Ministrul Justiției: ”Încep să cadă clanuri de interlopi”. Cum au fost implicate SUA în acțiunile din România
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu afirmă că frontul instituţional creat în ultimele luni împotriva crimei organizate începe să dea rezultate, iar clanuri de interlopi încep să cadă.
”Am creat pe parcursul lunilor precedente un front instituţional împotriva crimei organizate. Începe să dea rezultate. Încep să cadă clanuri de interlopi. Se va continua până la capăt. În materie de justiţie, trebuie să ai răbdare, până când proceduri şi operaţiuni sunt duse până la capăt”, a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, citat de News.ro.
Program de pregătire în colaborare cu Ambasada SUA
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Predoiu a mai anunţat că, în lunile precedente, în colaborare cu Ambasada SUA, Ministerul Justiţiei a desfăşurat un program intens de pregătire a procurorilor, poliţiştilor şi altor categorii de experţi în materia combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane, criminalităţii informatice, dar şi a recuperării bunurilor provenite din infracţiuni şi a asistenţei victimelor traficului de persoane.
El şi-a exprimat încrederea că acest program a contribuit efectiv la mai buna pregătire a procurorilor, poliţiştilor şi experţilor români, cu rezultate benefice în perspectivă pentru cetăţeni, pentru că ”eficienţa combaterii infracţiunilor stă în buna pregătire profesională şi în cooperarea interinstituţională internă şi internaţională”.
Declarațiile au fost făcute la deschiderea webinar-ului „Aplicaţii pe surse deschise: convergenţa investigării infracţiunilor cu privire la proprietatea intelectuală, crima organizată, trafic de persoane şi sisteme informatice”. Acesta a fost organizat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalităţii Informatice şi Proprietăţii Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, Departamentul de Stat al SUA, Interpol şi IP Crime Investigators College.
Ambasadorul SUA: ”Luptă umăr la umăr”
În cuvântul său de deschidere, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină, cu toate resursele disponibile, lupta Ministerului Justiţiei împotriva infracţionalităţii şi că Statele Unite şi România „luptă umăr la umăr pentru combaterea crimei organizate şi pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii”.
La lucrări, alături de Ministrul Justiţiei şi ambasadorul SUA la Bucureşti, au participat şi Gabriela Scutea, Procurorul General al României, şi Bruce Swartz, Asistentul adjunct al Procurorului-Şef al Statelor Unite.
Acesta este cel de-al 17-lea webinar organizat în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite, dintre cele precedente menţionăm: Cursul de analiză a declaraţiilor (Statement Analysis Training), cel dedicat Infracţiunilor contra proprietăţii intelectuale şi criminalitatea cibernetică în timpul Pandemiei Covid-19 sau a modalităţilor de Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19.