Premiera in sistemul medical romanesc. Tratamentul pacientilor cu arsuri, decontat si dupa externare
Tratamentul pacientilor cu arsuri va fi decontat, in totalitate, de Ministerul Sanatatii, chiar si dupa ce titularii au iesit din spital.
Programul vine dupa tragedia din Colectiv, cand au iesit la iveala problemele cu care se confrunta, sistemul sanitar. Una dintre ele,este chiar decontarea costurilor pe care le presupune tratamentul unui pacient cu arsuri.
Proiectul semnat de Ministrul Vlad Voiculescu va fi pus in aplicare in cel mult o luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A fost nevoie de o tragedie pentru ca Ministerul Sanatatii sa puna pe picioare un program pentru pacientii cu arsuri. Pana acum, Casa de Asigurari de Sanatate deconta aproximativ 30% din costuri. De exemplu, un bolnav cu un tratament de 160 de mii de lei primea de la stat doar 40 de mii de lei.
Laurentiu Colintineanu, purtator de cuvant la Ministerul Sanatatii:" Actiunea prioritara pentru actiuni a fost promisiunea executivului dupa tragedia din Colectiv. Criteriul minim de intrare in acest program este un pacient cu arsuri de gradul 2 pe 10 % din suprafata."
Marian e unul dintre supravietuirorii incendiului din Colectiv. A suferit arsuri de gradul 2 si 3 pe 10% din corp. Spune ca Ministerul Sanatatii i-a ajutat cu bani pe cei din Colectiv, dar alti pacienti cu arsuri n-au avut acelasi noroc.
Marian Leusteanu, supravietuitor Colectiv:" E nevoie de tratamente speciale, care costa foarte mult, creme speciale, echipament cum sunt aceste manusi compresive. Foarte multi oameni cand au venit cei de la Colectiv la spitalul de arsi, pentru o investigatie, si i-au vazut cum aratau au zis ca sunt extraterestri. Ei nu vasusera maneci compesive, manusi, nimic. Ceilalti pacienti folosesc crema de galbenele."
Asta in conditiile in care o crema speciala pentru acesti pacienti costa chiar si 400 de lei si ii ajunge patru zile unui pacient cu arsuri pe 50% din suprafata corpului.
Actiunea Prioritara-Arsuri isi propune sa deconteze din bugetul Ministerului Sanatatii, de la consumabile, pansamente, creme si tratamente pana la echipamente speciale.
Pentru ca tratamentul unui pacient cu arsuri nu se incheie atunci cand iese din spital, cel mai mare plus al acestei Actiuni Prioritare este decontarea serviciilor medicale, kinetoterapie si psihoterapie in perioada internarii, dar si un an dupa externare
Pana acum, pacientii cu arsuri care nu si-au permis tratamentele exorbitante au incercat sa obtina ajutor de la fundatii. A fost si cazul lui Catalin, un alt supravietuitor al incendiului din Colectiv.
Catalin Scanteie, victima Colectiv: "In primele saptamani, luni, dupa externare alergam cu tot felul de chitante pe la fundatii cu sarumana sa ne dea bani de manusi. Cele de la inceput au costat 4000 de lei. a trebuit sa mergem cu jalba-n protap pe la fundatie sa ne dea bani din donatii de populatie. "
Programul va intra in vigoare in cel mult o luna anunta Ministerul Sanatatii.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, ministerul sanatatii, colectiv, supravietuitori,
Dată publicare:
06-09-2016 19:43