Teste de coronavirus în Capitală. Preşedinţii de bloc ar trebui să-i organizeze pe bucureşteni

Ultima actualizare: 27-03-2020 19:30

"Luni încep testările de Covid-19 în București", a anunțat primarul Capitalei, Gabriela Firea, printr-o postare pe Facebook.

10.514 persoane ar urma să fie testate în cadrul unui studiu științific demarat de Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, pentru depistarea celor infectați cu noul coronavirus. Cei care se vor ocupa de anunțarea și organizarea locatarilor pentru testare vor fi chiar președinții de bloc, dar reprezentanții Asociațiilor de Proprietari din România susțin că nu au fost contactați de nimeni până la această oră. Pe rețelele sociale au început să circule mesaje pe care oamenii susțin că le-au primit chiar de la Gabriela Firea, pentru a se prezenta la testarea de Covid-19. Primăria Capitalei a dezmințit această informație.

Bărbat: „Eu sunt cadru medical. În primul rând, să ne testeze pe noi, cei care lucrăm în spitale, zic eu și apoi ceilalți, dar nu au atâtea teste. Mare mirare dacă ne testează și pe noi. Nu cred că o să ne testeze, dar să sperăm.”

Bărbat: „Nici spitalele nu au teste suficiente. De ce ar avea pentru populație? Nu au nici materiale sanitare. De unde atâtea teste?”

Reporter: „Ați vrea să fiți testat? Dacă vin la dumneavoastră acasă acceptați?”

Bărbat: „Nu aș refuza. Nu mi se pare nici un lucru rău, nici un lucru bun. Poate o să fie bine.”

Primele testări oficiale din București ar urma să aibă loc luni, pe 30 martie. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, printr-o postare pe Facebook, în care a specificat și că Primăria va cumpăra 4.000 de teste, iar edilii de sector, câte 1000 de teste. Directorul General al Centrului Multifuncțional Caraiman, din Sectorul 1, a primit deja primele directive.

Livia Gomez, Director General Centrul Multifuncțional Caraiman: „La momentul ăsta, știu că noi, Instituția Caraimanului, avem pregătite șase ambulanțe echipate complet, asistent, ambulanțier, medic. Se vor prezenta luni dimineața la Institutul Matei Balș, de unde vor fi costumați, li se vor da testele, inclusiv adresele celor de pe raza Sectorului 1, unde vor merge și vor testa populația.”

Potrivit Primăriei Capitalei, cei care îi vor anunța pe cetățeni când se vor desfășura testele sunt președinții asociației de locatari sau agenți de poliție de proximitate. Reprezentanții Asociațiilor de Proprietari susțin, însă, că nu au fost contactați de nimeni.

Radu Opaina, Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România: „Este obligația autorităților să discute cu cei care se ocupă de sistem, pentru că noi putem să venim cu idei, soluții, care să ajute autoritățile în demersul lor. Nu trebuie lucrat haotic.”

Costel Șerban, Administrator imobile în Sectoarele 1, 2, 3 și 5„Momentan nu ne-a contactat nimeni, de la niciuna dintre primării. Eu am contracte cu asociații din toate sectoarele, mai puțin Sectorul 4.”

Reporter: „Dar am înțeles că ați fost nevoit să faceți totuși o listă pentru Sectorul 1?”

Costel Șerban: „Am fost contactați de cineva de la Sectorul 1, care ne-a cerut să facem o listă cu persoanele care depășesc vârsta de 65 de ani, din imobilele pe care le avem acolo și din Sectorul 5 ne-a mai contactat cineva. În rest, nu ne-a contactat nimeni.”

Pe rețelele sociale au început să circule între timp și diverse mesaje prin care oamenii susțin că au fost programați către testare. Primăria Capitalei a infirmat, însă, aceste mesaje și a anunțat că cei care locuiesc la case vor fi anunțați și organizați pentru testări de către reprezentanții primăriilor de sector.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO