Premiera in sistemul medical romanesc. Tratamentul pacientilor cu arsuri, decontat si dupa externare


Ultimul update: Vineri 09 Septembrie 2016 06:52
Data publicarii: Marti 06 Septembrie 2016 19:43
Categorie: Stiri Sanatate

Tratamentul pacientilor cu arsuri va fi decontat, in totalitate, de Ministerul Sanatatii, chiar si dupa ce titularii au iesit din spital.

Programul vine dupa tragedia din Colectiv, cand au iesit la iveala problemele cu care se confrunta, sistemul sanitar. Una dintre ele,este chiar decontarea costurilor pe care le presupune tratamentul unui pacient cu arsuri.

Proiectul semnat de Ministrul Vlad Voiculescu va fi pus in aplicare in cel mult o luna.

A fost nevoie de o tragedie pentru ca Ministerul Sanatatii sa puna pe picioare un program pentru pacientii cu arsuri. Pana acum, Casa de Asigurari de Sanatate deconta aproximativ 30% din costuri. De exemplu, un bolnav cu un tratament de 160 de mii de lei primea de la stat doar 40 de mii de lei.

Laurentiu Colintineanu, purtator de cuvant la Ministerul Sanatatii:" Actiunea prioritara pentru actiuni a fost promisiunea executivului dupa tragedia din Colectiv. Criteriul minim de intrare in acest program este un pacient cu arsuri de gradul 2 pe 10 % din suprafata."

Marian e unul dintre supravietuirorii incendiului din Colectiv. A suferit arsuri de gradul 2 si 3 pe 10% din corp. Spune ca Ministerul Sanatatii i-a ajutat cu bani pe cei din Colectiv, dar alti pacienti cu arsuri n-au avut acelasi noroc.

Marian Leusteanu, supravietuitor Colectiv:" E nevoie de tratamente speciale, care costa foarte mult, creme speciale, echipament cum sunt aceste manusi compresive. Foarte multi oameni cand au venit cei de la Colectiv la spitalul de arsi, pentru o investigatie, si i-au vazut cum aratau au zis ca sunt extraterestri. Ei nu vasusera maneci compesive, manusi, nimic. Ceilalti pacienti folosesc crema de galbenele."

Asta in conditiile in care o crema speciala pentru acesti pacienti costa chiar si 400 de lei si ii ajunge patru zile unui pacient cu arsuri pe 50% din suprafata corpului.

Actiunea Prioritara-Arsuri isi propune sa deconteze din bugetul Ministerului Sanatatii, de la consumabile, pansamente, creme si tratamente pana la echipamente speciale.

Pentru ca tratamentul unui pacient cu arsuri nu se incheie atunci cand iese din spital, cel mai mare plus al acestei Actiuni Prioritare este decontarea serviciilor medicale, kinetoterapie si psihoterapie in perioada internarii, dar si un an dupa externare

Pana acum, pacientii cu arsuri care nu si-au permis tratamentele exorbitante au incercat sa obtina ajutor de la fundatii. A fost si cazul lui Catalin, un alt supravietuitor al incendiului din Colectiv.

Catalin Scanteie, victima Colectiv: "In primele saptamani, luni, dupa externare alergam cu tot felul de chitante pe la fundatii cu sarumana sa ne dea bani de manusi. Cele de la inceput au costat 4000 de lei. a trebuit sa mergem cu jalba-n protap pe la fundatie sa ne dea bani din donatii de populatie. "

Programul va intra in vigoare in cel mult o luna anunta Ministerul Sanatatii.


 

Statul anunta o masura
Statul anunta o masura "in premiera in sistemul sanitar romanesc", dupa tragedia din Colectiv. Ce se va intampla cu arsii
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital, infectii nosocomiale
Spitalele nu raportează infecțiile nosocomiale de teama sancțiunilor. Schimbările anunțate
Senator PSD dus cu elicopterul SMURD în Capitală pentru o enteroviroză. ”Dânșii au alte drepturi”
Numărul infecțiilor asociate asistenței medicale aproape s-a dublat față de anul trecut
Alertă de tuberculoză într-o școală din Brăila. Doi elevi s-au îmbolnăvit de TBC
Semnal de alarmă. S-a triplat numărul pacienților cu afecţiuni ale tiroidei
Fizicienii de la stat amenință cu demisii din cauza salariilor mici. Câți bani ar primi la privat
dementa
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru reducerea riscului de demență
Spitalele de pediatrie din România arată ca niște închisori. Soluția unor pictori
Cazul elevei suspecte de meningită: colegii s-au panicat și nu au mai venit la ore
Anchetă cu rezultate șocante la Maternitatea Giuleşti: "Medicii nu îşi taie unghiile"
Maratonul Resuscitării: învață cum să acționezi în cazul unui stop cardio-respirator
Un alt bebeluş cu suspiciune de stafilococ auriu a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu"