Administraţia Rezervelor de Stat a finalizat baza de date cu toate bunurile: clădiri, terenuri sau vehicule, ce ar putea fi rechiziţionate pentru apărarea ţării.

Se poate întâmpla, în caz de mobilizare de război sau de calamităţi naturale. Firmele vizate au primit, aşa cum se întâmplă în fiecare an, înştiinţările oficiale. În situații excepționale, trebuie să pună bunurile cerute la dispoziţia armatei sau a altor instituţii de apărare.

Comisia de rechiziţii Giurgiu i-a cerut unei firme, în baza unei legi din 1997, ca în caz de mobilizare sau de război să pună la dispoziţia statului o motocicletă.

Administraţia Rezervelor Statului susţine că notificarea face parte dintr-o procedură anuală de identificare a bunurilor de care s-ar putea folosi instituţiile sistemului naţional de apărare şi ordine publică.

Georgian Pop, președinte Administrația Rezervelor de Stat: „Noi ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă? Deci este o ipoteză. Este vorba de anumite clădiri, de anumite bunuri mobile. să vă dau un exemplu. Poate într o anumita zonă este nevoie de un excavator. Da. Îl identificăm, ştim unde este, este un operator economic şi într o situaţie exfepţională, acel operator economic, cu excavatorul, trebuie să colaboreze cu autorităţile locale sau centrale, pentru a rezolva o situaţie dată”.

Legea spune că rechiziţionarea de bunuri se face doar în cazuri excepţionale

Potrivit legii, rechiziţionarea de bunuri se face doar în cazuri excepţionale. Atunci când este decretata starea de mobilizare, de război, în cazul declarării stării de asediu, de urgenţă sau în caz de dezastre naturale.

Pentru asta, Administraţia Rezervelor de Stat şi autorităţile judeţene trebuie să identifice toate bunurile de care statul ar avea nevoie.

Georgian Pop, președinte Administrația Rezervelor de Stat: „Au în vedere colaborarea dintre autorităţi şi operatorii economici nu doar într o stare excepţională, să spunem de conflict armat, ci şi în cazul unor dezastre naturale. Deci practic ne pregătim pentru orice situaţie excepţională să spunem un cutremur, o inundaţie excepţională, o tornadă. Ne facem temele din timp pentru a fi pregătiţi şi într-o astfel de situaţie să acţionăm extrem de eficient şi de precis”.

Tot legea detaliază și bunurile ce sunt strânse în bazele de date, iar proprietarii sau deţinătorii lor sunt înştiinţaţi ce au de făcut în caz de război sau de mobilizare. În schimb, sunt scutiți de impozite și despăgubiți.

Pe listă se pot regăsi mijloace de transport de toate felurile, sisteme de comunicaţii, utilaje şi combustibil, ba chiar şi piese de schimb. Pot fi de asemenea rechiziţionate cladiri, terenuri, animale şi furaje.

Administraţia rezervelor de Stat îşi actualizează şi bazele de date referitoare la personae fizice, specialişti în diferite domenii, cum ar fi, de pildă, frizerii, şoferii sau bucătarii ce ar putea fi chemaţi, evident în situaţiile excepţionale prevăzute de lege, să presteze muncă în interes public. Şi nu ar face o pe gratis, ci pur şi simplu ar fi plătiţi pentru munca prestată.