Ministerul Transporturilor: In primavara anului viitor va fi facuta o restructurare "dureroasa" a Tarom

24-10-2016 18:18

TAROM

Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Ionut Mosteanu a declarat ca in primavara viitoare se va face o restructurare a TAROM care, ”chiar daca va fi dureroasa, va trebui asumata de urmatorul Guvern”.

El a precizat ca este necesar ca managementului viitor al Tarom sa i se acorde ”anumite exceptari” pentru a inteveni rapid cand este cazul si pentru a se putea lupta cu competitorii de pe piata.  Oficialul a prezentat, in fata parlamentarilor, pasii care urmeaza pentru redresarea companiei de stat, aflata intr-o situatie grava, in conditiile in care 2016 este al noualea an la rand de pierderi, relateaza news.ro.

Astfel, in curand va fi semnat contractul pentru consultanta, iar in primavara anului viitor va fi gata un raport al unui consultant international, care va face recomandari de pozitionare pe piata pentru Tarom. In functie de decizia care se va lua pe baza raportului, urmeaza sa se stabileasca si structura flotei. "Inainte sa bagam banii romanilor intr-o flota noua, trebuie sa restructuram compania. Urmatorul pas dupa raportul consultantului va fi o restructurare a companiei, care, chiar daca va fi dureroasa, va trebui neaparat asumata de urmatorul Guvern, de urmatorul Parlament”, a afirmat Mosteanu.

Compania Tarom are acum o flota de 22 de avioane formata din trei marci diferite, Airbus, ATR si Boeing, cu o medie de varsta de peste 15 ani, situatie care mareste semnificativ costurile de intretinere si operare.  Secretarul de stat a avertizat ca decizia privind restructurarea Tarom trebuie luata rapid, in conditiile cresterii concurentei pe piata si a existentei unor "competitori extrem de agili, rapizi si cu putere financiara.

"Ca sa-i dam o sansa acestei companii, va trebui imediat, de anul viitor, sa-i oferim managementului de atunci posibilitatea sa intervina foarte rapid, sa ia decizii foarte rapide sa nu mai fie constrans de anumite criterii foarte fixe (...) si cand vom propune bugetul pe anul viitor vom cere si niste exceptari in anumite puncte, astfel incat sa ii dam companiei aceasta flexibilitate si agilitate de care are nevoie pentru a se lupta in aceasta piata super concurentiala”, a mai spus Mosteanu.

Tarom a pierdut rapid cota de piata in fata competitorilor, in special a companiilor low-cost, in ultimii ani. Operatorul aerian low-cost Blue Air, cu 1,42 milioane de pasageri transportati in primul semestru, a depasit Tarom din punctul de vedere al flotei in acest an, ajungand la 26 de avioane.
Tarom a transportat, in 2015, 2,39 milioane de pasageri.

Cea mai mare companie aeriana de pe piata romaneasca, dupa numarul de pasageri transportati, este Wizz Air, cu 2,42 milioane de pasageri in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu peste 10% fata de perioada echivalenta din 2015.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO