Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani: "Vom promova un proiect de reglementare riguroasa a cartilor redactate de detinuti"

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Justitiei vrea sa ii lase pe detinutii din penitenciare fara semnal de telefonie. Multi folosesc telefoanele primite ilegal de la familie si prieteni pentru a comite alte infractiuni chiar din inchisoare.

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei: "Avem in derulare in momentul de fata un proces destul de important spre exemplu de a bruia semnalele de telefon mobil din jurul unui penitenciar, este un prim pas extrem de important. S-au gasit kit-uri de telefonie mobila in toate obiectele posibile si imposibile. O sa facem la un moment dat o expozitie cu toate lucrurile gasite."

Echipamentele folosite vor fi destul de scumpe si complexe, pentru ca semnalul de telefonie sa fie oprit doar in interiorul penitenciarului, fara sa afecteze aparatele dincolo de zidurile institutiei.

Stiti despre o remaniere guvernamentala?
Robert Cazanciuc: Nu am avut o discutie de asemenea natura la nivelul Guvernului, nu a fost vreo discutie cu premierul despre vreo schimbare in perioada urmatoare, dar asta nu inseamna ca unii membri ai partidului nu pot sa fie liberi sa discute despre orice, inclusiv despre ideea unor remanieri, daca sunt nemultumiti de unii dintre membrii Cabinetului. Dar discutia trebuie facuta mai degraba intr-o formula organizata decat in spatiul public, fara un suport politic pentru o asemenea initiativa. (...) Nu am participat la nicio discutie in care cineva de la conducerea partidului sa reproseze ministrului Justitiei lucruri care sa duca la o eventuala schimbare. Din contra, am primit sustinere pentru proiectele pe care ministerul le-a promovat in ultima perioada.

Atat de multe lucrari stiintifice scrise in inchisoare credeti ca exista?
Robert Cazanciuc: Trebuie sa vedem o lucrare in mod concre.t Avem aceasta posibilitate de autiliza mintea umana in aceasta maniera din 2006. Avem un regulament din 2010-2011. Am pornit sa elaboram un regulament care sa aduca mai multa rigoare in aceasta materie. Am primit aceste semnale din spatiul public ca ceva nu este in regula in aceste situatii. Incercam sa punem putina ordine si cred ca intr-o saptamana sau doua o sa venim cu un proiect care sa aduca mai mult arigoare, fara sa interzicem acest lucru.

Citește și
gica popescu
Judecatorii au admis cererea de eliberare conditionata din inchisoare a lui Gheorghe Popescu. Ce spune premierul Victor Ponta
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dincolo de semnalele din spatiul public, DNA si CSM au cerut aplicarea regulilor cu mai multa atentie. Exista o inflatie de scriitori. Ce veti face?
Robert Cazanciuc: E greu de xis daca este sau nu o inflatie, dar in mod cert lucrurile nu sunt cum ar trebui in unele zone. E o decizie care poate fi cenzurata la nivelul instantelor, e un mecanism care functioneaza, dar in mod cert ar trebui in alti parametri.

In comisiile de eliberare puteti interveni?
Robert Cazanciuc: Comisiile de eliberare respecta un regulament in vigoar.e Daca legea nu-i ajuta, putem sa intervenim sa schimbam legea. Acest lucru o sa incercam sa facem.

Cand ar putea sa inceapa sa functioneze?
Robert Cazanciuc: Cand o sa fie aprobat, pana la sfarsitul anului cu siguranta.

Cum va reusi statul sa-i impiedice pe cei condamnati sa-si duca afacerile din penitenciar?
Robert Cazanciuc: Este de multe ori dificil sa-i opresti, dar acest lucru trebuie redus cat se poate de mult. Avem in derulare in momentul de fata un proces destul de important spre exemplu de a bruia semnalele de telefon mobil din jurul unui penitenciar, este un prim pas extrem de important. Angajatii nu au voie sa intre cu telefoane mobile in penitenciar. S-au gasit kit-uri de telefonie mobila in toate obiectele posibile si imposibile. O sa facem la un moment dat o expozitie cu toate lucrurile gasite.

Si de ce nu blocati semnalul?
Robert Cazanciuc: E o procedura in derulare de un an de zile, sunt proceduri de achizitie, sunt sume destul d eimportante pentru aceste echipamente. Trebuie sa blochezi semnalul in panitenciar, nu si in casele de langa, nu e usor.

Informatizarea instantelor. Exista un proiect interesant in vestul tarii. Au pus arhiva pe internet, toata lumea poate consulta intreg dosarul de acasa. De ce nu aplicati acest model in toate instantele? E facut gratis de angajatii Curtii de Apel Cluj.
Robert Cazanciuc: Orice lucru gratis are un pret. As face putin legatura cu penitenciarele, pana la sfarsitul anului toate unitatile vor avea sistem de video conferinta si ulterior vom lega si instantele de judecata, sa facem audieri prin videoconferinta. Am incurajat proiectul celor de la Cluj, dar fiind un proiect local este mai usor de gestionat.

Ce anume costa?
Robert Cazanciuc: Faptul ca au fost niste oameni inimosi si au vrut sa lucreze voluntar, nu inseamna ca pe termen lung un asemenea proiect este sustenabil. Daca credeti ca putem gasi la toate instantele oameni care sa lucreze voluntari, lucrurile nu functioneaza asa.

In interiorul consiliilor JAI sunt discutii foarte importante. Se mai vorbeste despre Schengen?
Robert Cazanciuc: Sigur, chestiunile care tin de Schengen tin mai degraba de portofoliile ministrilor de interne. Nu s-a luat o decizie de aderare a Romaniei pentru ca au fost rezerve la nivelul unor state membre, desi Comisia Europeana a recunoscut ca din 2011 Romania a indeplinit conditiile tehnice pentru intrarea in Schengen.

Mai exista aceasta discutie, in situatia de fata, cand unele tari isi inchid granitele?
Robert Cazanciuc: Cu siguranta intrarea Romaniei in Schengen este un obiectiv important si cu siguranta se va intampla acest lucru in perioada urmatoare. un Ca sa se intample trebuie agreat de toate statele membre. Conjunctura nu a fost una favorabila de a obtine votul tuturor statelor. E nevoie de dialog la nivelul Comisiei Europene

Valul de refugiati care va continua sa vina se va rasfrange si peste Romania? Ar putea fi o problema pentru noi?
Robert Cazanciuc: Am demonstrat in multe situatii ca putem gestiona crize. Sigur este una fara precedent la nivel mondial, dar sunt cateva state care au ceva experienta si cred ca putem gestiona la nivel rezonabil aceasta criza.

Justice District. Vorbiti despre acest proiect, care se apropoie de realizare
Robert Cazanciuc: Saptamana viitoare vom lansa in dezbatere un proiect de hotarare de guvern prin care incercam, pe un teren abandonat din centrul Capitalei sa construim un cartier al Justitiei, care sa reuneasca cele mai importante sedii din Bucuresti. Terenul din fata Bibliotecii Nationale este cel propice pentru o asemenea infrastructura.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Inchisoarea din care nimeni nu scapa viu. Cum arata viata detinutilor care au primit o sentinta la fel de rea ca moartea
Inchisoarea din care nimeni nu scapa viu. Cum arata viata detinutilor care au primit o sentinta la fel de rea ca moartea

Inchisoarea DEEP, din desertul Mojave, este temuta de toti prizonierii din America. Aici nu are loc nicio executie, insa cu toate acestea niciun detinut nu scapa viu.
 

Judecatorii au admis cererea de eliberare conditionata din inchisoare a lui Gheorghe Popescu. Ce spune premierul Victor Ponta
Judecatorii au admis cererea de eliberare conditionata din inchisoare a lui Gheorghe Popescu. Ce spune premierul Victor Ponta

Fostul capitan al nationalei de fotbal, Gica Popescu, este la un pas de libertate. Judecatoria sectorului 4 i-a admis in urma cu cateva ore cererea de eliberare conditionata fostului international roman, dupa un an si 7 luni de inchisoare.

Cei trei detinuti israelieni de la Penitenciarul Rahova au obtinut in instanta dreptul la mancare kosher
Cei trei detinuti israelieni de la Penitenciarul Rahova au obtinut in instanta dreptul la mancare kosher

Sentinta fara precedent in Romania. Administratia Penitenciarului Rahova a fost obligata joi de judecatori sa asigure in premiera mancare kosher pentru trei detinuti iraelieni, judecati pentru violenta extrema.
 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.