Proiect al Primariei Capitalei: terasele din Centrul Istoric vor fi inchise la ora 22.00

Ultima actualizare: 17-01-2013 07:12
Centru vechi

Potrivit unui proiect al municipalitatii, terasele din Centrul Istoric, care este delimitat de Bd. Elisabeta, Bd. Carol, str. Hristo Botev, Bd. Corneliu Coposu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, vor putea functiona doar pana la ora 22.00.

Conform sursei citate, exceptie de la aceasta regula vor face terasele de pe strazile din perimetrul delimitat de str. Lipscani, Bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, care vor putea functiona pana la ora 24.00 in timpul saptamanii, in zilele de vineri, sambata si duminica programul putand fi extins cu o ora.

"Plecand de la un set de probleme reale, precum agresarea si degradarea peisajului urban, inclusiv prin amenajarea inadecvata a teraselor sezoniere, se doreste ca prin implementarea unui set de masuri, inclusiv prin reglementarea activitatilor de alimentatie publica pe terase sezoniere in Centrul Istoric Bucuresti, sa se amelioreze imaginea urbana a unei zone de interes national si international, sa sporeasca atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potential de dezvoltare economica si sa se imbunatateasca in acelasi timp confortul si conditiile de viata ale rezidentilor si utilizatorilor spatiilor din acest perimetru", se arata in expunerea de motive care este semnata de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Proiectul de hotarare al Consiliului General vizeaza "Regulamentul privind organizarea si functionarea teraselor sezoniere in perimetrul Centrului Istoric Bucuresti", acest document aflandu-se in dezbatere publica pe site-ul PMB.

Conform proiectului Primariei Capitalei, terasele sezoniere din Centrul Istoric vor putea functiona doar in perioada 15 martie – 15 noiembrie. Totodata, in regulament se arata ca terasele din Centrul Istoric pot fi realizate doar pe amplasamente avizate de Directia Generala Dezvoltare Urbana din cadrul Primariei Capitalei. Amplasamentele vor fi atribuite fara licitatie publica, in ordinea cronologica a solicitarilor, numai in fata punctelor de lucru, la cererea agentilor economici care functioneaza in spatiul respectiv.

Terasele vor fi amplasate pe o desfasurare de front egala cu lungimea fatadei punctului de lucru al agentului economic si fara obturarea acceselor in imobil.

Federatia Patronatelor din Turism: Inchiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucuresti

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii este de parere ca inchiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucuresti, singurul obiectiv important al turismului de divertisment din Capitala. "Propunerea reprezinta o intoarcere la comunism cand restaurantele se inchideau exact la 22.00 pentru ca dusmanii poporului sa nu comploteze impotriva regimului. Turistii, fie romani, fie straini, nu sunt dusmanii Bucurestiului si ar trebui incurajati sa vina, sa stea si sa cheltuie cat mai mult in Centrul Istoric, nu sa fie izgoniti pentru ca s-a inchis programul.", este de parere presedintele Federatiei, Dan Matei Agathon.

El mai afirma ca Bucurestiul va pierde circa trei sferturi din cei aproximativ 150 de milioane de euro pe care ii castiga prin intermediul activitatii din Centrul Istoric.

"Ne vom intoarce la Bucurestiul pustiu si intunecat in care nimeni nu va dori sa iasa din casa dupa ora 22.00 pentru ca nu are unde se duce. Si in care turistii nu vor mai veni pentru ca marea atractie a Centrului Istoric va deveni ceva aidoma celebrului bar de zi de odinioara.

Chiriile imense nu vor mai putea fi acoperite doar din activitatea de zi, asa incat multe dintre locatii se vor inchide. Asa arata viitorul Centrului Istoric in perspectiva inchiderii teraselor si a limitarii lor, un proiect din care va pierde toata lumea pentru ca sa nu castige nimeni nimic. Isi imagineaza cineva cum ar fi reactionat spaniolii care au cantat toata noaptea in Centrul Istoric cu ocazia Finalei Europa League din luna mai a anului trecut daca chelnerii i-ar fi trimis la culcare de cu seara pe motiv de inchidere a teraselor?" - se mai arata in comunicatul Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO