Ministrul Educatiei, despre admiterea la liceu: Ma gandesc la orice masura care sa aduca sistemul intr-o stare de normalitate

Ultima actualizare: 14-05-2017 06:37
Ministrul Educatiei despre sistemul de invatamant

Ministrul Educatiei nu sustine reintroducerea examenelor de admitere in liceu, dar ia in calcul bacalaureatul diferentiat.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, considera inoportuna reformarea metodologiei de acces in invatamantul liceal prin reintroducerea examenelor de admitere, insa spune ca ar putea fi modificat examenul de bacalaureat, care sa devina diferentiat, in functie de specializarea in care a fost pregatit elevul.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat in timpul unei vizite facute, joi, la Arad, ca nu crede ca este oportuna reformarea metodologiei de acces a elevilor in invatamantul liceal, subiect aflat in dezbatere publica in ultima perioada.

”Asa cum este organizata evaluarea (nationala - n.r.) in momentul de fata, corespunde si se racordeaza foarte bine cu sistemul romanesc de invatamant. Noi avem obligativitatea invatamantului pana in clasa a X-a, iar daca introduci un examen de admitere... nu este necesar. Evaluarea nationala este un examen care ne permite sa repartizam elevii in ciclul urmator”, a spus Pavel Nastase.

Ministrul a fost intrebat si daca are in vedere introducerea bacalaureatului diferentiat, in functie de specializarile urmate de elevi in liceu, afirmand ca ia in calcul aceasta posibilitate.

Ma gandesc la orice masura, inclusiv la aceasta masura, care sa aduca sistemul de invatamant romanesc intr-o stare de normalitate. Sa avem flexibilitatea necesara si cu aceasta descentralizare, copiii sa vina cu placere la scoala, sa avem manuale care evident sa aiba la baza programe scolare corespunzatoare, nu foarte stufoase, care sa plece de la competente, si nu de la anumite disipline sau continuturi pe care le cunosc unii sau atii care lucreaza in Invatamant”, a spus Nastase.

Ministrul Educatiei nu exclude redeschiderea unor scoli de la sate, aratand ca naveta implica riscuri pentru elevi

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a anuntat, joi, ca va avea loc o reevaluare a situatiei scolilor inchise in ultimii ani, existand posibilitatea ca unele unitati de la sate sa fie redeschise. Ministrul a spus ca naveta implica riscuri pentru copii, iar microbuzele scolare ”sunt implicate saptamanal in accidente rutiere”.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, afirma ca inchiderea a 1.600 de scoli incepand cu 2006 nu este o masura neaparat buna, pentru ca ”s-a mers doar pe ideea de eficienta economica”, in timp ce siguranta elevilor nevoiti sa faca naveta in centre de comuna sau la oras a fost neglijata.

”Din cauza inchiderii scolilor, au aparut si microbuzele scolare, a aparut naveta pentru elevi si cadrele didactice (...) Avem semnale din teritoriu foarte multe de la cadre didactice si elevi care se plang pentru ca fac naveta dintr-o parte in alta. Foarte grav este ca aproape in fiecare saptamana sunt accidente in care sunt implicate microbuzele scolare. Decat naveta, cred ca mai eficient este sa reinfiintam anumite scoli”, a spus ministrul.

Pavel Nastase a anuntat ca va avea loc o analiza a retelei scolare:”Vrem sa vedem daca sunt unele locatii care, in functie de populatia scolara si resursa cadrelor didactice, sa fie redeschise, sa gandim o realocare a acestor spatii”.

”Pe mine ma ingrijoreaza foarte mult aceste accidente cu microbuze scoalare, aproape saptamanal se intampla. In plus, am aglomerat foarte mult scolile centrale, toata lumea vrea sa invete in centru. Trebuie facuta o noua analiza, sa nu cumva din motive pur de eficienta economica sa afectam viata oamenilor, sanatatea”, a adaugat Nastase.

Ministrul Educatiei a facut o vizita in Arad pentru a participa la Targul EDU2JOB (care include un targ a locurilor de munca, un targ al educatiei si unul al firmelor de exercitiu), pentru inaugrarea unui nou sediu al Inspectoratul Scolar Judetean si pentru o intalnire cu inspectorii scolari generali judeteni.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO