Ministrul Mediului, despre interzicerea centralelor de apartament: Trebuie să fie graduală, nu de azi pe mâine
Ministrul Mediului a anunţat că implementarea proiectului de interzicere a centralelor individuale de apartament trebuie să fie una graduală, "nu de azi pe mâine"
Ministrul Mediului a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, despre interzicerea centralelor individuale de apartament.
"În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, tot ce este luat doar ca primă parte a propoziţiei este fake-news, nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate, vom propune o limitare a acestor soluţii individuale la nivel de apartament doar în construcţiile noi. Da, vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului, dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă, se va apropa prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament”, a afirmat Tanczos Barna, conform News.ro.
El a precizat că implementarea trebuie să fie una graduală.
"Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz, dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas. Un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism în primul rând. Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră, drumurile din cartiere de foarte multe ori nu există şi este sursă de poluare pentru că noroiul se aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil. Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice, mai nou sunt probleme şi la capacităţile proiectate pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi nemulţumirea noilor proprietari de acolo”, a transmis ministrul Mediului.
El a explicat că urbanismul înseamnă planificare pe termen mediu şi lung, dar şi respectarea unor condiţii legale.
"Urbanismul înseamnă planificare pe termen mediu, lung, respectarea unor condiţii, cerinţe legale, raţionale şi de exploatare durabilă. Dacă ele lipsesc, apar problemele. Cu poluarea apar problemele, apar problemele cu asigurarea energiei electrice, apar problemele cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere. Trebuie să facem primul pas”, a precizat Tánczos Barna.
El a menţionat că decizia de aprobare a acestui proiect depinde de Guvern şi de Parlament.
"Vom face propunere de lege, de act normativ, depinde de Guvern şi de Parlament când intră în vigoare, nu aş putea să preconizez eu în calitate de ministru când se va aproba”, a mai afirmat ministrul Mediului.