Cum explică ministrul Tanczos Barna opoziția României față de planul UE de protejare a pădurilor

Tanczos Barna
Agerpres

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczos Barna a venit cu explicații, luni, după ce mass-media românească a aflat din presa maghiară faptul că acesta a semnat o scrisoare de protest față de strategia forestieră planificată a Uniunii Europene.

Informația a fost prezentată inițial de către publicația maghiară Magyar Nemzet, unde Tanczos Barna a declarat că nu este de acord cu strategia Comisiei Europene, deoarece ”sistemul de gospodărire a pădurilor din România este bine reglementat”.

Tánczos a subliniat faptul că statele membre UE care protestează față de acest plan regretă dezechilibrul din propunerea Comisiei Europene în ceea ce privește gestionarea diversificată a pădurilor pe termen lung.

Conform publicației maghiare, 11 miniștri europeni, printre care se află și România și Ungaria, critică strategia forestieră planificată a UE, într-o scrisoare adresată lui Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Acordul Verde European.

Ministrul Barna susține că protestul a fost față de un ”draft” al Comisiei

 

Citește și
Masini
Ministrul Mediului: Pentru maşinile mai vechi de 15 ani va exista cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt

Ulterior, într-o conferință de presă organizată la sediul Ministerului Mediului, Barna a declarat că, de fapt, această scrisoare de protest a fost față de un ”draft”, adică o variantă neoficială a Strategiei Forestiere Europene, care ”a circulat” între statele membre UE.

Astfel, Austria ar fi pus la punct o scrisoare deschisă, agreată de alte 11 ţări, între care şi România, în care se solicita o dezbatere punctuală pe noul document oficial.

"Zilele trecute, până vineri, a circulat o variantă neasumată de Comisie, o variantă draft a acestei noi strategii care, oficial, nu a fost prezentată statelor membre. Un draft care a parcurs o procedură de consultare publică cu cetăţenii, dar care abia vineri s-a materializat într-un document oficial al Comisiei. Înainte de asumarea publică oficială a acestei strategii şi prezentarea atât spre informarea Parlamentului, cât şi a comitetului regiunilor şi al Comitetul economic şi social, documentul a circulat pe căi neoficiale către statele membre.

Urmare a acestui fapt, Austria a iniţiat o scrisoare deschisă care a fost susţinută atât de Germania, cât şi de Finlanda, Franţa, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi România. Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esenţiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii. Voi avea mâine (marţi, 20 iulie, n.r.) o întâlnire bilaterală cu domnul comisar.

Vom discuta inclusiv acest aspect, cât şi aspectele legate de tot ce înseamnă exploatare forestieră, protecţia biodiversităţii, infringement pe păduri din punctul de vedere al României şi pentru a susţine demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii europene, astfel încât aceasta să aducă beneficii în primul rând mediului şi în al doilea rând statelor care îşi vor asuma un rol esenţial în implementarea strategiei", a declarat ministrul Tanczos Barna.

Planul climatic prezentat de Comisia Europeană este ''inacceptabil'' pentru Ungaria în forma actuală

 

Pachetul de măsuri propus recent de Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE este pentru Ungaria ''inacceptabil în forma sa actuală'', a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, relatează agenţia MTI, potrivit Agerpres.

Acest plan va face ca mai degrabă populaţia şi nu poluatorii să suporte costurile combaterii schimbărilor climatice, plus că va ''distruge'' rezultatele politicii guvernului de la Budapesta de diminuare a preţului pentru utilităţi plătit de persoanele fizice, a explicat Gulyas.

Ungaria este pregătită să susţină un plan mai ambiţios de combatere a schimbărilor climatice, a mai spus acesta, remarcând însă că deocamdată majoritatea statelor UE nici măcar nu-şi onorează angajamentele deja asumate la acest capitol.

