A fost finalizată baza de date cu toate bunurile care vor putea fi rechiziționate pentru apărarea țării

×
Codul embed a fost copiat

Administraţia Rezervelor de Stat a finalizat baza de date cu toate bunurile: clădiri, terenuri sau vehicule, ce ar putea fi rechiziţionate pentru apărarea ţării.

Se poate întâmpla, în caz de mobilizare de război sau de calamităţi naturale. Firmele vizate au primit, aşa cum se întâmplă în fiecare an, înştiinţările oficiale. În situații excepționale, trebuie să pună bunurile cerute la dispoziţia armatei sau a altor instituţii de apărare.

Comisia de rechiziţii Giurgiu i-a cerut unei firme, în baza unei legi din 1997, ca în caz de mobilizare sau de război să pună la dispoziţia statului o motocicletă.

Administraţia Rezervelor Statului susţine că notificarea face parte dintr-o procedură anuală de identificare a bunurilor de care s-ar putea folosi instituţiile sistemului naţional de apărare şi ordine publică.

Georgian Pop, președinte Administrația Rezervelor de Stat: „Noi ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă? Deci este o ipoteză. Este vorba de anumite clădiri, de anumite bunuri mobile. să vă dau un exemplu. Poate într o anumita zonă este nevoie de un excavator. Da. Îl identificăm, ştim unde este, este un operator economic şi într o situaţie exfepţională, acel operator economic, cu excavatorul, trebuie să colaboreze cu autorităţile locale sau centrale, pentru a rezolva o situaţie dată”.

Citește și
dmytro kuleba, tanc sua
Kuleba: „Ucraina are nevoie de tancuri occidentale, nu de cele vechi din epoca sovietică”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Legea spune că rechiziţionarea de bunuri se face doar în cazuri excepţionale

Potrivit legii, rechiziţionarea de bunuri se face doar în cazuri excepţionale. Atunci când este decretata starea de mobilizare, de război, în cazul declarării stării de asediu, de urgenţă sau în caz de dezastre naturale.

Pentru asta, Administraţia Rezervelor de Stat şi autorităţile judeţene trebuie să identifice toate bunurile de care statul ar avea nevoie.

Georgian Pop, președinte Administrația Rezervelor de Stat: „Au în vedere colaborarea dintre autorităţi şi operatorii economici nu doar într o stare excepţională, să spunem de conflict armat, ci şi în cazul unor dezastre naturale. Deci practic ne pregătim pentru orice situaţie excepţională să spunem un cutremur, o inundaţie excepţională, o tornadă. Ne facem temele din timp pentru a fi pregătiţi şi într-o astfel de situaţie să acţionăm extrem de eficient şi de precis”.

Tot legea detaliază și bunurile ce sunt strânse în bazele de date, iar proprietarii sau deţinătorii lor sunt înştiinţaţi ce au de făcut în caz de război sau de mobilizare. În schimb, sunt scutiți de impozite și despăgubiți.

Pe listă se pot regăsi mijloace de transport de toate felurile, sisteme de comunicaţii, utilaje şi combustibil, ba chiar şi piese de schimb. Pot fi de asemenea rechiziţionate cladiri, terenuri, animale şi furaje.

Administraţia rezervelor de Stat îşi actualizează şi bazele de date referitoare la personae fizice, specialişti în diferite domenii, cum ar fi, de pildă, frizerii, şoferii sau bucătarii ce ar putea fi chemaţi, evident în situaţiile excepţionale prevăzute de lege, să presteze muncă în interes public. Şi nu ar face o pe gratis, ci pur şi simplu ar fi plătiţi pentru munca prestată.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Oficial din Ucraina: Rusia vrea să organizeze pe 9 mai o
Oficial din Ucraina: Rusia vrea să organizeze pe 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol

Trupele rusesti ar vrea să organizeze pe 9 mai, "Ziua Victoriei" în Rusia, o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol, oraşul-port la Marea Azov, devastat în urma bombardamentelor.

Kuleba: „Ucraina are nevoie de tancuri occidentale, nu de cele vechi din epoca sovietică”
Kuleba: „Ucraina are nevoie de tancuri occidentale, nu de cele vechi din epoca sovietică”

În Ucraina, Rusia a încălcat din nou ce a promis - o încetare a focului la Mariupol, pentru evacuarea celor aproximativ 200 de civili, rămași încă în buncărele de la „Azovstal”, acuză un comandant militar al luptătorilor, care încă rezistă în subteran.

Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut
Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut "unele mici progrese" în regiunea Donbas, susține Pentagonul

Știrile PRO TV v-au prezentat, joi, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.