Arhitectul sef al Capitalei: Terasele din Centrul Vechi, deschise pana la ora 24 sau 1.00

×
Codul embed a fost copiat

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a precizat luni, pentru Mediafax, ca terasele din Centrul Vechi vor ramane deschise pana la 24.00, iar in weekend pana la 1.00.

Patrascu a explicat ca, din punct de vedere urbanistic, Centrul Vechi al Municipiului Bucuresti inseamna mai mult decat zona in care sunt concentrate cele mai multe terase si cuprinde si strazi ca Mihai Eminescu, Bulevardul Unirii sau Calea Mosilor, precum si zona de langa parcul Cismigiu.

"In Centrul Vechi, asa cum il cunosc bucurestenii si turistii care viziteaza Capitala, si anume zona care nu este preponderent de locuit, respectiv zona in care sunt concentrate cele mai multe terase, municipalitatea vrea sa instituie un regulament, nu atat pentru programul acestor agenti economici, cat pentru a institui o unitate atat din punct de vedere al amplasarii, al sigurantei, cat si al modalitatii in care vor putea fi construite si vor arata aceste terase. In ceea ce priveste orarul de functionare, in aceasta zona, terasele vor putea fi deschise in timpul saptamanii pana la ora 24.00, iar in weekend pana la ora 1.00, la fel ca in alte Capitale ale Europei", a declarat luni, pentru Mediafax, arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

Potrivit arhitectului sef, pana in prezent, Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice prevedea ca aceste terase sa functioneze pana la ora 22.00, in acest sens dand exemplul oraselor Sibiu si Brasov, unde terasele sunt deschise pana la ora 22.00.

Gheorghe Patrascu a precizat ca regulamentul se refera exclusiv la terasele care vor functiona in perioada 15 martie -15 noiembrie, nefiind facute referiri la activitatea restaurantelor si a cluburilor care isi desfasoara activitatea in interior si care isi vor pastra orarul de functionare, cu precizarea ca, pentru evenimentele speciale ale Capitalei, vor exista derogari de la normele impuse prin regulament.

Citește și
centrul vechi
Miile de romani care-si petrec serile in Centrul Vechi isi risca viata in fiecare seara
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Proiectul de hotarare pentru aprobarea "Regulamentului privind organizarea si functionarea teraselor sezoniere in perimetrul Centrului Istoric Bucuresti" propune ca terasele sezoniere din Centrul Istoric sa functioneze, intre 15 martie si 15 noiembrie, doar pana la ora 22.00, exceptie de la aceasta regula facand terasele din perimetrul delimitat de strazile Lipscani, Bulevardul I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, care vor putea functiona pana la ora 24.00 in timpul saptamanii, in weekend pana la ora 1.00.

Si spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisa organizarea evenimentelor festive private, printre care si nunti sau botezuri.

Propunerea Primariei Capitalei ca cele mai multe terase din Centrul Istoric sa inchida la ora 22:00 ii nemultumeste pe agentii de turism si proprietarii de restaurante, care o considera o intoarcere in comunism.

Primaria Capitalei a propus ca cele mai multe terase din Centrul Istoric sa functioneze, intre 15 martie si 15 noiembrie, doar pana la ora 22.00 si sa nu organizeze nunti sau botezuri, proiectul fiind in dezbatere publica pana in 25 ianuarie, scrie MEDIAFAX.

"Este ridicol ca primaria hotaraste unde sa se faca nunti. Mai ramane sa se ocupe si de inmormantari", a declarat agentiei MEDIAFAX poetul Mircea Dinescu, proprietarul unui restaurant din Centrul Istoric.

El a adaugat ca inchiderea teraselor la ora 22:00 aminteste de Nicoale Ceausescu.

"Mai ramane sa avem si televiziune partial color si suntem pe drumul cel bun", a mai spus el.

Si Mugur Mihaescu, fostul component al grupului umoristic "Vacanta Mare", care detine un pub in zona, afirma ca inchiderea teraselor la ora 22:00 este o "idiotenie".

"Este o idiotenie fara margini. Centrul Vechi s-a dezvoltat tocmai prin viata de noapte. In aceasta zona nu sunt foarte multi locuitori pe care sa ii deranjeze terasele, doar vreo 20 de familii. Asociatia noastra se va opune acestei masuri, iar de zilele Bucurestiului vom inchide toate barurile", a mai spus Mihaescu, care conduce Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric.

George Marginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agentie din Romania specializata in incoming, spune ca Centrul Vechi a devenit in ultimii ani noua atractie turistica a Capitalei si ca aproximativ 8 din 10 turisti care vin in Bucuresti ajung si in aceasta zona.

"Dupa ce ne-am chinuit atatia ani sa facem Centrul Vechi cunoscut, acum il inchidem la ora 22:00, ca pe timpul lui Ceausescu. Asta va afecta puternic turismul. Decat sa inchida barurile la ora 22:00, mai bine primaria s-ar ocupa de hotii de buzunare din Centrul Vechi", a mai spus Marginean.

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, califica inchiderea teraselor drept o prostie.

"Eu cred ca este o eroare, este o propunere facuta de vreun consilier, dar nu va trece. Brandul zonei respective este dat tocmai de terasele si barurile deschise pana tarziu. Daca le inchidem ne intoarcem pe vremea lui Ceausescu", crede Burcea.

Centrul Vechi, o atractie turistica importanta a Capitalei, trebuie sa ramana deschis pana la ultimul client, crede si Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"Inchiderea teraselor la ora 22:00 ar avea efect negativ. Pe timp de noapte, Bucurestiul nu are ce sa arate. Aceasta zona plina de baruri diferentiaza Bucurestiul de celalalte capitale europene. Daca noio inchidem, ramanem cu niste atractii banale", a mai spus el.

Exceptie de la aceasta regula vor face terasele de pe strazile din perimetrul delimitat de strazile Lipscani, Bulevardul I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, care vor putea functiona pana la ora 24.00 in timpul saptamanii, in weekend programul putand fi extins pana la ora 1.00.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Proiect al Primariei Capitalei: terasele din Centrul Istoric vor fi inchise la ora 22.00
Proiect al Primariei Capitalei: terasele din Centrul Istoric vor fi inchise la ora 22.00

Potrivit unui proiect al municipalitatii, terasele din Centrul Istoric, care este delimitat de Bd. Elisabeta, Bd. Carol, str. Hristo Botev, Bd. Corneliu Coposu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, vor putea functiona doar pana la ora 22.00.

Miile de romani care-si petrec serile in Centrul Vechi isi risca viata in fiecare seara
Miile de romani care-si petrec serile in Centrul Vechi isi risca viata in fiecare seara

Distractie si risc in acelasi timp in centrul istoric al Capitalei. Miile de oameni care vin aici isi petrec serile in cladiri cu risc seismic ridicat. 

Un tanar cu o minte sclipitoare, student la Politehnica din Timisoara si-a pus capat zilelor
Un tanar cu o minte sclipitoare, student la Politehnica din Timisoara si-a pus capat zilelor

 Un student la Automatica si Calculatoare de la Politehnica din Timisoara, cunoscut de toti cu o minte sclipitoare, a fost gasit in aceasta dimineata fara suflare in fata unui hotel din centrul orasului.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.