Planul Comisiei Europene pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

 

Comisia Europeană a adoptat, vineri, noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030, o iniţiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse recent pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 şi a neutralităţii climatice în UE până în 2050. Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanţi naturali, aşa cum prevede Legea climei, a precizat Executivul comunitar.

Documentul este însoţit de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice - copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit.

Totodată, Strategia stabileşte o viziune şi acţiuni concrete pentru creşterea cantităţii şi calităţii pădurilor din UE şi pentru consolidarea protejării, refacerii şi rezilienţei lor. Acţiunile propuse vor mări sechestrarea carbonului prin îmbunătăţirea absorbanţilor şi a stocurilor, ceea ce va contribui la atenuarea schimbărilor climatice. Strategia se angajează să protejeze cu stricteţe pădurile primare şi seculare, să refacă pădurile degradate şi să asigure gestionarea lor durabilă, într-un mod care să menţină serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă pădurile şi de care depinde societatea.

În plus, promovează practicile de gestionare a pădurilor cele mai prietenoase pentru climă şi biodiversitate, reliefează necesitatea menţinerii utilizării biomasei lemnoase în limite sustenabile şi încurajează utilizarea eficientă a lemnului din punctul de vedere al resurselor, conform principiului utilizării în cascadă.

De asemenea, strategia prevede elaborarea unor scheme de plată destinate proprietarilor şi administratorilor pădurilor care furnizează servicii ecosistemice alternative, de exemplu prin menţinerea intactă a unor părţi ale pădurilor. Noua politică agricolă comună (PAC) va reprezenta o ocazie, printre altele, de a oferi un sprijin mai bine direcţionat pentru silvicultori şi pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor.

Noua structură de guvernanţă pentru păduri va crea un spaţiu mai incluziv pentru ca statele membre, proprietarii şi administratorii de păduri, industria, mediul academic şi societatea civilă să poată discuta despre viitorul pădurilor în UE şi să ajute la păstrarea acestor bunuri valoroase pentru generaţiile viitoare.

Nu în cele din urmă, documentul anunţă o propunere legislativă menită să intensifice monitorizarea, raportarea şi colectarea de date în domeniul forestier în UE.

 

Citește și...
Amendă de 50.000 de lei la Rafinăria Petromidia, după incendiul în care au murit trei persoane
Amendă de 50.000 de lei la Rafinăria Petromidia, după incendiul în care au murit trei persoane

Rafinăria Petromidia a fost amendată cu 50.000 de lei în urma incendiului în care au murit două persoane. Garda de Mediu l-a calificat drept "accident major".

Ministrul Mediului: Pentru maşinile mai vechi de 15 ani va exista cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt
Ministrul Mediului: Pentru maşinile mai vechi de 15 ani va exista cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt

O măsură privind maşinile mai vechi de 15 ani va exista în cel mai scurt timp, în condiţiile în care inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

România comite cea mai gravă infracțiune de mediu de care nu a auzit nimeni. Este echivalentul poluării a 6,5 mil. de mașini
România comite cea mai gravă infracțiune de mediu de care nu a auzit nimeni. Este echivalentul poluării a 6,5 mil. de mașini

Cea mai mare infracţiune de mediu de care nu a auzit nimeni este comerţul ilegal cu gaze fluorurate, care intră în Europa prin România, susține Environmental Investigation Agency (EIA).

Ministrul Mediului: Urşii agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi
Ministrul Mediului: Urşii agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi

Urşii agresivi care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi, potrivit ministrului Mediului.

Protest în parcul natural Bucegi. O firmă forestieră taie de câteva luni sute de arbori bătrâni dintr-o pădure
Protest în parcul natural Bucegi. O firmă forestieră taie de câteva luni sute de arbori bătrâni dintr-o pădure

Activiştii de mediu au protestat în această dimineaţă în parcul natural Bucegi. Aici, o firmă de exploatări forestiere taie de câteva luni sute de arbori bătrâni dintr-o pădure aflată în proprietate privată.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.