Ministrul Sănătații: Cazurile de gripă sunt pe un trend ascendent. Nu au fost raportate noi decese
România se află pe un trend ascendent privind cazurile de gripă, postrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. În această săptămână nu a fost comunicat niciun alt deces cu virus gripal, iar numărul total de decese rămâne 4, precizează el.
Ministrul Sănătăţii a prezentat într-o conferinţă de presă evoluţia virozelor respiratorii în ţara noastră şi predicţiile pentru perioada imediată următoare.
Datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la INSP, arată că în ultima săptămână de raportare, săptămâna 30 decembrie - 5 ianuarie, au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecţii respiratorii, în total, faţă de o medie multianuală pentru aceeaşi perioadă de 73.000 de cazuri, cu 38% mai puţine cazuri comparativ cu sezonul precedent şi cu 22% mai puţine cazuri faţă de săptămâna anterioară.
„Pentru că a fost o perioadă prelungită, cu foarte multe zile libere, e posibil să discutăm şi despre o subraportare”, a arătat ministrul.
Rafila a mai anunţat că, în ceea ce priveşte cazurile de gripă clinică, aici a existat o uşoară creştere, 4.694 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 4.168 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, însă aceeaşi creştere uşoară de maxim 10% a fost înregistrată şi în comparaţie cu săptămâna anterioară, exclusiv gripa clinică.
În ceea ce priveşte acele infecţii respiratorii acute severe, au fost înregistrate la nivel naţional 23 de cazuri, comparativ cu 16 în săptămâna din sezonul precedent.
„În această săptămână nu a fost comunicat niciun alt deces cu virus gripal, numărul total de decese rămânând de 4”, a ţinut să precizeze Alexandru Rafila.
Ministrul sănătăţii a mai anunţat că în ceea ce priveşte confirmarea de laborator a infecţiei gripale, s-au înregistrat 356 de cazuri de gripă. Despre cazurile de gripă, ministrul Sănătăţii a arătat că ne aflăm în mod evident, pe un trend ascendent.
„Probabil că vom intra pe un trend ascendent până spre sfârşitul acestei luni”, a declarat ministrul, adăugând că măsurile de sănătate publică vor fi în concordanţă şi ele vor fi luate de fiecare autoritate de sănătate publică locală.
Ministrul a mai afirmat că măsurile generale de prevenire a infecţiilor respiratorii sunt: spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun, respectarea igienei tuse şi a strănutului, aerisirea încăperilor, evitarea locurilor aglomerate.
Ministrul a mai spus că importantă este adresarea la medicul de familie când apar simptome respiratorii iar prezentarile la unităţile de primire urgenţă să se facă doar în cazul unor cazuri de gravitate medie sau mare pentru că sunt aglomerate unităţile de primire urgenţă.
„Peste tot în Europa se întâmplă exact acelaşi lucru şi atunci dacă e vorba doar de o simptomatologie de răceală, de viroze respiratorie, medicul de familie este cel la care ar trebui să mergem pentru recomandări medicale şi pentru tratament”, a explicat Rafila.
Ministrul a mai arătat că, în ceea ce priveşte gripa, recomandarea este pentru vaccinare.
„Ea poate să fie făcută în cursul acestei luni. Recomandăm să fie făcută cât mai grabnic, pentru că perioada până la apariţia anticorpilor care previn boala sau previn o formă complicată a gripei este de circa 10-14 zile şi cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a arătat Rafila.