Mii de bucureșteni vor fi testați pentru coronavirus, în fața blocului. Sectorul cu cele mai multe cazuri confirmate

×
Codul embed a fost copiat

Chiar dacă ministrul Victor Costache şi-a dat demisia, joi, a fost anunţată o testare masivă a locuitorilor Capitalei.

Potrivit managerului Institului Matei Balş, "vor fi evaluate 10.514 persoane", iar acest eșantion ar trebui să ne dea dimensiunea răspândirii virusului, la nivelul Capitalei, înainte ca situația să se agraveze.

Eventualii pacienți, care vor fi depistați, vor putea fi tratați la domiciliu. În momentul de față, sunt 188 de cazuri de Covid-19 confirmate în București, iar 116 dintre acestea sunt doar în sectorul 2.

Adrian Streinu- Cercel, Managerul Institutului "Matei Balş": "A venit Organizația Mondială a Sănătăţii şi a spus clar, dacă sunteţi în epicentru aveţi un singur lucru de făcut sau trei, testaţi, testaţi, testaţi. Alte sfaturi OMS nu a putut să ne aducă, decât testare, testare, testare"

Potrivit Managerului Institului Matei Balș, la nivelul populației de două milioane de locuitori a Bucureştiului e nevoie de testarea a 9.558 de persoane. Dar, pentru că există o marjă de eroare conform calculelor sale, e necesară testarea a 10.514 oameni.

Citește și
Victor Costache, la finalul ședinței Comitetului Național pentru situații de urgență
Decizie surprinzătoare. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Testările vor avea loc chiar în faţa blocului, unde oamenii locuiesc, iar rezultatele vor fi gata în aproximativ 20 - 30 de minute și vor fi trimise locatarilor prin SMS. Cei care se vor ocupa de anunțarea și organizarea oamenilor pentru testare vor fi preşedinţii asociațiilor de bloc.

În momentul de față, în București, au fost confirmate 188 de cazuri de COVID -19, iar 116 dintre acestea sunt din sectorul 2 al Capitalei. De aici sunt cele mai multe persoane diagnosticate cu noul virus. Urmează sectorul 1 cu 24 de cazuri, sectorul 6 cu 14 cazuri, sectorul 4 cu 11 persoane infectate, apoi sectoarele sectorul 3 și 5 cu doar câteva cazuri.

Adrian Streinu- Cercel, Managerul Institutului "Matei Balş": "Asta este Bucurestiu, vorbim practic de un studiu traversal, este o valoare ştiinţifică nu este o testare pur şi simplă, testarea se va face pe aceste categorii de vârstă. Şi vedeţi că am luat o grupă de 0-19 ani, am luat o grupă de 20-44 de ani, una de 45-64 de ani plecând de la modelul spaniol şi respectiv de la modelul francez pentru că acum lucrurile se desfăşoară altfel comparativ cu ce a fost în China şi respectiv ce a fost Italia, o grupă de 65-79 de ani şi grupa peste 80 de ani.Avem două aspecte diferite, ce a generat această infecţie până acum şi aceasta se face prin căutarea anticorpilor, este istorie, da? Şi respectiv cea din momentul de faţă, respectiv prezenţa virusului în circulaţie, şi asta reprezintă datele recente. Plecând de aici, vom avea şi atitudini de luat la nivelul populaţiei. Nu vom mai duce pesoanele de colo-colo să le plimbăm, ci le vom trata la domiciliu. în aşa fel încât să închidem focarele acolo unde ele există."

Aceste teste nu sunt obligatorii, însă, cine va refuza nu va afla dacă este bolnav sau nu.

Gabriela Firea, primar general: "Acest proiect ştim că a fost agreat de deja fost ministru al sănătăţii, care l-a şi promovat ieri în mai multe emisiuni televizate. Care va şi soarta având în vedere că domnul ministru Costache şi-a dat demisia, aţi discutat cu noul ministru interimar al sănătăţii, ce se va întâmpla?"

Adrian Streinu- Cercel, Managerul Institutului "Matei Balş": "Am discutat. Urmează ca după ce domnia sa îşi depune jurământul să avem o întâlnire să avem o serie de detalii. Este în mod obligatoriu un proiect care trebuie susţinut de toată lumea, şi asta pentru că reda imaginea clară a modului în care acest virus se mişca în populaţie.''

Discuție confirmată și de ministru interimar Nelu Tătaru pentru Știrile PRO TV.

Reporter: Tocmai a anunţat streinu cercel că vor fi testaţi 10 mii de oameni în bucureşti. vi se pare fezabila aceasta măsura se poate aplica?
Nelu Tătaru: O astfel de măsură se poate aplica, este o raportare a situaţiei dintr-o aglomeraţie urbană cum este bucureştiul. Şi vi se pare utilă? La 2000 de locuitori să faci testarea la 10 mii îţi poate da o prognoză a evoluţiei pentru transmiterea în comunitate.

Pentru testarea celor 10.514 persoane din București vor fi colectate și date demografice, clinice, istoricul călătoriilor și informații despre contactul cu alte persoane diagnosticate cu COVID 19.

Firea: Testarea bucureştenilor pentru depistarea celor infectaţi cu COVID va începe luni

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că luni ar urma să înceapă testarea unui eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus.

„Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziţiona 4.000 de teste, iar cele şase primării de sector vor achiziţiona câte 1.000 de teste”, a scris edilul general pe Facebook.

Cele mai multe cazuri de infectare sunt în Sectorul 2

 

Potrivit ultimelor date comunicate oficial până joi, 26 martie, cele mai multe cazuri de infectare din București sunt în sectorul 2.

”La ora la care facem vorbire știm că avem 188 de persoane pozitive dintre care în sectorul 2 sunt 116. Știm locațiile, știm străzile. Evident, va trebui să folosim aceste date în vederea următorilor pași care vor urma. În sectorul 3 sunt 6, în sectorul 4 sunt 11, în sectorul 5 sunt 3, în sectorul 6 sunt 14 și în Ilfov 14. Astea sunt datele de astăzi, ele sunt într-o dinamică alertă și foarte probabil că de mâine vom discuta de altceva.” - a spus Streinu Cercel.

Doctorul Cercel a precizat că cel mai important rol în această acțiune masivă îl vor avea președinții asociațiilor de locatari, care vor avea misiunea de a asigura legătura între cei care vor fi testați și autorități. Ei sunt cei care le vor comunica locatarilor ora și ziua când vor fi testați pentru noul coronavirus.

Întrebat de primarul Gabriela Firea dacă aceste teste sunt obligatorii, managerul Institutului „Matei Balș” a spus că nu, însă, cine va refuza nu va afla niciodată dacă este bolnav sau nu.

Doctorul Cercel a subliniat faptul că scopul principal al acestor testări este identificarea cazurilor ușoare de covid-19, deoarece pot fi tratate mai ușor - înainte ca acestea să se agraveze. În acest fel, eventualii pacienți care vor fi depistați vor putea fi tratați la domiciliul personal.

De altfel, aceste teste rapide vor permite ca persoana respectivă să afle răspunsul în aproximativ 20-30 de minute - prin intermediul unui SMS pe telefon. 

"Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă", a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Ce a pățit un bărbat din București care făcea ''farse'' oamenilor, tușindu-le în față
Ce a pățit un bărbat din București care făcea ''farse'' oamenilor, tușindu-le în față

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în cazul unui bărbat care i-a tuşit unei persoane în faţă, în timp ce făcea farse trecătorilor în Centrul Vechi al Capitalei.

Decizie surprinzătoare. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat
Decizie surprinzătoare. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat

Surse oficiale au declarat pentru Știrile PRO TV că ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat, după declarațiile pe care le-a făcut, miercuri, despre testarea populației Bucureștiului la coronavirus.

Cozi kilometrice la intrarea în București. Polițiștii verifică declarațiile pe proprie răspundere
Cozi kilometrice la intrarea în București. Polițiștii verifică declarațiile pe proprie răspundere

Șoferii au format cozi kilometrice la intrarea în București, pentru că polițiștii verifică fiecare conducător auto dacă deține documentele impuse de ordonanța militară.

Înșelăciune cu teste rapide de coronavirus. Au fost confiscate peste 9.000 de teste
Înșelăciune cu teste rapide de coronavirus. Au fost confiscate peste 9.000 de teste

Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, 10 percheziţii în municipiul București și judeţele Constanţa, Galaţi şi Cluj, la persoane suspectate că vindeau online teste despre care susţineau că pot depista rapid infectarea cu coronavirus.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.