Fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru, in fata instantei supreme: "M-a sunat Ghita, indignat, ca l-a oprit Politia"

Sebastian GhitaDeputatul Sebastian Ghita s-a prezentat in fata comisiei juridice a Camerei Deputatilor, in Bucuresti, marti 29 martie 2016

Fostul sef al IPJ Prahova Viorel Dosaru a fost audiat, joi, de magistratii de la ICCJ in dosarul in care fostul deputat Sebastian Ghita este judecat pentru dare de mita, spalarea banilor, cumparare de nfluenta si conducerea fara permis a unui autovehicul.

 Dosaru, judecat si el pentru luare de mita, trafic de influenta si favorizarea faptuitorului, le-a spus judecatorilor ca Ghita l-a sunat, indignat, ca l-a oprit Politia la Barcanesti, iar el a luat legatura cu agentii aflati pe DN1 si le-a comunicat sa ia masurile legale.

"Intr-o duminica m-a sunat Ghita, indignat, ca l-a oprit Politia la Barcanesti. Apoi s-a intrerupt brusc. M-am apucat sa dau telefoane, sa ajung sa vorbesc cu cei care erau pe DN1. Nu stiu ce viteza avea, i-am zis agentului respectiv sa ia masurile legale ce se impun", a spus Viorel Dosaru in fata judecatorilor.

Intrebat daca l-a ajutat pe Ghita cu informatii din dosare, Dosaru a sustinut ca nu a avut niciun rol in aceasta chestiune.

"Nu am cerut direct sau indirect informatii de la subordonati. In calitate de sef al IPJ Prahova desfasuram zilnic sedinta, sefii de servicii imi aduceau la cunostinta, la modul general, ce activitati se desfasurau. Intr-una dintre sedinte, seful Serviciului de combatere a infractiunilor economice mi-a zis ca se vor desfasura activitati la firma Coni. Dar asta a fost tot. Dupa sedinta de lucru, la 20-30 de minute am fost invitat de procurorul Tudose pentru niste discutii in biroul sau. Cand am ajuns, in birou era si Negulescu, context in care am vorbit cu amandoi, in sensul sa nu discutam nimic despre ce s-a discutat la sedinta de la mine din birou cu privire la societatea Coni", a declarat Viorel Dosaru.

Citește și
Sebastian Ghita
Ghita ar fi cerut bani la Siveco pentru a interveni la politicieni, intre care Ponta si Banicioiu. De ce ar fi fugit din tara
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Fostul sef al Politiei Prahova a mai spus ca nu a cerut subordonatilor sa-i raporteze ce fac politistii in dosare.

"Eu nu am solicitat de la Dobre Stefan (seful de la Investigatii Economice, n.r.) sa imi raporteze activitatile lucratorilor de politie, nici la sedinte, nici altfel. Negulescu ma suna pentru tot felul de momente operative, nu m-am gandit niciodata ca ma suspecteaza, a fost prima data cand am fost chemat de Tudose sa imi ceara sa pastrez confidentialitatea. Nu am explicatii legate de faptul ca Dobre Stefan si-a notat in agenda de lucru anumite detalii cu privire la activitatile dintr-un dosar penal. Cred ca aceste informatii le-a consemnat strict pentru el" , a continuat declaratia Dosaru.

Despre relatia cu Sebastian Ghita, fostul sef al IPJ Prahova a aratat ca se stiau, fiind pasionati amandoi de baschet.

"Pe Ghita l-am cunoscut prin 2008, prin prisma activitatilor sportive pe care le desfasura, am dezvoltat o relatie profesionala. Eu asiguram masurile de ordine la meciurile care se desfasurau. Daca ma suna si puteam sa vorbesc, ne intalneam sa vorbim, daca in weekend era meci de baschet, baiatul meu juca baschet. Nu am fost niciodata in vacante impreuna, nu am fost nici la sprit. Intr-o zi m-a chemat la cafea, m-a intrebat daca stiu de activitatile lui Negulescu, i-am zis ca nu stiu nimic. Nu m-a intrebat despre acel dosar, in special", a continuat inculpatul.

El a mai aratat ca Ghita nu i-a cerut informatii despre ofiterii de politie care lucrau in acel dosar cu Negulescu.

"Nu vorbeam des cu Ghita la telefon, posibil o data la doua luni. La o intalnire, Ghita a venit cu Vlad Cosma. Niciodata nu am discutat cu Ghita despre mentinerea mea in functie sau despre ascensiunea mea profesionala", a mai spus fostul sef al IPJ Prahova.

