Ministrul Mediului: Statul român trebuie să despăgubească o persoană atacată de urs cu 15.000 de euro

urs
Shutterstock

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că o instanţă de judecată a dat o primă sentinţă prin care o persoană atacată de urs trebuie să primească, de la statul român, suma de 15.000 de euro drept despăgubiri.

Motivul: că statul este responsabil, în calitate de proprietar al speciei protejate.

"Avem prima sentinţă împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanţă din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul român şi a cerut despăgubiri şi instanţa a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal şi care, cu ghilimelele de rigoare, văd că unii folosesc în diverse locuri această expresie, proprietarul ursului, ceea ce este o ciudăţenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român, responsabilitatea la statul român”, a anunţat ministrul Mediului, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

 

Citește și
Tanczos Barna
Ministrul Mediului s-a întâlnit cu un urs, în Covasna. FOTO

În contextul noii ordonanţe care prevede modul în care se poate interveni în cazul în care ursul intră în zonele intravilane locuite de oameni, ministrul a afirmat că autorităţile care pot interveni trebuie dotate "cu echipament adecvat", pentru că actul normativ prevede că, dacă nu se pot încheia contracte cu entităţi private pentru operaţiuni precum tranchilizarea, autoritatea publică trebuie să intervină.

Tanczos Barna a arătat că problema urşilor care intră în zonele locuite de oameni este una "extrem, extrem de gravă" în anumite localităţi, iar oamenii din zonele respective trebuie să beneficieze de aceeaşi siguranţă ca şi semenii lor.

"Este o Ordonanţă de Urgenţă la care am lucrat foarte mult, Ordonanţă de Urgenţă care zilele trecute a parcurs procedura de avizare interministerială, a suferit câteva modificări faţă de varianta pe care am propus-o din minister. Este o Ordonanţă de Urgenţă necesară, este o măsură necesară în localităţi, astfel încât prin această intervenţie graduală să putem elimina pericolul generat de prezenţa urşilor în localităţi. Subliniez cele două aspecte: se referă strict la localităţi şi impune echipei de intervenţie o abordare graduală. Textul ordonanţei spune foarte clar să trebuie să înceapă intervenţia prin îndepărtare, prin alungare, după aceea trebuie parcursă faza tranchilizării şi relocării şi doar în situaţiile în care riscul este mare şi pericolul este iminent la adresa cetăţenilor, doar atunci se poate interveni prin eutanasiere sau prin extragere prin împuşcare”, a afirmat Tanczos Barna, joi, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a adăugat că măsuri de prevenţie pentru protejarea speciei de urs vor fi puse în aplicare în cadrul unui program cu un buget de 10 milioane de euro finanţat din fonduri europene, program din care va fi finanţat un sanctuar pentru urşi, măsuri de sprijin pentru cetăţeni - cum ar fi garduri electrice - dar şi realizarea unei estimări, pe baze ştiinţifice, privind populaţia de urs.

"În paralel, pregătim Hotărârea de Guvern prin care hrănirea cu orice scop a urşilor în intravilan sau în apropierea localităţilor se va interzice şi vor fi sancţiuni mai mari pentru cei care nu respectă aceste interdicţii”, a mai anunţat ministrul.

Între timp, a fost lansată o licitaţie pentru un studiu privind estimarea populaţiei de urs pe criterii clasice, estimare necesară pentru a prezenta Comisiei Europene măsuri cu privire la acest aspect.

În ceea ce priveşte exploatarea fructelor de pădure, ministrul a susţinut că aceasta nu poate fi interzisă, dar poate fi restricţionată, în aşa fel încât în unele zone să fie interzisă intrarea de grupuri formate din zeci de persoane care intră şi culeg fructe din păduri. El a menţionat că nu poate fi interzisă "în totalitate" intervenţia omului în pădure.

"În următoarele acte normative pe care le vom promova ne vom adresa şi acestei probleme, astfel încât presiunea asupra habitatului natural să fie cât mai mică şi populaţia de urs să rămână, pe cât posibil, în habitatul natural, în pădure”, a explicat ministrul.

Citește și...
Cum explică ministrul Tanczos Barna opoziția României față de planul UE de protejare a pădurilor
Cum explică ministrul Tanczos Barna opoziția României față de planul UE de protejare a pădurilor

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczos Barna a venit cu explicații, luni, după ce mass-media românească a aflat din presa maghiară faptul că acesta a semnat o scrisoare de protest față de strategia forestieră planificată a Uniunii Europene.

Ministrul Mediului s-a întâlnit cu un urs, în Covasna. FOTO
Ministrul Mediului s-a întâlnit cu un urs, în Covasna. FOTO

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, s-a întâlnit cu un urs, în județul Covasna.

Ministrul Mediului, după explozia de la rafinărie: Impactul asupra mediului ar putea fi major
Ministrul Mediului, după explozia de la rafinărie: Impactul asupra mediului ar putea fi major

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, vineri, după explozia de la Rafinăria Petromidia, că impactul asupra mediului va fi major. ”Norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare”, a transmis ministrul.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.