 martie, iar avocatii fostului deputat, disparut din decembrie anul trecut si dat in urmarire, au contestat decizia. La infatisarea de saptamana trecuta aparatorul lui Ghita a cerut Curtii de Apel Ploiesti amanarea pronuntarii cu privire la contestatie, solicitarea fiind aprobata.

Acesta este cel de-al doilea mandat de arestare preventiva in lipsa emis pe numele lui Ghita. In 10 ianuarie, instanta suprema a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

In al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghita procurorii suspecteaza ca fostul deputat, care pana in anul 2012, cand a fost ales in Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. a pretins si primit de la reprezentantii celor doua societati sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor institutii si autoritati publice sa le atribuie contracte de prestare deservicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de catre Ghita. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, incheiate intre anii 2007 si 2015 de catre mai multe societati comerciale cu profil de activitate in domeniul IT si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale, cel in care mai sunt acuzati fosti sefi din Politie si Parchet din Prahova si un altul in care este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu.

De asemenea, Sebastian Ghita mai este urmarit penal si in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

In 10 ianuarie, un complet de la instanta suprema a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghita, omul de afaceri fiind dat si in urmarire internationala, prin Interpol. Ghita a disparut in 21 decembrie 2016 si a fost initial dat in urmarire nationala dupa ce a incalat termenii controlului judiciar.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ministrul de Interne:
Ministrul de Interne: "Facem demersuri pentru localizarea lui Sebastian Ghita". Ce indicii are despre pozitia acestuia

 Ministerul de Interne face in continuare demersuri pentru localizarea fostului deputat Sebastian Ghita, pe numele caruia au fost emise doua mandate de arestare in lipsa, a declarat, duminica, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru, in fata instantei supreme:
Fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru, in fata instantei supreme: "M-a sunat Ghita, indignat, ca l-a oprit Politia"

Fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru a fost audiat, joi, de magistratii de la ICCJ in dosarul in care fostul deputat Sebastian Ghita este judecat pentru dare de mita, spalarea banilor, cumparare de nfluenta si conducerea fara permis a unui autovehicul.

Disparut de 3 luni, Sebastian Ghita a contestat prin avocat noul mandat de arestare preventiva in lipsa, emis pe numele sau
Disparut de 3 luni, Sebastian Ghita a contestat prin avocat noul mandat de arestare preventiva in lipsa, emis pe numele sau

 Sebastian Ghita a contestat, prin avocat, mandatul de arestare preventiva in lipsa emis pe numele sau in cel mai nou dosar de coruptie in care este urmarit penal alaturi de sefii companiilor Asesoft si Teamnet.

Ghita ar fi cerut bani la Siveco pentru a interveni la politicieni, intre care Ponta si Banicioiu. De ce ar fi fugit din tara
Ghita ar fi cerut bani la Siveco pentru a interveni la politicieni, intre care Ponta si Banicioiu. De ce ar fi fugit din tara

Potrivit referatelor DNA, Sebastian Ghita ar fi cerut bani pentru campania lui Ponta si ar fi stiut ca i se deschide un nou dosar, motiv pentru care a fugit din Romania

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.