Pe 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiesti i-au trimis in judecata pe fostul deputat Sebastian Ghita, pe procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pe fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si pe fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiesti, intre luna iunie 2013 si primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si fostul deputat Sebastian Ghita.

Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau sa fie luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa faca urmarirea penala.

”Concret, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpatii Tudose Liviu Mihail, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pe Dosaru Viorel, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Faptele respective au fost comise in contextul in care, pe de o parte, deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei”, arata DNA.

In schimbul informatiilor pe care le-a obtinut, Sebastian Ghita ar fi promis, pe de o parte, sefului Politiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere. Pe de alta parte, Ghita ar fi acordat procurorului Liviu Tudose sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, sustin anchetatorii.

Procurorul Mircea Negulescu este martor in dosarul in care sunt judecati fostii sai colegi, procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila.

In 2015, Mircea Negulescu a plecat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti la DNA Ploiesti, unde a lucrat pana in 16 februarie, cand CSM i-a admis cererea de continuare a activitatii ca magistrat la Parchetul Judecatoriei Campina, in contextul in care Inspectia Judiciara a inceput o actiune disciplinara in cazul sau, dupa difuzarea unei inregistrari audio a unei discutii telefonice cu sotia unui inculpat dintr-un dosar.

O zi mai tarziu, in 18 februarie, procurorul Mircea Negulescu a transmis la CSM cererea de demisie din magistratura.

Plenul CSM a respins, in 21 martie, cererea de demisie a lui Negulescu, in conditiile in care Inspectia Judiciara a stabilit ca el a a savarsit abateri disciplinare, iar raportul urmeaza sa fie discutat de Sectia pentru procurori, care va decide cu privire la raspunderea magistratului.

Procurorul Mircea Negulescu a facut ancheta din dosarul de la DNA Ploiesti in care sunt cercetati Victor Ponta si Sebastian Ghita, privind vizita lui Tony Blair in Romania.

Procurorii DNA aratau, in martie 2016, cand fostul adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Aurelian Mihaila a fost arestat, ca acesta ar fi incercat sa il discrediteze, in anul 2014, pe Mircea Negulescu, care atunci era la PCAB si facea cercetari in dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, in care au fost trimisi in judecata Razvan Alexe, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, precum si mai multi oameni de afaceri prahoveni ale caror firme aveau contracte cu Consiliul Judetean Prahova.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Disparut de 3 luni, Sebastian Ghita a contestat prin avocat noul mandat de arestare preventiva in lipsa, emis pe numele sau
Disparut de 3 luni, Sebastian Ghita a contestat prin avocat noul mandat de arestare preventiva in lipsa, emis pe numele sau

 Sebastian Ghita a contestat, prin avocat, mandatul de arestare preventiva in lipsa emis pe numele sau in cel mai nou dosar de coruptie in care este urmarit penal alaturi de sefii companiilor Asesoft si Teamnet.

Ghita ar fi cerut bani la Siveco pentru a interveni la politicieni, intre care Ponta si Banicioiu. De ce ar fi fugit din tara
Ghita ar fi cerut bani la Siveco pentru a interveni la politicieni, intre care Ponta si Banicioiu. De ce ar fi fugit din tara

Potrivit referatelor DNA, Sebastian Ghita ar fi cerut bani pentru campania lui Ponta si ar fi stiut ca i se deschide un nou dosar, motiv pentru care a fugit din Romania

Florian Coldea, audiat de Parchetul instantei supreme in dosarul deschis dupa dezvaluirile lui Sebastian Ghita
Florian Coldea, audiat de Parchetul instantei supreme in dosarul deschis dupa dezvaluirile lui Sebastian Ghita

Generalul in rezerva Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a fost audiat, saptamana trecuta, de procurorii Parchetului instantei supreme, in dosarul privind inregistrarile lui Sebastian Ghita.

Decizia in cazul lui Sebastian Ghita, amanata. UPDATE: În cazul lui Bogdan Padiu, instanța a constatat că fapta nu există
Decizia in cazul lui Sebastian Ghita, amanata. UPDATE: În cazul lui Bogdan Padiu, instanța a constatat că fapta nu există

Sebastian Ghita mai are de asteptat pana cand va afla daca pe numele sau va fi emis un nou mandat de arestare, e adevarat, in lipsa, pentru ca fostul deputat este disparut de ceva vreme.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.