Oficiali din Ministerul Economiei propun redeschiderea teraselor din 16 mai
Miniștrii turismului din Uniunea Europeană au căutat împreună soluții pentru sezonul estival. În România, oficialii din Ministerul Economiei propun redeschiderea teraselor din 16 mai, de când vom avea din nou voie să plecăm în excursii.
Guvernul nu a luat încă o decizie, în privința pașaportului de sănătate, propus de greci, și nici nu avem recomandări despre cum ar trebui să se desfășoare călătoria cu avionul. Se caută soluții și pentru cei un sfert de milion de români care și-au plătit deja vacanțe în străinătate. Agențiile sunt obligate să returneze sumele, dacă sejurul se anulează, însa unele declară că nu mai au acești bani.
După ce se va încheia starea de urgență, am putea călători din nou în interiorul țării. Autoritățile intenționează pe baza datelor pe care le au acum să deschidă hotelurile și pensiunile.
Răzvan Pîrjol - secretar de stat ministerul economiei: ”Dacă vom fi pregătiți împreună cu colegii noștri din privat și legislația ne va permite, cred că toată lumea se va bucura să avem terase dechise din 16 mai. Terase din centurl vechi
nu contează, noi ne gândim la terase în aer liber. În prima fază sa deschidem terase și locații cu aer liber și să vedem treptat”.
Propunerea Ministerului Economiei trebuie avizată și de experții în sănătate publică. Răspunsul final îl vom afla în câteva zile. În privința hotelurilor sejurul se va face în condiții de pandemie.
Răzvan Pîrjol: ”Poate accesul în restaurant va fi făcută printr-o singură ușă, sau printr-o ușă dezinfectantă”.
La nivel european se caută soluții pentru a reporni turismul internațional. Grecii au propus un pașaport de sănătate. Noi încă nu avem o poziție oficială.
Răzvan Pîrjol: ”Noi încă nu avem o astfel de idee și măsură, deocamdată nu putem exprima o părere”.
Tarom, Wizz Air, Ryanair și Blue Air vând bilete către mai multe destinații europene începând cu luna mai. Încă nu știm cum vor fi așezați pasagerii în avion.
Aproape un sfert de milion de români au plătit deja avansuri pentru concedii în străinătate. Legea spune că pot cere banii înapoi în circumstanțe "inevitabile și extraordinare" cum ar fi pandemia Covid. Doar că agențiile au folosit avansurile ca să achite camerele de hotel și zborurile. Spun că banii sunt blocați peste hotare și n-au de unde să-i dea înapoi.
Nicolae Demetriade - președinte ANAT: ”Legea nu a fost făcută pentru o astfel de situație, se face pentru o singură situație
nu există bani în industire, nu mai are nimeni bani”.
Se vând în continuare pachete către Turcia, Grecia sau Egipt, unele cu plecare în mai.
Alin Burcea - președinte agenție turism: ”Până în momentul de față se pare că da, nu avem anulare de la guvernul egiptean iar din punct de vedere al operatorului aerian cu care operăm noi nu am primit nicio anulare, deci da, în Egipt se zboară”.
Nici aici nu există garanții certe că excursiile vor avea loc, totul depinde de evoluția pandemiei și măsurile luate de fiecare guvern în parte.
Alin Burcea: ”Sunt vești că de la 1 iulie s-ar merge în Grecia, nu avem informații foarte clare despre Turcia. În insulele Creta și Rodos n-au fost cazuri de infectare cu coronavirus”.
Există și reversul medaliei. Dacă restricțiile de călătorie sunt ridicate, dar turiștilor le este teamă să călătorească, pierd banii.
Nicolae Demetriare - președinte ANAT: ”Să se legifereze vouchere de călătorie care să poată fi folosite un an și jumătate de acum încolo pentru a reprograma călătoriile cumpărate în avans”.
Răzvan Pîrjol: ”Acest lucru a fost infirmat de Comisia Europeană și s-a cerut ca această lege să fie retrasă”.
Miercuri miniștrii transporturilor din uniunea europeană vor avea o prima discuție despre cum pot fi ridicate restricțiile de călătorie între țările UE.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, uniunea europeana, romania, turism, oug, excursie,
Dată publicare:
27-04-2020 20:01