Ministrul Sănătății nu susține acțiunea de testare a bucureştenilor pentru depistarea COVID
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că testele anunțate de Primăria Capitalei pe 10.000 de bucureșteni, pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, nu sunt aprobate de Ministerul Sănătății
Planul le aparține managerului Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, și edilului general, Gabriela Firea, a spus ministrul, duminică, la Europa FM.
”Eu n-am semnat niciun document în acest sens. Nu mi-am dat niciun accept pentru această testare” - a spus ministrul Sănătății.
El a explicat că aceste teste sunt utile doar din punct de vedere științific.
”În măsura în care nu-l susține Ministerul Sănătății, utilitatea o văd doar pur științifică, dar nu în testarea în masă care se preconiza și nici în testările pe care noi le desfășurăm în acest moment” - a spus Tătaru.
Ministrul a mai afirmat că nu a semnat și nici nu va semna o astfel de inițiativă: ”Din punctul meu de vedere, nu face parte din metodologia de testare a Ministerului Sănătății. Nu am semnat și nu voi semna o astfel de acțiune.”
Luni, 30 martie, începe testarea în București
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că luni ar urma să înceapă testarea unui eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus.
"Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziţiona 4.000 de teste, iar cele şase primării de sector vor achiziţiona câte 1.000 de teste", a scris edilul general pe Facebook, potrivit Agerpres.
Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, anunţa că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.
Streinu-Cercel a subliniat că în lipsa screening-ului, formele uşoare pot să treacă nedetectate, generând formele ulterioare de infecţii severe. El a mai precizat că ministrul Sănătăţii şi-a acordat avizul pentru acest proiect şi a subliniat că este vorba despre un studiu "cu valoare ştiinţifică", nu despre o simplă testare.
Totodată a menţionat că în Bucureşti există 188 de persoane diagnosticate pozitive, dintre care 116 în Sectorul 2; 6 în Sectorul 3; 11 în Sectorul 4; 3 în Sectorul 5; 14 în Sectorul 6; 24 în Sectorul 1.