Autoritatile, luate la rost de satenii din Izvoarele. "Dormiti o noapte aici sa vedeti cum e"
77 de cutremure inregistrate in 11 zile in sud-estul tarii reprezinta o cifra mai mult decat ingrijoratoare si, mai ales, un fenomen care ia amploare.
Miscarile pamantului se simt acum in 3 judete: Galati, Braila si Vrancea si, daca pana acum epicentrele erau localizate intr-un singur loc, cercetatorii vin cu informatii care arata o extindere a zonelor unde se produc aceste cutremure.
Seria de seisme a pus in alerta maxima autoritatile care iau in calcul evacuarea oamenilor. Numai joi, in judetul Galati, au avut loc sase cutremure si nimeni nu poate spune cand se vor opri aceste miscari.
Vuietul pamantului este terifiant. In ultimele 11 zile, s-au produs 77 de cutremure si numai joi sase. Cele mai multe au avut o intensitate de peste 3 pana la 3,9 pe scara Richter.
Disperati, oamenii au iesit in strada si doar jandarmii au reusit sa ii calmeze. Secretarul de stat de la ministerul de interne, Catalin Chiper, venit la Galati pentru a discuta despre distribuirea ajutoarelor catre sinistratii din urma inundatiilor, a nimerit in mijlocul lor.
"Eu nu ma pricep! Eu stau langa dumneavoastra si simt ce simtiti si dumneavoastra.
- Sunt cate 4, 5 pe noapte. Stati o noapte aici, sa vedeti cum e."
Numai joi, pe lumina, pamantul s-a zguduit de sase ori iar cel mai mare cutremur a fost 3, 8 .
Echipamentele instalate in zona le-au aratat pana acum cercetatorilor ca toate seismele au epicentre diferite iar undele resimtite se propaga mai nou pina in judetele vecine, Braila si Vrancea, adica pana la zeci de kilometri distanta.
In ultimele doua zile, fenomenul a luat amploare si este tot mai ingrijorator. Seismele au loc si la interval mai mic de o ora si cele mai multe trec ca intensitate de trei pe scara Richter.
Dincolo de explicatiile specialistilor, ca intr-o condica a dezastrelor, oamenii noteaza orele la care pamantul se misca. Si sunt foarte speriati, pentru ca seismele sunt intense.
"Acuma unde sa ne ducem? Ce sa facem? Alta directie nu avem, decat numai ce-o vrea Dumnezeu de sus cu noi."
Autoritatile pregatesc masuri extreme.
"Nu exista un precedent in Romania. Nu exista in aceasta secunda o versiune clara ce ar trebui sa facem noi, decat sa fim pregatiti pt orice eventualitate sa evacuam persoane", a spus premierul Victor Ponta.
O alta problema cu care se confrunta oamenii din zona este si lipsa apei potabile. Probele luate de autoritati au aratat o crestere a concentratiei de amoniu.
"Are gust de petrol, amestecat cu motorina, cu apa - e emulsie, toata lumea stie ce e aia."
Chiar daca autoritatile spun ca, deocamdata, nu iau in calcul evacuarea populatiei, multe persoane care au rude in localitati apropiate au preferat sa isi paraseasca locuintele.