Minorii încep să fumeze de la 11 ani în România. Parlamentarii vor să impună amenzi de 500 de lei
Un proiect de lege menit să descurajeze fumatul în rândul minorilor presupune amenzi de 500 de lei, dacă adolescenții sunt prinși fumând în locuri publice, fie pe stradă, fie în parc sau în curtea școlii.
Sumele vor fi plătite, bineînțeles, de părinți. Unii psihologi școlari se tem că sancțiunea îi va face pe copii doar să se ascundă mai bine, nicidecum să fumeze mai puțin.
Minorii nu vor avea voie să fumeze în apropierea școlilor sau stadioanelor, în gări sau în parcuri, dacă legea va fi adoptată.
Alegeri 2024
20:16
„Șocată”, presa interanțională se chinuie să înțeleagă de ce România a virat către extrema dreapta. Singurele urale, din Est
20:15
Cum au trăit candidații la prezidențiale seara primului tur. Ciolacu, declarații despre unul dintre unul dintre „finaliști”
20:13
De ce l-au votat atât de mulți români pe Călin Georgescu. „A exploatat o anxietate colectivă într-un mod deosebit de pervers”
19:56
„Secretul” lui Călin Georgescu. Cum a reușit să răstoarne toate calculele și să câștige primul tur al alegerilor
Ce spun elevii și părinții despre amenzile pentru fumat
Elevă: „Păi şi mama o plătește, că eu sunt minoră.”
Părinte: „Poate că e bine într-un fel. Poate fumează mai puțin măcar.”
Liceenii recunosc că ies la țigară în fiecare pauză.
Elevă: „Mai ieșim și să ne recreem că prea mult gândim la ore.”
Aproape jumătate dintre copiii români recunosc că au fumat măcar o dată până la 16 ani.
Roxana Blaj, consilier școlar: „Ei doresc să fie acceptați în anturaj, în anumite grupuri și asta e motivația principală pentru care o fac.”
Câți adolescenți din România au fumat în ultima lună
Pentru mulți, fumatul devine însă o obișnuință. 30% dintre adolescenți spun că au fumat în ultima lună, arată datele Agenției Naționale Antidrog. Iar 18% au făcut-o zilnic.
Eugen Neață, unul dintre inițiatorii proiectului: „Scopul legii e de a diminua consumul de tutun. Pragul la care s-a ajuns să debuteze la fumat minorii este de 11-12 ani.”
Copiii ar trebui informați foarte clar asupra efectelor fumatului - spun medicii.
Monica Lascu, medic primar pneumologie copii: „Au efecte pe plămâni, imediate fac bronhospasme, început de astm bronșic.”
Reporter: „Tratați copii cu astfel de probleme?”
Lascu: „Da, de obicei când vin și fac radiografie îi prind la radiografie că văd modificările pe film și îi intreb dacă fumează și trebuie să recunoască pentru că nu au încotro."
Proiectul de lege privind combaterea consumului de tutun va fi dezbătut în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor, for decizional.