Reactia Ungariei, dupa ce ministrul Aurescu a criticat gardurile anti-imigranti. "Voi aveti un prim-ministru judecat"
Seful diplomatiei de la Bucuresti a criticat initiativele Ungariei privind ridicarea de garduri in calea imigrantilor.
-► Citeste si: Reactia Ungariei: ambasadorul roman la Budapesta, convocat la "consultari"
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat sambata, dupa consultarile cu omologul sau olandez Bert Koenders, ca trebuie gasite solutii durabile pentru problema migratiei, oficialul roman afirmand ca ridicarea de garduri care sa separe Europa este "un gest mai degraba autist si inacceptabil", scrie Agerpres.
"In ce priveste migratia am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care sa abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales sa incercam sa gasim solutii durabile pentru gestionarea la sursa in statele de origine a problemei migratiei pentru ca este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen si nu doar simptomele pe care le vedem astazi in Europa. I-am spus domnului ministru ca, in opinia mea, ridicarea de garduri care sa delimiteze 'Europa civilizata' de restul Europei este un gest mai degraba autist si inacceptabil, in afara spiritului european. In schimb, Romania este frontiera externa a UE si a NATO si avem toata capacitatea de a apara comunitatea de valori din care facem parte", a afirmat Aurescu.
Intrebat de un jurnalist olandez daca sustine pozitia exprimata de seful statului in privinta numarului maxim de refugiati acceptat de Romania, Aurescu a raspuns: "Presedintele a vorbit despre asta dupa reuniunea CSAT de saptamana trecuta unde au fost prezenti prim-ministrul, ministri si presedintele. Am vorbit despre aceasta situatie si pozitie, este bineinteles valabila. Noi nu credem ca daca se impune un numar anume de refugiati este neaparat un lucru bun. Nu credem ca acest lucru reprezinta spiritul european, solidaritatea, un fel de solidaritate pe care il sprijinim foarte mult. Reamintesc ca in iulie deja aveam 1.785 pe care ii vom primi in Romania, acesta reprezinta numarul maxim pe care il putem primi acum in functie de capacitatea la nivel national, e vorba despre limita fizica pe care o avem la nivel national acum".
Ministrul roman de Externe nu a exclus innsa posibilitatea ca Romania sa isi imbunatateasca pe viitor capacitatea de a primi mai multi refugiati, daca va beneficia de sprijin din partea UE. "Nu inseamna ca in viitor nu vom putea sa ne imbunatatim capacitatile nationale de a primi mai multi refugiati. Desigur, in acest proces avem nevoie de o imbunatatire a capacitatii noastre de sprijin, avem nevoie si de sprijin cu ajutorul fondurilor europene si de sprijinul CE si vom vedea impreuna, dupa reuniunea ministrilor de Justitie si de Afaceri Interne, care sunt fondurile disponibile pentru sprijinul la nivel national si pentru a vedea care este capacitatea statelor membre de a se ocupa de aceasta criza a refugiatilor", a spus Aurescu.
"Ne mentinem evident dorinta de a intra in spatiul Schengen si cred ca este important ca de fiecare data sa reiteram ca suntem pregatiti pentru acest lucru. Sigur ca in acest moment spatiul Schengen este supus unei presiuni deosebite si vedem cum unele state isi inchid temporar frontierele, introduc controalele la frontierele lor. Va trebui sa analizam impreuna in cadrul UE care este viitorul spatiului Schengen. Insa, din punct de vedere principial, spatiul Schengen este o realizare exceptionala a UE la fel ca si zona euro. (...) Prin urmare, este extrem de important ca aceasta realizare deosebita sa nu fie anulata", a afirmat Aurescu.
Reactia Ungariei: ambasadorul roman, convocat la "consultari"
Ambasadorul roman la Budapesta a fost convocat pentru consultari la MAE ungar, pentru ziua de luni, dupa ce ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu, a calificat actiunea Ungariei de a ridica garduri la granite in calea migrantilor drept 'un gest mai degraba autist si inacceptabil', a anuntat duminica ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de editia electronica a agentiei Associated Press.
'Ne-am fi asteptat la mai multa modestie din partea unui ministru de externe al carui prim-ministru este in prezent judecat', a spus seful diplomatiei maghiare. 'Suntem o tara cu o istorie de peste o mie de ani si care, in decursul timpului, a trebuit sa-si apere nu doar propriul teritoriu, ci si pe al Europei de multe ori. La fel se va intampla si acum, indiferent ca ministrului roman de externe ii place sau nu', a adaugat Szijjarto.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a precizat ca nu doreste sa comenteze noile declaratii "provocatoare" ale ministrului de Externe ungar, care continua "seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor romani".
"Pozitiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema in cauza sunt clare si cunoscute si sunt convergente si cu alte pozitii exprimate la nivel european si international. Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul roman la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe", se arata intr-un comunicat de presa al MAE transmis, duminica, AGERPRES.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ungaria, refugiati, bogdan aurescu, MAE, imigranti, Schengen, gard, zid,
Dată publicare:
20-09-2015 08:10