Ministrul Mediului: Statul român trebuie să despăgubească o persoană atacată de urs cu 15.000 de euro

Dată publicare: 22-07-2021 21:04
Dată actualizare: 22-07-2021 21:09


urs

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că o instanţă de judecată a dat o primă sentinţă prin care o persoană atacată de urs trebuie să primească, de la statul român, suma de 15.000 de euro drept despăgubiri.

Motivul: că statul este responsabil, în calitate de proprietar al speciei protejate.

"Avem prima sentinţă împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanţă din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul român şi a cerut despăgubiri şi instanţa a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal şi care, cu ghilimelele de rigoare, văd că unii folosesc în diverse locuri această expresie, proprietarul ursului, ceea ce este o ciudăţenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român, responsabilitatea la statul român”, a anunţat ministrul Mediului, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

 

În contextul noii ordonanţe care prevede modul în care se poate interveni în cazul în care ursul intră în zonele intravilane locuite de oameni, ministrul a afirmat că autorităţile care pot interveni trebuie dotate "cu echipament adecvat", pentru că actul normativ prevede că, dacă nu se pot încheia contracte cu entităţi private pentru operaţiuni precum tranchilizarea, autoritatea publică trebuie să intervină.

Tanczos Barna a arătat că problema urşilor care intră în zonele locuite de oameni este una "extrem, extrem de gravă" în anumite localităţi, iar oamenii din zonele respective trebuie să beneficieze de aceeaşi siguranţă ca şi semenii lor.

"Este o Ordonanţă de Urgenţă la care am lucrat foarte mult, Ordonanţă de Urgenţă care zilele trecute a parcurs procedura de avizare interministerială, a suferit câteva modificări faţă de varianta pe care am propus-o din minister. Este o Ordonanţă de Urgenţă necesară, este o măsură necesară în localităţi, astfel încât prin această intervenţie graduală să putem elimina pericolul generat de prezenţa urşilor în localităţi. Subliniez cele două aspecte: se referă strict la localităţi şi impune echipei de intervenţie o abordare graduală. Textul ordonanţei spune foarte clar să trebuie să înceapă intervenţia prin îndepărtare, prin alungare, după aceea trebuie parcursă faza tranchilizării şi relocării şi doar în situaţiile în care riscul este mare şi pericolul este iminent la adresa cetăţenilor, doar atunci se poate interveni prin eutanasiere sau prin extragere prin împuşcare”, a afirmat Tanczos Barna, joi, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a adăugat că măsuri de prevenţie pentru protejarea speciei de urs vor fi puse în aplicare în cadrul unui program cu un buget de 10 milioane de euro finanţat din fonduri europene, program din care va fi finanţat un sanctuar pentru urşi, măsuri de sprijin pentru cetăţeni - cum ar fi garduri electrice - dar şi realizarea unei estimări, pe baze ştiinţifice, privind populaţia de urs.

"În paralel, pregătim Hotărârea de Guvern prin care hrănirea cu orice scop a urşilor în intravilan sau în apropierea localităţilor se va interzice şi vor fi sancţiuni mai mari pentru cei care nu respectă aceste interdicţii”, a mai anunţat ministrul.

Între timp, a fost lansată o licitaţie pentru un studiu privind estimarea populaţiei de urs pe criterii clasice, estimare necesară pentru a prezenta Comisiei Europene măsuri cu privire la acest aspect.

În ceea ce priveşte exploatarea fructelor de pădure, ministrul a susţinut că aceasta nu poate fi interzisă, dar poate fi restricţionată, în aşa fel încât în unele zone să fie interzisă intrarea de grupuri formate din zeci de persoane care intră şi culeg fructe din păduri. El a menţionat că nu poate fi interzisă "în totalitate" intervenţia omului în pădure.

"În următoarele acte normative pe care le vom promova ne vom adresa şi acestei probleme, astfel încât presiunea asupra habitatului natural să fie cât mai mică şi populaţia de urs să rămână, pe cât posibil, în habitatul natural, în pădure”, a explicat ministrul.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO